skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

7702 Levensmiddelenbedrijf Veghel, 1914 - 1921

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Historisch overzicht periode
1.2. Organisatie van het Levensmiddelenbedrijf
1.3. Verantwoording van de ordening en de inventarisatie
7702 Levensmiddelenbedrijf Veghel, 1914 - 1921
Inleiding
1.3.
Verantwoording van de ordening en de inventarisatie
Het archief van het "Levensmiddelenbedrijf van de gemeente Veghel" wordt als gedeponeerd archief bewaard in de archiefbewaarplaats van de gemeente Veghel. Hieraan toegevoegd waren de stukken ontstaan vanaf de invoering van de distributiemaatregelen door het Ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel, augustus 1914, tot de officiƫle instelling van het Levensmiddelenbedrijf, november 1916. Deze stukken, ingekomen bij het gemeentebestuur van de gemeente Veghel en als zodanig dienende te berusten in het gemeente-archief, zijn overgedragen aan het archief van het levensmiddelenbedrijf, daar deze waren bedoeld voor de administratie van het Levensmiddelenbedrijf. Zij worden daarom beschouwd als behorend tot het archief van het levensmiddelenbedrijf.
De aangetroffen archivalia verkeerden in een wanordelijke staat. Er was van een oude orde niets te merken. De stukken waren opgeborgen in dozen, die deels in de archiefbewaarplaats en voor een deel op de zolder van het gemeentehuis worden bewaard. Binnen deze dozen was van een chronologische volgorde of samenvoeging naar onderwerp geen sprake. Voor de inventarisatie leek het daarom zinvol eerst enige orde te scheppen. Begonnen is met een voorlopige ordening, bestaande in het plaatsen van de stukken in chronologische volgorde en zoveel mogelijk per onderwerp, met inachtneming van het functioneel beginsel. Daarna is met een voorlopige beschrijving aangevangen. De omvang van het oorspronkelijk aangetroffen gedeponeerd archief was 3 meter.
Na verwijdering van stukken welke met toepassing van het herkomstbeginsel, elders moesten worden geborgen alsmede van voor de vernietiging in aanmerking komende stukken, resteerde nog 2 1/2 meter archivalia. Voor vernietiging vatbaar waren vooral vrachtbrieven en geleidebonnen, waaruit verder geen bijzondere informatie was te vinden. Door de raadpleging van gemeenteraadsnotulen van de gemeente Veghel konden begin- en einddatum van het Levensmiddelenbedrijf worden achterhaald. De inventaris werd opgemaakt als werkstuk voor het diploma Middelbaar Archiefambtenaar met medewerking van het Streekarchivariaat Langs Aa en Dommel.

De Ingekomen fakturen voor geleverde, alsmede de kwitanties voor betaalde distributieartikelen 1914-1921 (oud inventarisnummers 42-51) werden in dec 2009 vernietigd.
Veghel, oktober 1982
M.H. van den Heuvel-Habraken

Kenmerken

Datering:
1914 - 1921
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch