skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

35 Kantongerecht 's-Hertogenbosch, 1838-1930

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Ontstaan en territoriale indeling
35 Kantongerecht 's-Hertogenbosch, 1838-1930
Inleiding
Historisch overzicht
Ontstaan en territoriale indeling
 *  De kantongerechten vinden hun wettelijke basis in de "Wet op de zamenstelling der Regterlijke Magt en het beleid der Justitie" van 18 april 1827, kortweg de wet RO. Ingevolge het KB van 13 april 1838 werd deze wet op 1 oktober van dat jaar van kracht. Op die datum begonnen de kantongerechten te functioneren. Zij waren in zeker opzicht de rechtsopvolgers van de vredegerechten, die als onderdeel van de Franse rechterlijke organisatie hebben gefunctioneerd van 1811 tot 1838.
Artikel 1 van de wet RO bepaalt dat de rechterlijke macht wordt uitgeoefend door de kantongerechten, de arrondissementsrechtbanken, de gerechtshoven en de Hoge Raad. In de tweede afdeling van de wet (artikelen 30-45) worden de kantongerechten behandeld.
Bij wet van 22 december 1828 was de indeling van Noord-Brabant in arrondissementen en kantons vastgesteld. *  Krachtens deze indeling kwamen er in 1838 negentien kantons, te weten: Boxmeer, Boxtel, Grave, 's-Hertogenbosch, Heusden, Oss, Tilburg, Veghel en Waalwijk, behorende tot het arrondissement 's-Hertogenbosch; Bergen op Zoom, Breda, Ginneken, Oosterhout, Oudenbosch en Zevenbergen, behorende tot het arrondissement Breda; en Asten, Eindhoven, Helmond en Oirschot, behorende tot het arrondissement Eindhoven. Omdat men vond dat er te veel rechtscolleges waren, rees er na verloop van tijd verzet tegen deze indeling. Dit resulteerde voor wat Noord-Brabant betreft in een nieuwe verdeling in arrondissementen en kantons. Bij wet van 9 april 1877 die op 15 mei van dat jaar van kracht werd, werd dit geregeld. *  De kantongerechten te Asten, Boxtel, Ginneken, Grave en Oudenbosch werden opgeheven, alsmede de arrondissementsrechtbank te Eindhoven. Het kanton Helmond werd bij het arrondissement Roermond gevoegd en de gemeenten Budel, Maarheeze en Soerendonk en Sterksel bij het kanton Weert, dat eveneens behoorde tot het arrondissement Roermond. De veertien kantons volgens deze gewijzigde indeling waren Boxmeer, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Heusden, Oirschot, Oss, Veghel en Waalwijk, behorende tot het arrondissement 's-Hertogenbosch; Bergen op Zoom, Breda, Oosterhout, Tilburg en Zevenbergen, behorende tot het arrondissement Breda; alsmede Helmond behorende tot het arrondissement Roermond. Deze indeling bleef bestaan tot 1933.
De enige wijziging in die periode was dat het kanton Tholen, dat onder de opgeheven rechtbank van Zierikzee had geressorteerd, in 1923 bij het arrondissement Breda werd gevoegd. *  De kantons Heusden, Oirschot, Oosterhout, Oss, Veghel en Waalwijk werden in 1933 opgeheven. * 
Functionarissen
Bevoegdheid in strafzaken
Bevoegdheid in burgerlijke zaken
Buitengerechtelijke taken
Procesgang in strafzaken * 
Procesgang in burgerlijke zaken * 
Hoger beroep en cassatie * 
Het archief en inventarisatie
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1838-1930
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch