skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
1.720  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
15 Voor de Bossche schepenen Cock en Tulden zijn verschenen meester Jan en Peterken zijn zuster, kinderen van wijlen Lambert Anthonissen van der Aa verwekt bij Maryken , gemachtigd door Adriaen Anthonissen van der Aa zich fort en sterk makende voor genoemde Adriaen tot het funderen van twee buerssen int seminarium des bisdoms deser stadt tegen 105 gl. te betalen op het hoogfeest van Sint Jacob apostel en te vergelden door tGemeijn Corpus der vryheyt van Oirschot. Hier worden genoemd: Goyaert Peeter van der Hoeven schepen, Nyclaes Adriaenss. van Nistelroij geswoiren ende Jan Herberts van Wintelroij raadsman, een octrooi van de Hertog van Brabant verwijzend naar een brief van 28 juli 1614.
Voorts worden genoemd Lambert Anthonissen van der Molen, een huis grond hof boomgaard akkerland en dries 2 lopensen te Leende, nog diverse stukken land aldaar o.a. de Brekeleijck, den Vollekendonck [Vellekendonck ?].
Idem huis erf schuur hof boomgaard dries- en heijlant te Mierlo met als belendingen Aert Willems, een hooiland in Vairschut, Doijenbroeck, Gielis Adriaenss. van Hese, Lambertken Peeters dochter van der Lijnden. Mr. Jan Lambert van der Aa. brief dd. 30 juli 1618.
Idem de helft van een huis hof en erf te ’s-Hertogenbosch opt Orteneynde met als belendingen Willen van Berse, Egbert genoemd Corner, Christiaen Stevens Henricxss. van Bucstel, Peeter Keelbreker zoon van Henric Keelbreker uit huis etc. in de Ortenstraet over de Steensche Brugge naast Antonet van Oetern (?), Dierick zoon van Albert Jan Hermans, idem huis etc. in de ….straet, naast Jacob Harden [dubieus], erfgenamen van Alart geheten ….., Philips de Leeuw zoon van Dierix de Leeuw, Ghysbert Tolinck zoon van Jan Tolinck, een huis in de stad in de Straet van ’t midden van de Vuchterstraet naer de Vischmerckt met als belendingen Jan van Achel, een straetken aldaer.
Idem een huis etc. opten den Ouden Huls naast Lambert van Bersch Hendriks zoon, Willem Mathyssen van Weert [Wart?];
Vervolg:
Henrick Mathyss. van der Heyden, Henrick zoon van Henrick Diericxss. van der Steen, een ½ bunder opt Dungen ter plaetssen int Wout, Jan Dachverlies, Meester Willem Toelinck, idem huijs erve hoff schuer ende erffenissen 24 lopensen te Enschot onder gericht Oisterwijck met als belendingen het Convent van de Carthuysers tot Vucht, huis etc, te Vucht Sint Peeters, de kinderen van Michiel sCremers van den lesten bedde; idem Meester Laureyns Huijbrechts van Loemel uit kracht van procuratie vanuit de stad Tiele en brieven van Aleyt en Elizabeth Sanders overgebleven susteren van het Convent van Sinte Agneten te Tiel, Mr. Laureyns man van Hillegont dochter van Lambert van den Brant [dubieus], de rentmeesters van den seminarien, twee jongens uit de naaste vrienden van Lambert en Jan broers zonen van wijlen Antonis van der Aa die er studeren.
Advies van de eerwaarde bisschop van ’s-Hertogenbosch en de pastoor van Oirschot en de oudste schepenen aldaar; bursiers gecomen sijnde totten priesterlicken staet die gehouden sullen sijn te blijven onder het bisdom van ’s-Hertogenbosch of Utrecht en voorts worden bepaalde condities genoemd.
Bovendien worden de universiteiten van Leuven en Keulen aangehaald.
De akte sluit met de volgende tekst: Meester Jan Bardoul gemechticht tot sgeens naevolgende ut crachte der machte den selven byden eerwerdichsten heere ende vader in Gode Heer Nycolaes bisschop van ‘sHertogenbossche met raet van de heeren gedeputeerden vuyt den capittele der Cathedrale kerck ende clergien totter saecken der seminarien gedeputeert onder den zegel ende signature des voors. eerwerdichsten heere als blijckende was gegeven.
Accordeert met d’originele protocol, ondertekend door W.Schuijl notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Hillegont dochter van Lambert van den Brant van den Brant  
Lambert Anthonissen van der Aa  
Adriaen Anthonissen van der Aa  
Goyaert Peeter van der Hoeven  
Jan Herberts van Wintelroij  
Lambert Anthonissen van der Molen  
Gielis Adriaenss. van Hese  
Jan Lambert van der Aa  
Stevens Henricxss. van Bucstel  
Willem Mathyssen van Weert  
Henrick Mathyss. van der Heyden  
Laureyns Huijbrechts van Loemel  
Willem Toelinck  
Jan Bardoul  
Willen van Berse  
Antonet van Oetern  
Philips de Leeuw  
Dierix de Leeuw  
Jan van Achel  
Lambert van Bersch  
Antonis van der Aa  
Aert Willems  
Lambertken Peeters  
Peeter Keelbreker  
Henric Keelbreker  
Jacob Harden  
Ghysbert Tolinck  
Jan Tolinck  
Ouden Huls  
Jan Dachverlies  
Elizabeth Sanders  
Albert Jan Hermans  
Lambert van den Brant  
Datering:
7.3.1619
Pagina:
52-58
Soort akte:
Beurs
Plaats:
's-Hertogenbosch / Oirschot / Leende / Mierlo / Vught / Den Dungen / Middelrode / Tiel / Leuven / Keulen
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen
 
 
 
 
 
Schepenakte
11 Register van goederen van twee beurzen gefundeerd door wijlen Heer Anthonis Nauwens voor zijn vrienden met de namen van de pachters, de resp. bedragen en de dag van betaling waarbij genoemd worden: Jan Weijnricx [’s-Hertogenbosch], Willem Lamberts Karsmakers [Heeze] en deze Willem is ‘een oudt man aerm cruijpende op zijne knijen’, Jan de zoon van Coenrardt Janssen en Cornelis Adriaen Claessen [Hilvarenbeek], Andries Teunissen van den Mughovel [Geffen], Dinghen de weduwe van Daniel Huybert Rovers [Dinther], Henrick zoon van Henrick Janssen van Someren die Oude [Heeze], Mariken weduwe van Peeter Marten Diericx [Oisterwijk], Gielis zoon van Adriaen Henrick Sijckens [Oirschot], Jan Marten Melis [Hilvarenbeek], Wouter Pauwels van den Poel [Hilvarenbeek].
Daarna volgt deze tekst: ‘Deze boven staende rhente sijn alle de welcke van mijn Heer Saliger in sijn leven raedt deser stadt ende nae sijn aflijffigheyt van de weduwe Joffrouwe Pelgrom onder geschreven ter goeder trouwen sijn soo veel als mogelijck is ontfangen ende ten behoeve van de bursieren van den naeste bloede van de Heer Anthonis Nouwen cantor tot Hilvarenbeek ende rector van Baxenchoorke, sijn uitgereickt – ondertekend M. van Vlertinge [dubieus] weduwe van J. Pelgrom – in de tekst daaronder wordt de school van de Jezuïeten genoemd en Jan Lombart te Oisterwijk (?) ‘
De betaaldagen die genoemd worden zijn: 1 oktober, Jacobus apostel, Catharina, Lichtmis, St.Lucasdag, Maria Visitatie [visitationis], Maria Boodschap [annuntiationis], Bekering van Paulus [conversio], 1 mei, op Christi, 27 mei.
Persoon in schepenakte:
Henrick zoon van Henrick Janssen van Someren van Someren  
Andries Teunissen van den Mughovel  
Wouter Pauwels van den Poel  
Anthonis Nauwens  
Willem Lamberts Karsmakers  
Cornelis Adriaen Claessen  
Daniel Huybert Rovers  
Peeter Marten Diericx  
Jan Marten Melis  
Jan Weijnricx  
Saliger  
Jan Lombart  
Maria Visitatie  
Maria Boodschap  
M. van Vlertinge  
J. Pelgrom  
Coenrardt Janssen  
Henrick Janssen van Someren  
Adriaen Henrick Sijckens  
Datering:
8.1645
Pagina:
43-44
Soort akte:
Overzicht
Plaats:
's-Hertogenbosch / Heeze bij Leende / Hilvarenbeek / Geffen / Dinther / Oisterwijk / Oirschot / Asten
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen
 
 
 
 
 
Schepenakte
8 Extract uit het testament van de eerwaarde Heer Adriaen sone wijlen Deonyssen van den Dijck in sijn leven priester ende pastoir te Vessem voor notaris J. W. de Metser tot Oirschot residerende. De testateur wil en begeert dat door zijn broer Henrick Denis van den Dijcke mits die langer leeft dan de testateur alle erfgronden verkocht worden voor 4000 gl. die dan door de executeurs gebruikt kunnen worden tot profijt van de nabeschreven bursiers, dat een Pater Noster en Ave Maria wordt gebeden tot laeffenis van de testateur en tevens gebruikt worden tot onderhoud van de twee knechten van zijn naaste bloede latijn lerende 5 jaar lang in de triviale scholen bij de paters van de sociëteit Jesu [lees: Jezuïeten] en nog 5 jaar lang in de hoge school of universiteit van Loven [= Leuven] of Douwaij [Lees: Douai of Doornik] theologie studerende of jura of medicine. Voorts worden in het stuk genoemd: de attestatie van ‘pastoir en huijsheeren’, de H.Geesttafel vaan Netersel.
In de slotformule staat: Henrick Denisse van Dijcke sijn broeder ende die pastoir van Ste. Peterskercke tot Oirschot ende nae hem altijt den pastoir ten tyde tot Oirschot wesende ende naesten van syne bloede manspersoon totten vierde lith toe inclusive ende naer den vierden lith sal in plaetse van den bloede mette pastoir wesen die outste in dienst synde heyligen geestmr. tot Oirschot ten tyde wesende – gecollationeert tegens de copije autenticq van den testamente boven gementioneert, is dit extract voor soo vele tselve is aengaende daermede bevonden te accorderen, quod attestor J.v.Hijnsberch notaris.
Persoon in schepenakte:
Adriaen sone wijlen Deonyssen van den Dijck van den Dijck  
Henrick Denis van den Dijcke  
Henrick Denisse van Dijcke  
Pater Noster  
J. W. de Metser  
Deonyssen van den Dijck  
Datering:
16.7.1618
Pagina:
35-36
Soort akte:
Extract
Plaats:
Vessem / Oirschot / Bladel / Netersel
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
7 In nomine domini Amen. Verschenen is voor de openbaar notaris bij de Raad van Brabant de eerwaarde Heer Adriaen soone van wijlen Deonyssen van den Dijck priester en pastoor te Vessem en eertijds van Bladel met de gebruikelijke inleidende woorden van elk testament dat hij laat opstellen om te voorkomen dat het leidt tot enige twist onder vrienden of erfgenamen. Hij verlangt begraven te mogen worden in de plaats waar hij sterft. Hiertoe is hem de macht en goedkeuring verleend van de Bisschop van ’s-Hertogenbosch Masius dd. 10 december 1599 getekend door Jo.Bardoul. Na de inleiding volgen de legaten: 6 st. aan het kerkfabriek van Sint Jan Evangelist te ’s-Hertogenbosch, het Sebastiaensaltair in de Sint Peeterskerk te Oirschot 4 gl., de parochiekerk van Best en Bladel ieder een daalder en 30 st. en aan de pastoors van die kerken een legaat na hun dood, aan de huisarmen van deze vijf parochies ieder 6 lopensen rogge; zijn patrimoniale goederen deelt hij met Henrick Denis van den Dijcke zijn broer en met zijn erfgenamen; al zijn erfgronden mogen verkocht worden voor 4000 gl. welk bedrag door de executeurs gebruikt mag worden tot profijt van de genoemde beurzen. In dit testament vermeldt hij ook de beurzen gesticht door wijlen zijn broer Heer Cornelis van den Dijcke waarbij hij spreekt over een ‘Pater Noster ende Ave Maria tot laeffenisse sijnder zielen’. Onder conditie nochtans dat Henrick zijn broer ten laste van de genoemde erfgronden zijn leven lang zal hebben te ontvangen 20 gl. en dat Margriet Andries Gijben dochter ‘mate ende nichte’ van de testateur zal jaarlijks 10 gl. ontvangen vanwege haar getrouwe dienst en daarenboven uit zijn meubilair of sterfhuis een kooi of 30 gl. naar discretie van de executeurs. de rest van de goederen komt toe aan zijn erfgenamen hoofd voor hoofd te weten zijn broers en zussen en hun kinderen waarvan de ouders gestorven zijn de dode hand. De genoemde 4000 gl. zouden ook gebruikt moeten worden tot onderhoud van de twee knechten.
Vervolg:
Degenen van de naaste bloede die Latijn studeren en ter schole gaan in de Triniteit of een andere goedgekeurde Latijnse School en daarna nog in een hogeschool of universiteit van Leuven of Douwaij [lees: Douai of Doornik] en noemt daarbij theologie, recht of medicijnen. De studenten zouden gekleed moeten gaan met bruin …..; op de rechter mouw zullen ze moeten hebben aan de hand een brede boord en dagelijks een Pater Noster en Ave Maria bidden voor de ziel van de testateur. Hij noemt mbt. zijn erfgenamen de families Van den Dijcke, Doormaelen en Ostaden. Ook geeft hij aan dat men zou kunnen leren lezen en schrijven en ander handwerk op het Begijnhof. Daarna volgt de slotformule die eindigt met de volgende formulering: “Ten woonhuijse mijns notaris in de vryheydt van Oirschodt ter presentie van Goijaert Peterss. Verhoeven ende Dirck Goijaerts van Loon scepenen in Oirschot en volgen de namen van Adrianus van den Dijck vicarius pastor Vessem, Goijaert Peeterss. Verhoeven, Dirck Goorts van Loon, J. W. de Metser notaris en secretaris der vrijheid Oirschot, ondertekend Goossens notaris secretaris” en de slotzin: “d’accoorde deser copije mette copije geautentiseert inne vuegen vs. attestere ick Jan van den Heuvel openbaer notarius tot Sint-Michielsgestel residerende [1637].
Persoon in schepenakte:
Henrick Denis van den Dijcke  
Cornelis van den Dijcke  
Dirck Goijaerts van Loon  
Dirck Goorts van Loon  
Adrianus van den Dijck  
Jan van den Heuvel  
Adriaen  
Pater Noster  
J. W. de Metser  
Datering:
16.7.1618
Pagina:
31-34
Soort akte:
Testament
Plaats:
Vessem / Bladel / Oirschot / 's-Hertogenbosch / Best / Doornik / Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen