Archieven

 2094 Norbertijnenabdij van Berne, handschriften, 1400-1900
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Verantwoording van de inventarisatie
Aanwijzingen voor de gebruiker
2094 Norbertijnenabdij van Berne, handschriften, 1400-1900
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
In enkele gevallen zijn handschriften in het archief van de abdij beland. Dit geldt voor enkele dagboeken van Bernenses , zoals van abt Moors, en in het bijzonder voor het ‘Chronicon Bernense’ , het stichtingskroniekje van de abdij (BHIC, 2092 Abdij van Berne, Oud archief, inv.nr. I B 3). Het kroniekje is ingeleid, uitgegeven en vertaald door H. van Rij ‘Het stichtingskroniekje van de Abdij van Berne’, Nederlandse historische bronnen 7 (Den Haag 1987) 87-143.
De database van het project Medieval Manuscripts in Dutch Collections is bereikbaar via www.mmdc.nl. De incunabelen van de abdij zijn te consulteren via de website van de British Library, de Incunabula Short Title Catalogue.
De door de abdij in 1887 ter verkoop aangeboden handschriften en boeken zijn beschreven in J.W. van Leeuwen, Boekveilingcatalogus, 13 december 1887 (Leiden 1887). In de bibliotheek van de abdij bevindt zich een exemplaar met aantekeningen van wat verkocht is en, bij verkoop, naam van de koper en de koopprijs.
Naast de inventarisatie van de Leuvense collegedictaten heeft de Leuvense universiteit een aantal dictaten van de abdij gescand. Vanuit de beschrijving kan via een link de scan worden ingezien zoals die door de Universiteit van Leuven wordt gepresenteerd.

Dankzij financiering via het Project Metamorfoze kon een aantal handschriften geconserveerd en gedigitaliseerd worden. Dit gebeurde door en via het Zeeuws Archief in Middelburg in de jaren 2017-2019. De originele stukken berusten bij de abdij en zijn in principe niet ter inzage. U kunt de scans raadplegen via de website van het BHIC. Alle stukken zijn openbaar.

Citeerinstructie
Voluit: Brabants Historisch Informatie Centrum, 2094 Norbertijnenabdij van Berne, handschriften, 1400-1900, nummer …
Verkort: BHIC, 2094 Abdij van Berne, handschriften, nr. …
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1400-1900
Vindplaats origineel:
Depot Abdij Berne, Heeswijk-Dinther
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS