skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7644 Districtsgezondheidsdienst Veghel (voorheen schoolartsendienst 1947-1954), 1954-1987

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
INLEIDING

Historie 17 april 1947- 30 juni 1987

Oss


18 april 1947 wordt beschouwd als oprichtingsdatum van de Gezondheidsdienst in Oss (publicatie in de Nederlandse Staatscourant 17 april 1947, nr.74). Onder de naam “Schoolartsendienst, district Oss” begonnen dr. P.Winternitz als schoolarts, de heer H. Senders als administrateur en mej. A. Cox als administratief-assistente van de schoolarts aan de eerste werkzaamheden. De schoolarts maakte zich in het begin vooral sterk voor een massale inenting tegen difterie van de gehele jeugd. Gezien de erbarmelijke hygiënische toestanden door slecht drinkwater en het ontbreken van riolering was dit geen overbodige luxe. Daarnaast stonden hoog op de prioriteitenlijst spraakonderwijs, aanpak slechte lichaamshoudingen. In 1950 begon de schoolarts een kleuterbureau. De administratie hiervan werd door de scholen zelf bijgehouden.
Dr. Winternitz stelde in 1951 een diepgaand onderzoek in naar de voedingsgewoonten van de bevolking. Hij kwam tot de conclusie dat een groot deel van de bevolking slechte voeding tot zich nam. Het resultaat was dat op initiatief van de dr. Winternitz vanuit Den Haag een groot aantal lezingen en tentoonstellingen werden georganiseerd voor de regio. In datzelfde jaar werd ook een schoolverpleegster aangesteld en later een assistente ter vervanging van mej. A. Cox. Een jaar later werd voor het eerst een school-psycholoog aangesteld.
Ondertussen had de dienst een dusdanig hoog peil bereikt op het gebied van de kinderhygiëne, dat in 1953 men bezoek kreeg van een internationale delegatie van schoolartsen en andere sociaal-geneeskundigen.
In 1954 werd onder toezicht van de dienst de eerste spraaklessen gegeven. In 1955 werden de financiële middelen zodanig dat een tweede schoolarts en verpleegster aangesteld konden worden. De huisvesting werd ook ruimer. Moest dr. Winternitz eerst een gedeelte van zijn woonhuis afstaan, nu kon een gedeelte van het pand aan de Eikenboomgaard 6 betrokken worden.
De dienst groeide zodanig dat in 1957 de schoolartsendienst werd opgeheven en de Districtgezondheidsdienst Oss werd ingesteld.
Verdere uitbreiding van taken bleek vooralsnog niet mogelijk. In 1960 werd begonnen met de geneeskundige controles van ambtenaren. Ook de aangifte van besmettelijke ziekten verliep via de dienst.
In 1968 werden 2 ambulance-auto’s in dienst gesteld, de samenwerking met taxi-bedrijven werd stopgezet en het vervoer van zieken en gewonden in eigen beheer genomen.
De uitvoering van de krankzinnigenwet werd in 1971 ook uitgevoerd door de Districtgezondheidsdienst Veghel.
In 1976 bestond na een reorganisatie de dienst uit een bestuur, directie, algemene dienst en de afdelingen Algemene Gezondheidszorg, Ambulance en Centrale Post Ambulance, Bedrijfsgezondheidszorg, Geestelijke Gezondheidszorg en Jeugdgezondheidszorg. In totaal waren er 42 personeelsleden danwel full- of partime in dienst.
In 1978 werd de integratie van de dienst in het Stadsgewest Oss voltooid. De naam “Districtgezondeheidsdienst Oss” werd veranderd in “Gewestelijke Gezondheidsdienst, Stadsgewest Oss”. Daarnaast verhuisde de dienst naar de nieuwbouw aan de Raadhuislaan te Oss.
In de loop der jaren veranderde de organisatiestructuur niet.
In 1987 ging de dienst over naar het Streekgewest : “Gewestelijke Gezondheidsdienst Brabant Noordoost”

Verantwoording:
Zie plaatsingslijst Stadsgewest Oss

Aanvullen met dat bij omschrijvingen uitgegaan wordt van de dienst. Daar waar enige onduidelijkheid ontstaat heb ik de dienst erbij vermeld.

Let op : vermelden als er plaatsingsnummers zijn vervallen.
Veghel

De Schoolartsendienst Veghel werd officieel op 25-02-1947 na publicatie in de Staatscourant.
De taken van deze dienst verschilde niet veel van die van Oss. In 1954 ging de dienst over naar Districtgezondheidsdienst Veghel. Ook hier geldt een vergelijkbare taakverdeling als in Oss. In 1979 werd besloten tot samenwerking met Districtgezondheidsdienst Oss. Dit resulteerde tot de benoeming van een gemeenschappelijke directeur en nauwe samenwerking met de diverse afdelingen van beide diensten.
De naam Districtgezondheidsdienst Veghel bleef bestaan tot de integratie in het Streekgewest.


Verantwoording
zie plaatsingslijst Veghel
Aanvulling
Van 26-5-1947 tot ???? heette de dienst “Schoolartsendienst ???” en vanaf de opheffing Districtgezondheidsdienst Veghel. Aangezien de archieven van beide diensten etc. (zie Plaatsingslijst)
"Schoolartsendienst Veghel"
1947 – 1954

"Districtgezondheidsdienst Veghel".
26 mei 1954 - 30 juni 1987


Het archief aangetroffen bij de GGD, zag er ordentelijk uit. Er heeft geen vernietiging vooraf plaatsgevonden, daarom was microselectie noodzakelijk. Onderscheid is gemaakt in te bewaren en te vernietigen archiefstukken. Stukken die voor vernietiging in aanmerking komen, krijgen een minder intensieve behandeling dan de te bewaren, bv. deze stukken behouden hun oorspronkelijke omslag en hechtmateriaal.
De bewerkte archiefstukken waren al eerder op de VNG-code in dossiermappen c.q. los gebundeld, omvang 7 m. De documenten waren reeds ontdaan van paperclips en nietjes. De te bewaren archiefstukken worden m.b.v. zuurvrije dossiermappen, hechtmiddelen en archiefdozen opgeborgen en geklassificeerd volgens de laatste uitgave van de VNG-code, zaaksgewijze ordening.

Opmerkingen:
De gebruikte VNG-code bij de GGD wijkt i.v.m. de organisatiestructuur enigszins af. Waar nodig wordt dit aangepast.
De archieven van beide diensten zijn in één plaatsingslijst geïntegreerd, omdat het archief ook als zodanig is aangetroffen.
Inventaris

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: