skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Archieven

2127 Atoomvrijstaat Volkel, Greenpeace Vorstenbosch en Milieudefensie Uden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Vredes- en milieubeweging
De rol van Jeugd- en aktiecentra in Uden i
2127 Atoomvrijstaat Volkel, Greenpeace Vorstenbosch en Milieudefensie Uden
Inleiding
De rol van Jeugd- en aktiecentra in Uden

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Jongerencentra Uden


De jaren 60.

Zoals overal het geval was, zochten in Uden de jongeren ruimte en gelegenheden om elkaar te ontmoeten.
Had je een vriendenclub, dan ook al gauw een eigen soos. In 1968 bestonden bijvoorbeeld al soos 't Keldertje (1964-1970), soos Cercle, later soos Serkle (1965-1969) en soos '67 (1967-1968). [tekstbron: internet, artikel Hans van Alebeek in Brabants Dagblad, 10-07-2018, de Pul in Uden, de soos aller Udense sozen bestaat 50 jaar]

Zo werd in mei 1968 soos De Pul opgericht, een trefcentrum voor jongeren van 17 jaar en ouder en voor iedereen die er zich thuis wilde voelen.
Huisvestiging: een kelder van 60 vierkante meter.
Begonnen werd met 50 leden, wat na een jaar al uitgegroeid was tot een ledental van 370.

De woelige jaren 70.

In juni 1970 was het ledental al uitgegroeid tot 750; het was een tamelijk homogene groep van voornamelijk scholieren en studenten. Ze hadden elke week een vaste soosavond, en om
de week een kultureel recreatief evenement (zang, cabaret, voordracht, enz. ).
Begin 1970 kreeg De Pul een eigen grote ruimte, een oude boerderij. De stijgende lijn van het bezoekersaantal bleef doorgaan, vooral door de wekelijkse popevenementen die vanaf toen georganiseerd werden. Ook kwam er een afdeling (Impuls) die zorg droeg voor kulturele evenementen; politieke-kunstmarkten, creatieve kinderdriedaagsen in de vakanties, lezingen, cursussen en de wekelijkse films. In een aparte hoek van de boerderij was een ruimte voor ouderen van het eerste uur, de mensen die zich niet thuisvoelden tussen het popgeweld, en de Ouwe Pul opgericht hebben. Na verloop van tijd verhuisde de Ouwe Pul naar een naburig cafe, dat door de stichting werd overgenomen.
In 1972 werden een jeugdafdeling, (Pampus), een politiek kafe (Polleke) en een filmkafe opgericht.
Erfgoedstuk
Verder kwam er een scholierenbar (De Galerie) en een jongerensoos (Het Tunneke) voor 14 tot 18 jarigen.
In 1973 brak voor de Pul een moeilijke tijd aan. De gemeente gaf weinig subsidie en bovendien moest de boerderij wegens bouwvalligheid worden gesloopt. Alhoewel de overige activiteiten in de andere panden gewoon doorgingen, met uitzondering van Pampus en Het Polleke, die samen met De Pul naar een nieuwe ruimte zochten, was de samenhang er vanaf dat moment er een beetje uit. Het duurde niet lang meer en de stichting Jeugd- en Jongerencentrum De Nieuwe Pul begon te draaien, tevens voor werklozen en iedereen die dat wilde.
Zo vergaderde de Greenpeacegroep daar een tijdlang.
De Ouwe Pul, De Galerie, en het Tunneke bleven zelfstandig en onderling samenwerken, in gehuurde panden, terwijl De Nieuwe Pul met behulp van subsidie een eigen pand aan schafte. Daarnaast werd een beroepskracht aangetrokken, mede omdat dit een van de eisen van de overheid was om voor subsidie in aanmerking te komen. De nieuwe stichting zou zich nu voornamelijk moeten gaan toeleggen op actief jeugd- en jongerenwerk.
Hiervoor droegen de werkgroepen Pampus en Impuls de zorg, terwijl de werkgroep De Pul zich toelegde op de voorbereidingen en organisatie van de grote voornamelijk popevenementen.
In 1984, 10 jaar later, bestond de stichting nog op dezelfde manier als vroeger, alleen de opzet is breder en wordt professioneler en beter begeleid. [tekstbron: tijdschrift Pulskost 1984 nr. 3; in inv.nr. 1]
Stichting De Nieuwe Pul (DNP) was het grootste jongerencentrum in de regio N.O. Noord-Brabant;
bij een van de werkgroepen van de DNP was de heer Theo van den Heuvel bezig. Deze werkgroep vormde het Aksieburo (genaamd IS'M, in samenwerking met), dat zich bezig hield met informatievoorziening betreffende dieren- en natuurbescherming, kraakbeweging en woningnood, vredes- en vrouwenbeweging, Greenpeace en milieubewegingen, anti-kernwapen beweging en antimilitarisme, armoede en derde wereld. Een van de doelstellingen van het aksieburo was behalve informatievoorziening ook het oprichten van plaatselijke afdelingen van landelijke organisaties die zich met deze zaken bezighielden. (bron: inv.nr. 2) De benaming Aksieburo werd in 1984 veranderd in Informatiewinkel (met de naam: De Wenteling), informatiecentrum en ondersteuningspunt voor de alternatieve beweging.
De Nieuwe Pul werd dus een jongeren- en actiecentrum. Van den Heuvel raakte uit idealisme betrokken bij diverse bewegingen, zoals Greenpeace en Atoomvrijstaat. Zijn bijnaam luidde GOT, een afkorting van Grote Organisator Theo, volgens oral history bron.
[G. van de Vorstenbosch te Veghel]
Atoomvrijstaat
Greenpeace
Aktiegroep Vrienden (en Vriendinnen) van het Groen
Milieudefensie
Het archief

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2080 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie: