skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7008 Dorpsbestuur Ledeacker, 1602-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
7008 Dorpsbestuur Ledeacker, 1602-1810
Inleiding
Historisch overzicht
Hoewel Ledeacker een van de kleinste dorpen is van het Land van Cuyk, zit de plaatselijke historie vol voetangels en klemmen. De Tovense beek, die vlak ten noorden van het dorp stroomt, vormde de scheiding met het Nederambt. Daar echter het dorp St. Anthonis, behorende tot de Baronie van Boxmeer, als een wig tussen het overige gebied van het Overambt lag, was Ledeacker dikwijls in bestuursaangelegenheden met Beugen en Rijkevoort op het Nederambt aangewezen. Zo deelde Ledeacker ook in het genot van het gebruik der gemene gronden, door Jan van Cuyk in 1308 aan de ingezetenen van het Nederambt geschonken. Inzake de gemene peel vormde de Ledeackerse peel één geheel met die van Beugen en Rijkevoort. En voor de civiele rechtspraak hoorde Ledeacker in de 18e eeuw vermoedelijk onder Wanroij.
Het grondgebied van het dorp op zich vormde eveneens geen eenheid. Bij de Ullingse Bergen behoorden delen aan de heerlijkheid Oploo. Het gebied van Berkenbosch vormde tot 1749 een op zich zelf staande heerlijkheid, deels behorend aan de parochiekerk van Boxmeer. Het valt zodoende niet te verwonderen, dat men zelf vaak niet meer wist, hoe de staatkundige vork eigenlijk in de steel zat.
Vermoedelijk is het gehucht Ledeacker ontstaan in de 14e eeuw. De kapel van St. Catharina dateert voor een deel nog uit de 15e eeuw. Kerkelijk behoorde Ledeacker tot Boxmeer, en sinds 1477 tot St. Anthonis. Ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden behoorden de geestelijk goederen aan de Nassause Domeinraad en de kapel aan de Protestanten. Dezen schijnen nimmer van de kapel gebruik te hebben gemaakt. In 1798 keerde de kapel terug in Katholieke handen, nu werd Ledeacker een afzonderlijke parochie.
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1602-1810
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch