skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic

Archieven

7782 Wit Gele Kruis Zeeland, 1946-1989

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De rechtspersoonlijkheid bezittende vereniging die beschouwd kan worden als de voorloper van het Wit-Gele Kruis te Zeeland, werd opgericht op 19 maart 1912. De naam was "Roomsch-Katholieke Ziekenverpleging St. Cornelius" bij Koninklijk Besluit (KB) van 27 april 1912 goedgekeurd en de statuten werden door bisschop W. van de Ven van 's-Hertogenbosch getekend (zie inv.nr. 1). Destijds was de hele gezondheidszorg verzuild waardoor de eigendommen bij ontbinding van de vereniging zouden terug vallen aan het kerkbestuur van de H. Jacobus de Meerdere parochie. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vereniging onder de naam van "Wit -Gele Kruis te Zeeland" bij KB van 27 september 1946 herbevestigd. De statuten werden op 31 december 1946 bij KB goedgekeurd.
Tot 1957 heeft het Wit-Gele Kruis van Zeeland zich qua huisvesting moeten behelpen met de oude boerderij van het klooster van de zusters Franciscanessen aan de Kerkstraat (zie inv.nr. 13) en voor de zittingen van het consultatiebureau van het parochiehuis in Zeeland. De nood voor eigen huisvesting was inmiddels echter zo groot dat er actie voor eigen huisvesting ondernomen moest worden.
Op 14 januari 1957 neemt de raad van de gemeente Zeeland een besluit voor een lening van 64.500 gulden voor huisvesting van het Wit-Gele Kruis. Daarbij komt nog een provinciale subsidie van 10.000 gulden. De rest wordt aangevuld met de verkoop van kinderpostzegels. Er wordt een terrein aangekocht kadastraal bekend sectie H nr. 310 waarna de bouw van het wijkgebouw kan aanvangen. Architect is architectenbureau Jac. Louwers uit Uden. Het adres wordt Rector van Gerwenstraat 3. Het wijkgebouw wordt uitgevoerd met een aparte bovenwoning bestemd voor het hoofd wijkverpleegkundige. Later wordt deze bovenwoning aan particulieren verhuurd en zal in de aanbouw een tandartsenpraktijk worden gevestigd.
Van 1969-1971 wordt het gebouw veranderd en uitgebreid. Onder meer komt er een centrale verwarming in het pand. Vanaf 1982 wordt het wijkgebouw grondig gerenoveerd. In 1987 onderneemt het bestuur een poging om het wijkgebouw te verkopen aan de gemeente Zeeland hetgeen uiteindelijk niet doorgaat (zie toegang 1519, inv.nr. 789). In het kader van de afronding van een herstructureringsproces (zie verder) wordt het wijkgebouw in Zeeland overgedragen aan de Stichting Kruiswerk Noord-Oost Brabant te Uden. De overdracht is gepland op 14 maart 1990.

Vanaf 1978 worden er al vanuit de Provinciale Kruisvereniging besprekingen geïnitieerd om tot herstructurering van het kruiswerk te komen. Noord-Brabant werd bij deze herstructurering verdeeld in grotere regio's en de afdeling Zeeland ging samen met Uden, Nistelrode, Vorstenbosch en Boekel. Het resultaat was een schaalvergroting door samenwerking tussen plaatselijke verenigingen in basiskommissies. Het Wit-Gele Kruis Zeeland vond aansluiting bij de basiseenheid Uden en verloor hiermee haar zelfstandigheid.
Zie ook: 7631 Gemeentebestuur Zeeland, 1929 - 1970, inv.nr. 619 Bouw accommodatie t.b.v. Wit - Gele Kruis , 1957-1969
Aanwijzingen voor gebruik
Vanuit het oogpunt van bescherming van de persoonlijke levenssfeer privacy is de openbaarheid van inv.nr. 16 beperkt.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1946-1989
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2060 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie: