skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Archieven

5035 Gemeentebestuur Berlicum, 1811-1933

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Verantwoording van de ordening en de inventarisatie
5035 Gemeentebestuur Berlicum, 1811-1933
Inleiding
Verantwoording van de ordening en de inventarisatie
Deze inventaris omvat het archief van het gemeentebestuur 1811-1933, gevormd onder het beheer van de secretaris. Het archief werd grotendeels. aangetroffen op de zolder van het gemeentehuis, alwaar het, niet stofvrij, was geplaatst in houten rekken.
De rekeningen der gemeente met de daartoe behorende bijlagen, alsmede de jaarverslagen van de algemene toestand der gemeente werden als serie aangetroffen. Het grootste gedeelte van de overige archiefbescheiden was zonder enige orde in de rekken geplaatst.
Blijkens de in het archief aanwezige jaarverslagen is de berging van het archief acceptabel te noemen, zoals o.a. vermeld in het jaarverslag van 1857: "De archieven blijven in denselven staat waarin zij zich van ouds bevinden op het raadhuis bewaard en zorgvuldig bijeen gehouden. Het is niet bekend dat onder dezelven zeer merkwaardige of voor de gemeente van bijzonder belang zijnde stukken zijn". Archiefbezoekers zullen ontdekken dat wel degelijk belangrijke stukken bewaard zijn gebleven.
In 1869 zijn de archiefbescheiden door een deskundige gerangschikt, waarna elk jaar weer in het jaarverslag wordt vermeld: "De archieven zijn in goeden staat, de stukken worden zorgvuldig bijgehouden". Totdat in het jaarverslag van 1918 onder het hoofdstuk archieven de volgende tekst verschijnt: "In het jaar 1918 is door den ambtenaar van de provinciale griffie, belast met het toezicht op de gemeentearchieven, een onderzoek ingesteld naar den staat van ons gemeentelijk archief. Uit het desbetreffend rapport, ons medegedeeld door den Heer Commissaris der Koningin, bij schrijven van den 10e september 1918, A nr. 1, Bureau "Toezicht op gemeente en waterschapsarchieven", wordt beweerd, dat de bewaring van ons archief, noch de inrichting van het raadhuis beantwoorden aan de eischen, welke tegenwoordig aan beide worden gesteld.
Aanbevolen werd het ontwerpen van plannen voor den bouw van een nieuw raadhuis, ofschoon toegevende, dat de berging van de loopende administratie, maar vooral van het oud archief verbetering behoeft, zal 't, vreezen wij, wegens den slechten finantieelen toestand der gemeente en de abnormale duurte van alle bouwmaterialen vooreerst bezwaarlijk zijn daartoe over te gaan".
De in deze tekst reeds voorgestelde nieuwbouw is eerst nu, in 1982, daadwerkelijk gerealiseerd. In verband met de slechte plaatsing van het archief, is dit, op het moment dat de gemeente Berlicum toetrad tot het Streekarchivariaat Langs Aa en Dommel in 1979, overgebracht naar de archiefbewaarplaatsen der gemeenten Veghel en Den Dungen. Na het gereedkomen van het nieuwe gemeentehuis wordt het, geïnventariseerd, geplaatst in de archiefbewaarplaats.
De periode van dit archief loopt van 1811 tot en met 1923, omdat in 1924 een nieuw ordeningssysteem is ingevoerd, namelijk een alfabetisch-systematisch rubriekensysteem, hetwelk werd gehanteerd tot en met 1933, terwijl vanaf 1 januari 1934 de code VNG werd toegepast. Het archief 1924-1933 is als een apart archief in deze inventaris beschreven.
In de inventaris van het archiefgedeelte 1811-1923 zijn telkens verwijzingen gemaakt naar dit archiefgedeelte, dit om de raadpleegbaarheid te vergroten. Een groot aantal stukken, betrekking hebbend op de periode 1924-1933 was binnen dit archief niet te plaatsen, omdat geen rubriekstempel werd geplaatst en de oorspronkelijke orde was verbroken. Deze stukken zijn geïnventariseerd op onderwerp in het eerste archiefgedeelte. De meeste belangrijke stukken, zoals notulen, jaarverslagen, processen-verbaal en dergelijke zijn bewaard gebleven, echter andere series bescheiden zijn verloren gegaan. Gedeeltelijk aangetroffen werden b.v. de patentregisters uit de negentiende eeuw, een klein gedeelte van de landbouwverslagen en de onderwijsverslagen. Het archief bevat echter meer dan voldoende materiaal voor archiefonderzoek in het algemeen of een gerichte studie.
Bij de inventarisatie van het archief is gehanteerd de circulaire van de minister van Binnenlandse Zaken van december 1948 aan de gemeentebesturen, betreffende verzorging van gemeentearchieven van na 1813. De indeling van de inventaris is zoveel mogelijk gelijk gehouden met de tot dusver bij het Streekarchivariaat Langs Aa en Dommel uitgegeven inventarissen.
De uitgave van deze inventaris kon plaatsvinden door de beschikbaarstelling van het benodigde krediet door de gemeente Berlicum.
Lay-out, ontwerp omslag en afbeeldingen werden verzorgd door medewerkers van het streekarchivariaat Langs Aa en Dommel. Het typewerk werd verzorgd door L. van Iersel van de Provinciale Archiefinspectie. Het drukken in offsetdruk van deze inventaris werd verzorgd door het Administratief Centrum in Schijndel.

J.C.M. Mikkers, Berlicum december 1982
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlage: functionarissen

Kenmerken

Datering:
1811-1933
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2068 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.