skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

Filter: Middelrodex
beacon
8  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
15 Voor de Bossche schepenen Cock en Tulden zijn verschenen meester Jan en Peterken zijn zuster, kinderen van wijlen Lambert Anthonissen van der Aa verwekt bij Maryken , gemachtigd door Adriaen Anthonissen van der Aa zich fort en sterk makende voor genoemde Adriaen tot het funderen van twee buerssen int seminarium des bisdoms deser stadt tegen 105 gl. te betalen op het hoogfeest van Sint Jacob apostel en te vergelden door tGemeijn Corpus der vryheyt van Oirschot. Hier worden genoemd: Goyaert Peeter van der Hoeven schepen, Nyclaes Adriaenss. van Nistelroij geswoiren ende Jan Herberts van Wintelroij raadsman, een octrooi van de Hertog van Brabant verwijzend naar een brief van 28 juli 1614.
Voorts worden genoemd Lambert Anthonissen van der Molen, een huis grond hof boomgaard akkerland en dries 2 lopensen te Leende, nog diverse stukken land aldaar o.a. de Brekeleijck, den Vollekendonck [Vellekendonck ?].
Idem huis erf schuur hof boomgaard dries- en heijlant te Mierlo met als belendingen Aert Willems, een hooiland in Vairschut, Doijenbroeck, Gielis Adriaenss. van Hese, Lambertken Peeters dochter van der Lijnden. Mr. Jan Lambert van der Aa. brief dd. 30 juli 1618.
Idem de helft van een huis hof en erf te ’s-Hertogenbosch opt Orteneynde met als belendingen Willen van Berse, Egbert genoemd Corner, Christiaen Stevens Henricxss. van Bucstel, Peeter Keelbreker zoon van Henric Keelbreker uit huis etc. in de Ortenstraet over de Steensche Brugge naast Antonet van Oetern (?), Dierick zoon van Albert Jan Hermans, idem huis etc. in de ….straet, naast Jacob Harden [dubieus], erfgenamen van Alart geheten ….., Philips de Leeuw zoon van Dierix de Leeuw, Ghysbert Tolinck zoon van Jan Tolinck, een huis in de stad in de Straet van ’t midden van de Vuchterstraet naer de Vischmerckt met als belendingen Jan van Achel, een straetken aldaer.
Idem een huis etc. opten den Ouden Huls naast Lambert van Bersch Hendriks zoon, Willem Mathyssen van Weert [Wart?];
Vervolg:
Henrick Mathyss. van der Heyden, Henrick zoon van Henrick Diericxss. van der Steen, een ½ bunder opt Dungen ter plaetssen int Wout, Jan Dachverlies, Meester Willem Toelinck, idem huijs erve hoff schuer ende erffenissen 24 lopensen te Enschot onder gericht Oisterwijck met als belendingen het Convent van de Carthuysers tot Vucht, huis etc, te Vucht Sint Peeters, de kinderen van Michiel sCremers van den lesten bedde; idem Meester Laureyns Huijbrechts van Loemel uit kracht van procuratie vanuit de stad Tiele en brieven van Aleyt en Elizabeth Sanders overgebleven susteren van het Convent van Sinte Agneten te Tiel, Mr. Laureyns man van Hillegont dochter van Lambert van den Brant [dubieus], de rentmeesters van den seminarien, twee jongens uit de naaste vrienden van Lambert en Jan broers zonen van wijlen Antonis van der Aa die er studeren.
Advies van de eerwaarde bisschop van ’s-Hertogenbosch en de pastoor van Oirschot en de oudste schepenen aldaar; bursiers gecomen sijnde totten priesterlicken staet die gehouden sullen sijn te blijven onder het bisdom van ’s-Hertogenbosch of Utrecht en voorts worden bepaalde condities genoemd.
Bovendien worden de universiteiten van Leuven en Keulen aangehaald.
De akte sluit met de volgende tekst: Meester Jan Bardoul gemechticht tot sgeens naevolgende ut crachte der machte den selven byden eerwerdichsten heere ende vader in Gode Heer Nycolaes bisschop van ‘sHertogenbossche met raet van de heeren gedeputeerden vuyt den capittele der Cathedrale kerck ende clergien totter saecken der seminarien gedeputeert onder den zegel ende signature des voors. eerwerdichsten heere als blijckende was gegeven.
Accordeert met d’originele protocol, ondertekend door W.Schuijl notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Hillegont dochter van Lambert van den Brant van den Brant  
Lambert Anthonissen van der Aa  
Adriaen Anthonissen van der Aa  
Goyaert Peeter van der Hoeven  
Jan Herberts van Wintelroij  
Lambert Anthonissen van der Molen  
Gielis Adriaenss. van Hese  
Jan Lambert van der Aa  
Stevens Henricxss. van Bucstel  
Willem Mathyssen van Weert  
Henrick Mathyss. van der Heyden  
Laureyns Huijbrechts van Loemel  
Willem Toelinck  
Jan Bardoul  
Willen van Berse  
Antonet van Oetern  
Philips de Leeuw  
Dierix de Leeuw  
Jan van Achel  
Lambert van Bersch  
Antonis van der Aa  
Aert Willems  
Lambertken Peeters  
Peeter Keelbreker  
Henric Keelbreker  
Jacob Harden  
Ghysbert Tolinck  
Jan Tolinck  
Ouden Huls  
Jan Dachverlies  
Elizabeth Sanders  
Albert Jan Hermans  
Lambert van den Brant  
Datering:
7.3.1619
Pagina:
52-58
Soort akte:
Beurs
Plaats:
's-Hertogenbosch / Oirschot / Leende / Mierlo / Vught / Den Dungen / Middelrode / Tiel / Leuven / Keulen
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen
 
 
 
 
 
Schepenakte
14 In dit document worden een aantal brieven beschreven berustende onder Joffrouwe Jacomijn van den Broeck waarvan de administratie werd gevoerd door Laureijns van Lommel. Steeds wordt een onderpand genoemd met degene die een bedrag verschuldigd was. De huis- en persoonsnamen zijn hieronder opgenomen en de geldbedragen kan men in het originele stuk raadplegen. Aan het Ortheneind in de stad noemt men een huisje tegenover de Sint Peterskerk, Jan Reijnders Raijmakers, een huisje achter de Sint Peterskerk, de dochter van Mester Jan Laurentius nu weduwe van Mester Jan Mannarts, nog een huisje bij de Sint Peterskerk, Jan Diericssen, de Postelstraet, huis en achterhuis genoemd Nieuw Herlaer, de weduwe Jans van den Borch, de Weversplaets, Mester Henrick Molengraeffs, aan Loeffsbrugske, een huis aldaar, Mester Robbert Poel [dubieus], Den Dungen, een kamp land int Wout, Willem Jan Lamberts wonende te Middelroij, Enschot, Ariaen Aert Wouters, Leende, Peeter Willekens, Henrick en Jacop kinderen van Wouter Berchmans. Mierlo, Peeter Willekens, Bergeijk op den Weebosch, Vught, de weduwe en kinderen van Jacop van Cessel, Jacquemijn van den Broek, Eerssel, Peter Adriaen Dielen, achter Mandemakers, de genoemde betaaldagen zijn achtereenvolgens: Sint Jans Baptist, Bamis, Sint Jans Baptisten gebo[o]rtendach, Lichtmisse, den ersten september, op Onser Lieven Vrouwen gebo[o]rtendaghen, op Nieuwjaersdaghen, Sint Jans Baptistendaghen, Sint Jans, op Sint Pauwels beckeringedagh [lees: bekering].
Persoon in schepenakte:
Jan Reijnders Raijmakers  
Willem Jan Lamberts  
Ariaen Aert Wouters  
Peter Adriaen Dielen  
Jacomijn van den Broeck  
Laureijns van Lommel  
Jans van den Borch  
Jacop van Cessel  
Jacquemijn van den Broek  
Jan Diericssen  
Peeter Willekens  
Wouter Berchmans  
Datering:
ca. 1618 etc.
Pagina:
50-51
Soort akte:
Brieven
Plaats:
's-Hertogenbosch / Den Dungen / Middelrode / Enschot / Leende / Mierlo / Bergeijk / Vught / Eersel
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen
 
 
 
 
 
Schepenakte
86 Een ingediend voorstel dat het zeer nuttig en nodig zou zijn dat de Ed: Mo: een kaart figuratief laten samenstellen van de environs [omliggende dorpen] van de stad ’s-Hertogenbosch welke kaart zou moeten gaan over de dorpen Orthen, Rosmalen, Nuland, Geffen, Oss en van daar naar Teeffelen tot aan de Maas en voorts tot Lithoijen, Lith, Kessel, Maren, Alem, Rode en Blauwe Sluis, Empel, Crevecoeur, Bokhoven, tot aan het Verger Eijnd tegen den Hardensen Dijk, van daar op Hekise [Hedikhuizen bedoeld ?], Vlijmen, Cromvoirt, Helvoirt, Vught, Halder, Den Dungen, Middelrode, op Hintham tot aan Orthen makende een circuit van ca. 25 uren waarop op een exacte manier zouden moeten worden aangetekend alle voorname sloten, waterlopen, dijken en dammen, hoge en lage landen die hard en moerassig zijn, alsmede de rivieren Maas, Dommel en Aa; voorts daar bij gevoegd enige plaatsen over de Maas zoals Well, Hedel, Driel, en Rossum in de Bommelerwaard, het fort St.Andries met de communicatie die Maas en Waal daar samen hebben, welke van die gestopt of open zijn, alsmede de oevers van het land van Maas en Waal; dat deze kaart zou dienen om een te geven over welke landen de grote inundatie van de stad ’s-Hertogenbosch gaat en tegen welke dijken doe werd gehouden en op welke manier die kan worden afgetapt en welke voorzieningen daar tegen werden getroffen, alsmede wanneer de grote inundatie is afgelaten, in hoe verre dan de kleine gaat en hoe die kan worden afgetapt en op welke manier zulks ‘difficiel’ kan worden gemaakt.
Ten tweede, door welke rivieren en sluizen de genoemde inundaties kunnen worden geformeerd, hoe hoog het water op het land staat en wat voor soort gronden men daar vindt; vervolgens kan de kaart voor de gouverneur van de stad dienen om daaruit te zien welke middelen in het werk moeten worden gesteld om de grote en kleine inundatie te formeren en zoveel mogelijk te bewaren en hoe hij door het investeren van de stad ’s-Hertogenbosch en het fort Crevecoeur
Vervolg:
difficiel kan maken en een vijand daarmee lange tijd ophouden, hoe de troepen, die men dan binnen ’s lands zouden hebben, daar omtrent zouden kunnen ageren en welke voordelige posten men in tijd van nood spoedig zou kunnen retrancheren om alles wat dat oogmerk dient ten nutte te kunnen brengen.
Dat zij, heren gecommitteerden daar over gehoord hebbende de directeur Draak hebben begrepen dat de onkosten zijn gecalculeerd op niet meer dan 500 of 600 gl. , omdat hij nog voorzien was van een ‘brouillon’ [= ontwerp] van een kaart van Maasland die van te voren door hem was samengesteld en nu van pas zou komen; Draak wordt geautoriseerd deze kaart figuratief te gaan samenstellen
Datering:
vrijdag 10 april 1739
Pagina:
223v
Plaats:
's-Hertogenbosch / Orthen / Rosmalen / Nuland / Geffen / Oss / Teeffelen / Lithoijen / Lith / Kessel / Maren / Alem / Den Dungen / Middelrode / Hintham / Orthen / Well / Hedel / Driel / Rossum / Crevecoeur
Toegangsnummer:
178
Inventarisnummer:
331
Bron:
Raad van State
 
 
 
 
 
Schepenakte
3 Bericht op een rekest van de regenten der heerlijkheden Berlicum, Middelrode, Kaathoven en Den Dungen die om hulp en bijstand verzoeken vanwege de hoge waterstand in de maand februari 1757 en de daardoor geleden schade waarbij 13 beesten zijn omgekomen, huizen zijn beschadigd en hooi en strooi is bedorven. In Den Dungen noemt men 37 stuks beesten, hokkelingen en kalveren die verdronken zijn, 7 paarden, beschadigde huizen en een grote hoeveelheid hooi en strooi dat bedorven is.
Datering:
3 maart 1757
Pagina:
6
Plaats:
Berlicum / Middelrode / Kaathoven / Den Dungen
Toegangsnummer:
9
Inventarisnummer:
35
Bron:
Domeinen