skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

Kaarten

Hier kun je zoeken door bijna 16.000 topografische kaarten, plattegronden, prenten, tekeningen enz. uit diverse archieven en collecties van het BHIC. Je kunt zoeken op auteur en uitgever van de kaart, op jaar of plaats, of op andere woorden die in de beschrijving voor kunnen komen.

Bijna de helft van alle kaarten is op hoge resolutie gescand en kun je online bekijken en downloaden, de andere kaarten kun je op de studiezaal raadplegen en fotograferen.

> Algemene hulp en zoektips

beacon
 
 
Inventaris
Overige kaarten
Kaart
1753 Kaart van het gebied tussen Boxtel, Best, Middelbeers en Moergestel. Vanuit Oirschot zijn lijnen in bepaalde richtingen getrokken. Op diverse plaatsen zijn de gemene gronden met hun lokale naam aangeduid. Ten westen van Oirschot, nabij de Beerze (op de kaart de Aa genoemd) zijn enige genummerde percelen aangegeven. Bij enkele woningen staat de naam van de bewoner genoemd. Er is onderscheid gemaakt tussen bebost en onbebost gebied., 1600-1627 (Eerste kwart 17de eeuw, d.w.z. kort vóór de brand van 1627, waarbij de kerktoren definitief haar spits verloor)
Titel:
[Het gebied tussen Boxtel, Best, Middelbeers en Moergestel.]
Reden geen uitleen:
Scans beschikbaar
Beschrijving:
Kaart van het gebied tussen Boxtel, Best, Middelbeers en Moergestel. Vanuit Oirschot zijn lijnen in bepaalde richtingen getrokken. Op diverse plaatsen zijn de gemene gronden met hun lokale naam aangeduid. Ten westen van Oirschot, nabij de Beerze (op de kaart de Aa genoemd) zijn enige genummerde percelen aangegeven. Bij enkele woningen staat de naam van de bewoner genoemd. Er is onderscheid gemaakt tussen bebost en onbebost gebied.
Datering:
1600-1627 (Eerste kwart 17de eeuw, d.w.z. kort vóór de brand van 1627, waarbij de kerktoren definitief haar spits verloor)
datering vervaardiging:
1600-1650
Afmeting:
44 x 57 cm
Vindplaats origineel:
Den Bosch
Vorm:
Manuscript, pen, penseel, gekleurd
orientatie:
Noord
Verwijzing:
Donkersloot (1981) 124, 614
Opmerkingen:
Schaal en datering ontleend aan Donkersloot - Vlg. Donkersloot heeft de kaart mogelijk dienst gedaan in een proces en bestaat er enige verwantschap met inv.nr. 1752 - Oud nr.: Aanw. 1960 (d.w.z. gekocht van de archivaris van de Capucijnen te 's-Hertogenbosch)
Manuscript, pen, penseel, gekleurd op papier, 44 x 57 cm. Donkersloot (1981) 124, 614. Het gaat vooral om de gemeynten in het noorden en westen van Oirschot: die zijn in topografisch detail getekend met de aanliggende boerderijen en gehuchten. Speciaal gaat het om de gronden ten westen van de Beerse, want daar zijn de percelen genummerd en is daar tegenaan geschreven: Oisterwijk. Blijkbaar dus een grensconflict Oirschot - Oisterwijk. De kaart bestrijkt heel het gebied tussen de kerken van Boxtel en Oost- en Middelbeers (die zijn omgewisseld).


Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga