skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

319 Familie De Jonge van Zwijnsbergen, 1458 - 1960

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
319 Familie De Jonge van Zwijnsbergen, 1458 - 1960
Inleiding
Het archief
Het archief toont enerzijds de kenmerken van een familiearchief, anderzijds de kenmerken van een huisarchief. Beziet men de diverse bestanddelen van het archief, die door elk van de betrokken families is ingebracht, afzonderlijk, dan wordt een en ander al snel duidelijk.
De inbreng van het geslacht Bloeymans in het bestanddeel van het geslacht Van Grevenbroeck, berust zowel op faktoren die aan term familiearchief als op de faktoren die aan de term huisarchief ten grondslag liggen. Beide geslachten hebben gewoond op het kasteel "Zwijnsbergen", terwijl ze daarnaast door het huwelijk van Johanna Bloeymans met Jhr. Erasmus van Grevenbroeck met elkaar verbonden waren. Door verkoop van het kasteel "Zwijnsbergen" aan Antoni Martini, in 1718, gingen de eerder genoemde archiefbescheiden over naar het geslacht Martini. Mr. H.B. Martini verkocht het kasteel weer in 1730. Vermoedelijk ontfermde hij zich toentertijd over de in dit archief aangetroffen archivalia, afkomstig van de bovengenoemde geslachten, mede ten behoeve van zijn administratie over de goederen die niet waren overgegaan bij de verkoop van het kasteel. De collectie breidde zich in de daarop volgende decennia gestadig uit. Via familiebanden werden ook de archivalia betreffende de geslachten De Grande, Van den Steen en Roosendael verworven. Door het huwelijk van Mr. F.A. de Jonge met A.M.E. Martini, alsmede door zijn bemoeienissen en die van zijn zoon Jhr Mr. M.B.W. de Jonge van Zwijnsbergen, met het beheer van het goederencomplex van zijn schoonouders, viel dit archief van het geslacht Martini, toe aan het geslacht De Jonge. In 1820 kocht Jhr. Mr. M.B.W. de Jonge het kasteel "Zwijnsbergen", waardoor diverse archivalia weer op hun oorspronkelijke ontstaansgrond terugkeerden. Puur toeval, maar toch enigszins verwarrend.
Bij de bovengenoemde aankoop van het kasteel "Zwijnsbergen", kwam wel het enkele stuk, *  afkomstig van het geslacht Van Velpe, in de collectie terecht, hetgeen weer duidelijk het aspect van huisarchief toont.

Alle overige archivalia, afkomstig van andere families, uitgezonderd de stukken betreffende H. Verzijl, zijn via familierelatie in dit archief gekomen. *  De stukken betreffende H. Verzijl zijn vermoedelijk na diens dood in 1881 achtergebleven bij de familie De Jonge van Zwijnsbergen, waar hij als particulier onderwijzer in dienst was.

Bij zijn vertrek van kasteel "Zwijnsbergen" na de verkoop op 14 november 1905, heeft Jhr. M.B.W. de Jonge van Zwijnsbergen het archief, voorzover het niet als retroacta bij de verkoop behoorde, vermoedelijk overgebracht naar zijn nieuwe woning. Na zijn overlijden heeft Jhr. D. L.W. de Jonge van Zwijnsbergen het archief kennelijk in bezit gekregen, aangezien het archief uiteindelijk werd aandetroffen in dp woning van zijn weduwe, Mevr. E.W. de Jonge van Zwijnsbergen-Breda van Kelckhoven. Zij woonde in het huis "Het oude Nest" te Helvoirt. Na haar overlijden werd het archief met goedvinden van de nieuwe eigenaar Jhr. Mr. E.W. de Jonge, overgebracht naar het Rijksarchief te 's-Hertogenbosch en aldaar in voorlopige bewaring genomen.

De laatst toegevoegde stukken uit het archief dateren van omstreeks 1930. Of het archief terzelfder tijd reeds in "Het oude Nest" bewaard werd, is niet bekend. Wel rijst het vermoeden dat er vanaf die datum nog nauwelijks zorg is besteed aan het archief, gelet op de desolate toestand waarin het archief verkeert. "Redding" bleek voor meerdere stukken dan ook niet meer mogelijk. Gedurende een periode van ongeveer een jaar heeft het archief te drogen gelegen op de zolders van het Rijksarchief, waarna met de inventarisatie werd begonnen.
De inventarisatie
Aanvulling 2021
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlage: genealogieën

Kenmerken

Datering:
1458-1960
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch