skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Archieven

5231 Collectie Vught en Cromvoirt, 1755-(2009)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Scouting Vught-Noord, 1980-1981
5231 Collectie Vught en Cromvoirt, 1755-(2009)
Inventaris
Scouting Vught-Noord, 1980-1981
Datering:
1980-1981
Historie Scouting Vught-Noord

In 1953 werd gestart met een Gidsengroep, de Agnesgroep, op een zolder van een woonhuis aan de Taalstraat (voorheen het huis van de familie Fok). Na enkele jaren werd een onderkomen gevonden op de zolder van de huidige basisschool “Het Molenven” aan de Victorialaan.
Naast de Gidsengroep was er ook een Kaboutergroep. Vanaf 1962 tot 1972 draaiden er twee Kaboutergroepen en twee Gidsengroepen.
Geleidelijk aan groeide de groep; in 1971 werd een Welpenhorde geformeerd en in 1974 zag na een lange tijd weer een Verkennerstroep het levenslicht. (Voor en na de tweede wereldoorlog was de St.Hubertustroep actief in de parochie)
Daar bleef het niet bij, de Dwergjes werden geïntroduceerd (de voorloper van de hedendaagse bekendeBevers).
Inmiddels werd in 1974 de ‘Oude Blokhut’ aan de Loonsebaan in gebruik genomen,een aangepaste bouwkeet betimmerd met halve pionierpalen zodat het een echte Scoutingsfeer uitademde.

Nog was het niet genoeg. In Arnhem was een Gidsenvendel actief en deze….reden paard. Met veel doorzettingsvermogen en na eindeloos praten kwam er in 1975 een nieuwe groep: de Ruitergidsen. Ook zij werden een bekend visitekaartje van Scouting Vught-Noord. Paardrijlessen werden genomen op manege de Distelhoeve te Cromvoirt waar de familie Smarius meer dan 25 jaar een warme stal was voor deze groep. Hoogtepunten voor deze groep was de Carousel-groep rijdend op de Palomino-pony’s. Regelmatig werd er opgetreden, o.a. met een schitterende show op het hippisch centrum in Deurne. Bijna werd er ook op Indoor Brabant gereden. Helaas ging dat niet door. De Ruitergidsen verzorgden vele jaren mede de intocht van Sinterklaas in Vught. In datzelfde jaar kwam er nog een speciale speltak bij. Was Scouting Vught- Noord actief op het land, ook op het water moesten we zijn. De Watergidsen werden een feit.
Steunend op de ervaringen van de Bossche Zeeverkennersgroep St.Joris, werden de eerste beginselen van het zeilen met een lelievlet (speciale scouting roei-/zeilboot) op de Ertveldenplas aangeleerd. In 1981 werden Rowans en Sherpa’s opgericht, in 1983 de Bevers.

Het aantal jeugdleden bleef groeien, de zolder werd te klein en naast gebruikmaking van de zolder van school ’t Molenven, werd er nu ook uitgeweken naar de kelder waar groepslokalen werden gerealiseerd. Meer onderkomens kwamen erbij: een schuilloods van defensie (1979) en de Schijvenloods (1981) op de Vughtse Heide werden in huur genomen en ingericht als het ultieme onderkomen voor Verkenners en Gidsen. De boten werden er ’s winters in opgeknapt. De Verkennersloods was het summum van een Scoutinggebouw. Patrouillehoeken gemaakt van dennenstammen, de toppen werden verkocht als kerstboom en zo werd de elektriciteit weer aangelegd. De toonbank van de voormalige Amro- bank werd de keuken. Jarenlang, zo’n kleine 21 jaar, is er met veel plezier gebruik gemaakt van deze unieke locatie midden in de Vughtse Heide, totdat vandalen eerst inbraken in de verkennersloods en deze vervolgens in de brand staken. Een half jaar later was de schijvenloods hetzelfde lot beschoren.
Op 28 januari 1993 werd de stichting Scouting Vught-Noord opgericht. In datzelfde jaar werd de huidige blokhut aan de Loonsebaan in gebruik genomen.

bron: http://www.scoutingvught-noord.nl/

Kenmerken

Datering:
1755-(2009)
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2068 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie: