skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

7541 Stichting Opbouwwerk Maasland (S.O.M.) en voorgangers te Oss, 1945-2000

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding.
Deze inventaris bevat de archieven van de in Oss gevestigde opeenvolgende opbouwwerk instellingen werkzaam geweest in de regio maasland, ofwel de Lage Maaskant.
- Archief Regionale Opbouwstichting Maaskants Welvaren; 1947 – 1961.
- Archief Stichting Maaslands Welvaren; 1961 – 1987.
- Archief Stichting Opbouwwerk Maasland, SOM; 1987 - 1996.
- Archief Stichting Diagonaal, fusieproces; 1996 – 2000.


- Archief Stichting

Historische terugblik.
De Lage Maaskant ligt tussen Grave en Den-Bosch het is een van de grootste komgrondengebieden van Nederland. Het beslaat ongeveer 18.500 hectaren, waarvan 12.500 hectaren uit rivierklei bestaat.
Het is ook het land van de gevreesde Beerse Overlaat. De eeuwenlange jaarlijkse overstromingen met het zure Peelwater drukte een stempel op streek en volk en was er de oorzaak van dat het gebied in ontwikkeling achter was gebleven.

Professor van Vuuren schreef een rapport in 1934 waarin hij de treurige sociale, economische en geografische toestanden van het Maasland beschreef.

De beheersing van de rivier de Maas, door o.m. kanalisering speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Maasland. In gebieden waar vroeger de Maas jaarlijks buiten haar oevers trad en een reusachtig gebied onder water zette, waardoor geen goede agrarische activiteiten en bewoning konden plaats vinden. Licht nu een prachtig bewoond gecultiveerd gebied. De inspanningen hiervoor begonnen in 1882 bij Cuyk, door de aanleg van de dijk voor de spoorlijn Nijmegen-Venlo.
In de periode ervoor werd het wilde water tussen Cuyk en Katwijk en tussen Groot-Linden en Gassel door zogeheten overlaten het Brabantse land ingestuurd, richting 's-Hertogenbosch. Het water werd weggeleid:
- Rechts, door de Maasdijk en de achterdijken en poldergebieden.
- Links, door de aanwezige hoge gronden en de zogenaamde leidijken.
Maar bij teveel water raakte het hele gebied snel diep onder water. Bij de Groot Empelse sluis en door drie sluisjes in de rechter Diezedijk werd het teveel aan water ontlast, om beneden bij fort Crêve Coeur, nabij Hedel, terug in de Maas te vloeien.
Bij zeer hoog water lukte dit niet. De sluizen konden het water niet verwerken. Dan kwamen ook de overlaten in de rechter Diezedijk in werking. Als dan de Brede Dieze het water niet aankon, dan kwam de overlaat aan de linkerkant van de Diezedijk in werking. Het water stroomde dan in het westelijk gelegen poldergebied van Den-Bosch en kwam tot voorbij Waalwijk. Het water stroomde dan in de omgeving van Geertruidenberg terug in de Maas.

Aan deze ellende werd een eind gemaakt door het graven van de Bergse Maas ( 1888-1904) en de Maasverbeteringswerkzaamheden ( 1931-1942) en kon de Beerse Maas buiten werking worden gesteld.
Voor de waterbeheersing in het Maasland zijn enkele watergangen van zeer groot belang. Onder andere de Hertogswetering, voor de waterontlasting van een gebied met een omvang van 11.693 hectaren. Ondersteund door het Hertogsgemaal.
In extreme omstandigheden kan de Hertogswetering bij Gewande in verbinding worden gesteld met de Rode Wetering en met de Hoefgraaf. Bij Gewande staat het diezel- en electrischgemaal Caners die zo de Hertogswetering mee kan bemalen.

Het ontstaan van het opbouwwerk in het Maasland.
Op 3 maart 1945 werd een bijeenkomst in het gemeentehuis van Oss gehouden. Tijdens deze bijeenkomst besloten de burgemeesters en andere bestuurders en vertegenwoordigers om een commissie in te stellen. De commissie kreeg de opdracht, om de mogelijkheid te onderzoeken van het stichten van een dorpskern in het Lage Maaskantgebied ten westen van Oss.
Na verkregen adviezen werd op 14 april 1945 besloten een stichting in het leven te roepen, met als doel de voorbedoelde dorpskern te gaan bevorderen. De enge doelstelling voldeed niet en men besloot om een rechtspersoonlijkheid bezittende vereniging op te richten. Dit beviel weer niet. In 1947 besloot men een gemeenschappelijke regeling in het leven te roepen.
De Stichting Maaskants Welvaren.
Na veel moeilijkheden en geuite bezwaren kon de stichtingsakte op 28 oktober 1950 bij de notaris worden gepasseerd. Met als doelstelling het bevorderen van de sociale, economische en culturele ontwikkeling van het hele Maaskantgebied.
Gedurende het economisch herstel van Nederland na de Tweede Wereldoorlog moest het opbouwwerk de ontwrichtingen, die als gevolg van het snelle ontwikkelingstempo in de economische- technische sector waren opgetreden, trachten op te heffen.

Maaskants Welvaren startte in 1947, krachtens een publiekrechtelijke gemeenschappelijke regeling van elf gemeenten. Waarschijnlijk het eerste streekraad orgaan in Nederland.
De activiteiten in de periode 1947 - 1956 bleven beperkt, ondanks de ruime doelstelling. De reden was dat er geen functionarissen werden aangesteld.
Aanvankelijk werd getracht te streven naar een verhoging van de opbrengsten van de landbouwgronden in het gebied. De 10.000 ha grond in dit gebied was door de vele overstromingen totaal uitgespoeld. Dit hield in dat er onvoldoende plantenvoedingsstoffen in de bodem voorkwamen. Hier moest snel verbetering in komen. Plan om boerderijen te gaan bouwen en een subsidie te geven op meststoffen. Er kwam overheidssteun voor de bouw van o.a. bedrijfsgebouwen, de zogenaamde 40% premie regeling. Ook moest een einde gemaakt worden aan het ellendige pachtsysteem. Door een grootruilverkavelingsplan moest het gebied praktisch worden ingedeeld.

Tevens moest gewerkt worden aan de herbouw van door oorlogshandelingen vernielde boerderijen, met steun van het Marshall hulpfonds.
1947. Hoofdpunten waren :

- Streekontwikkeling, industrialisatie, werkgelegenheidsbevordering, agrarische reconstructie, verbetering infra structuur.
- Onderzoek en planning ten behoeve van de samenwerkende gemeenten.

- Verhoging welvaart, verbetering voorzieningen niveau.
1955. Hoofdpunten waren:

- Het verschuiven van de aandacht van primair welvaartsstreven naar welzijnswerk.
- Omdat de Maaskant werd aangemerkt als een gebied met een maatschappelijke achterstand werd subsidie verkregen in kader van het bijzonder regionaal welzijnsbeleid.


Bestuurlijke ontwikkelingen.
Tussen 1956 en 1960 verschenen de eerste publicaties over opbouwwerk. Het waren private instellingen geclaimd door organen voor maatschappelijk werk. In het Maasland was de ervaring opgedaan dat de gemeenteraden niet toe waren om op regionaal niveau te denken. Een regionaal besef ontbrak. Dit verlamde het proces van enkele belangrijke vraagstukken, waarover door het provinciaal opbouworgaan was gerapporteerd. Het gemeentebestuur van Oss zag dit in en begreep dat men een tijd lang moest kunnen werken los van de gemeenteraden.
De reorganisatie leverde een private stichting op, waarin gemeenten en een tal van maatschappelijke organisaties participeerden.
In oktober 1960 had de burgemeester van Schaijk een eerste gesprek met de heer J.A.M. Rouppe van der Voort over de mogelijkheden van een intergemeentelijke samenwerking in de Maaskant. Rouppe van der Voort had als burgemeester van Nieuw Ginneken een belangrijk aandeel gehad in de tot standkoming van een intergemeentelijk samenwerkingsverband in de Baronie van Breda. De directe aanleiding tot het in leven roepen van het samenwerkingsverband was een brief van 6 december 1960 van Gedeputeerde Staten, over de bestaande samenwerkingsvormen in de provincie. In januari 1961 sprak de directeur Ir. J. Margry van de Provinciale Planologische Dienst voor de burgemeesters van de Maaskant over dit onderwerp. Er werd informatie ingewonnen bij professor dr. J. Godefroy en mr. J. Kuypers in hun kwaliteit als adviseurs van het planologisch overleg Midden-Brabant.
Samenwerking bestond al in de Maaskant. In de vorm van de Regionale Opbouwstichting Maaskants Welvaren. Door een aanpassing van de statuten op 1 februari 1961, kon een verdere samenwerking snel worden gerealiseerd.
Door de in tien jaar opgedane werkervaring, samen met de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst e.a. was het inzicht gegroeid om ook mee te werken aan verbeteringsplannen voor de regio. De nieuwe Stichting Maaskants Welvaren kon gaan werken aan de oplossing van de economische- agrarische vraagstukken van de streek. De deelname van de gemeenten werd uitgebreid met alle instanties die bij de ontwikkelingen betrokken waren. Er werden binnen de stichting secties toegevoegd die specialistische werkzaamheden kregen toebedeeld.
- De agrarische sectie.
- De sectie maatschappelijke vraagstukken. Onderverdeeld in een krotcommissie, schoolraad , een recreatiecommissie en de jeugdcommissie.

In de loop der jaren wijzigde de taak van streekverbeteringswerk naar o.a. maatschappelijk werk. Op 23 juli 1960 vond de Installatie plaats van de sectie Maatschappelijk werk binnen de nieuwe Regionale Opbouw stichting Maaslands Welvaren. De doelstelling van de stichting bleef ongewijzigd n.l. de economische-, culturele en sociale ontwikkeling van de regio. De stichting was geen beleidsinstantie noch een uitvoerend of dienstverlenend orgaan. De opdracht van het opbouwwerk was planning en beleidsvoorbereiding en tijdelijk ondersteuning op die velden waar structurele knelpunten waren.
-1961, Het publiekrechtelijk orgaan Maaskants Welvaren werd omgezet in een privaatrechtelijke stichting. De Regionale Opbouwstichting Maaslands Welvaren van 1961 t/m 1987.
- Naast de gemeenten werden afgevaardigden uit particuliere organisaties opgenomen in het bestuur.
- Via secties werden representanten van standorganisaties en andere particuliere instellingen bij het werk van Maaslands Welvaren betrokken.
- Meer aandacht voor de welzijnsfuncties: Cultureel werk, jeugd- en jongerenwerk, onderwijs, maatschappelijke dienstverlening etc.
In de jaren zestig en zeventig, werd gewerkt aan de agrarische vraagstukken.


Vanaf 1961 werden aan de functionarissen van de opbouwstichting opdrachten verstrekt van zodanige omvang en importantie dat het achteraf bezien onbegrijpelijk is hoe men dit van een private stichting kon verlangen.
Een van de belangrijkste en invloedrijkste bestuursleden was vanaf 1952 tot 1978 drs. J.M.C. Teppema, geboren te Mill in 1913. Hij bekleedde tal van bestuursfuncties in oost en midden Brabant. Mede door zijn invloed en die van de eerste vaste krachten, o.a. A.J. Peters en drs. J. v.d. Poel, kon men veel bewerkstelligen.

Op agrarisch gebied was een duidelijke achterstand. Verouderde boerenbedrijven met een geringe kavelgrootte en een ondoelmatige bedrijfsvoering. Er werd gewerkt aan ontwikkelings-, en saneringsprocessen. Het opbouwwerk verleende zijn medewerking, door individuele begeleiding bij bedrijfsbeëindiging, vergroting of verplaatsing. Stimuleerde de tuinbouw. Gaf voorlichtings-, informatie bijeenkomsten rond de wettelijke verkavelingen van de landbouwgronden.
- Eind 1970 kende de regionale opbouwstichting drie secties:
- De sectie Maatschappelijke vraagstukken.
- De sectie agrarische vraagstukken.
- De sociaal economische sectie.


Er werden plannen ontwikkeld om de zelfwerkzaamheid van de bevolking te bevorderen. Samenlevingsopbouw op buurt en wijkniveau komt van de grond.
Door lobbywerk in de Jaren 1960 – 1964, van de toenmalige opbouwwerker bij de Rijksoverheid in den Haag en het Institut of Social Studies in Den Haag, raakte men geïnteresseerd in de ontwikkelingsprojecten, met als gevolg ministeriële bezoeken aan het Maasland en de ontvangst van deelnemers van het Institute of Social Studies, Den Haag.
- 1964, Bezoek leerlingen sociale academie, Eindhoven.
- 1964, Bezoek van het CICSA, Amsterdam.
- Diverse bezoeken vanuit het International Summer Course of Industrialization, o.a. ambtenaren en studenten uit Griekenland, Egypte, Joegoslavië, India, Brazilië, Afrika, Oostenrijk, India, Indonesië, U.S.A. Zwitserland.
- 1965, Bezoek leden 1e en 2e Kamer en van de provincie uit Brabant.
- 1965, K.V.P. leden kieskring Den-Bosch.
- 1965, Contacten met wetenschappers uit Londen en Venetië.
- 1966, Bezoek, Social Academie Markendaal, Breda.
- 1966, bezoek Katholiek Verbond voor Kinderbescherming, kring Noord-Brabant.
- 1966, studenten Gereformeerde academie sociale arbeid de Nijenburgh, Baarn.
- 1966, Universiteit van Amsterdam, veldoriëntatie.
- 1966, studenten, Instituut voor psycho opleidingen , Kortrijk.
- 1966, Ontvangst P.v.d.A. Staten fractie.
- 1970, Bezoek Belgische ministers.
In 1971 trad de Rijkssubsidieregeling Samenlevingsopbouw in de plaats van de regeling bijzonder regionaal welzijnsbeleid. Hierbij was het uitgangspunt het werken met de plaatselijke bevolking, een actieve opstelling en het bevorderen van de inspraak.

- Het jaar 1972 kenmerkte zich door het streven naar een nieuwe opzet van Maaslands Welvaren.
- Overleg met het ministerie van C.R.M. en het dagelijks bestuur, inzake het regionaal opbouwwerk. In de Jaren zeventig kwamen nieuwe publiekrechtelijke organen tot ontwikkeling, zoals het Stadsgewest Oss en het Recreatieschap Maasland.
De doelstellingen en taken van Maaslands Welvaren moesten in overeenstemming worden gebracht met de gewijzigde bestuurlijke omstandigheden, zodoende werden de statuten aangepast. De bestuurssamenstelling werd aangepast met een vertegenwoordiging uit de overheidssfeer en een vertegenwoordiging uit de particuliere sector. In de verhouding één op drie.

Specifieke activiteiten van het opbouwwerk in de regio:

De accomodatie problematiek.
In veel gemeenten ontbrak het aan vergader-, ontmoetingsruimte voor verenigingen en organisaties. Door een initiatief van het opbouwwerk werden in de gemeenten, werkgroepen opgericht om te komen tot realisering van gemeenschapscentra.

De recreatie.
De expansie van de industrie en landbouw vormde aanleiding tot bezinning op behoud en inrichting van natuurgebieden in de regio. In samenwerking met Staatsbosbeheer, de Cultuurtechnische Dienst van de provincie, het Stadsgewest Oss e.v. en de betrokken gemeenten, werden natuurgebieden aangelegd. Zo kwamen de Maashorst, Lithse Ham en de Geffense bosjes tot stand. Voor de uitwerking van studies werd de behoefte gevoeld aan de vorming van een Recreatieschap voor 't Maasland. Hetgeen in 1973 werd gerealiseerd.


Het maatschappelijk werk.
Het opbouwwerk richtte zich op de integratie van achtergestelde groepen in de samenleving. Het maatschappelijk opbouwwerk.
In een beperkt aantal plaatsen was een maatschappelijk werker aanwezig, vanuit de gemeente of het Inter Parochieel Centrum, IPC. Om tot een regionaal instituut te komen, kwam er een werkgroep. In 1968 leidde dit tot de oprichting van de Regionale Instelling voor Maatschappelijk Werk.

In die jaren werd er een enquete gehouden onder de 5000 bejaarden. De uitslag hiervan, gaf aanleiding tot de oprichting van commissies voor Open bejaardenwerk in alle dorpen. In een later stadium kwam hieruit voort de Stichting Welzijn voor Ouderen.

Onderwijs en jeugd.
Uit onderzoeken bleek dat de deelname aan het voortgezet onderwijs betrekkelijk laag was. Het opbouwwerk werkte daarom mee aan uitbreiding van de mogelijkheden voor voortgezet onderwijs en school-, beroepskeuze. Verder werd aan de kwaliteitsverbetering van het lager onderwijs gewerkt door het Pedagogische Didaktisch Centrum, de latere Onderwijs Begeleidingsdienst, OBD.

Het Jeugdwerk
Op basis van eenin 1964 uitgevoerd onderzoek naar de situatie van het jeugd- en jongerenwerk werd in dat zelfde jaar een Algemeen Centrum voor Jongeren opgericht. Met als doel het ontwikkelen van nieuwe werkvormen en methoden. Daardoor ontstonden vele jongerensozen, een jeugdraad in Oss en werden grote manifestaties georganiseerd. Jammer genoeg ging het Algemeen Centrum voor Jongeren, door disfunctioneren begin jaren zeventig ter ziele.


Het woonwagenwerk.
Onder de verantwoordelijkheid van de R.K. stichting Woonwagenwerk Oss werd rond 1960, op het regionale woonwagencentrum Zevenbergen later Vorstengrafdonk, vooral gewerkt aan charitatieve doelen. Rond 1965 verschuift dit naar sociaal cultureel werk. Dit was het gevolg van een veranderde beleidsvisie van de overheid. De woonwagenbewoners werden als een aparte categorie beschouwd, waarvoor op het terrein van maatschappelijke en culturele participatie, aparte voorzieningen moesten worden gerealiseerd.
Het woonwagenwerk werd gekenmerkt door het verval van het regionale woonwagencentrum Zevenbergen en de realisatie in 1975 van het naastgelegen woonoord Vorstengrafdonk. Het woonwagenwerk legde de prioriteit bij de begeleiding van de woonwagenbewoners, o.a. bij de activiteiten op het terrein van verbetering woon- en leefsituatie. Eind jaren zeventig wijzigde het overheidsbeleid in de richting van deconcentratie van de bewoners over de regio. De oude methode van concentratie van bewoners leidde tot allerlei maatschappelijke problemen. Het woonwagenwerk kreeg te maken met een tekort aan standplaatsen op Vorstengrafdonk. Mede ook door de toename van de criminaliteit ontstonden er onderlinge spanningen bij de bewoners en de leefbaarheid op het kamp liep sterk achteruit. Het sociaal cultureel werk voor de bewoners wijzigde door deze omstandigheden naar opbouwwerk. Met namen de begeleiding van de bewoners bij de verhuizing naar lokale sub-centra over de regio, gepaard met de ontruimings en milieuproblematiek van Vorstengrafdonk.

Ontwikkelingen In de jaren zeventig van de 20e eeuw.
Een tweede ontwikkeling was de bureaucratisering van ons maatschappelijk bestel. Waardoor de afstand bevolking - bestuurder groter werd. De taak van het opbouwwerk was om de bevolking te stimuleren mee te denken en te doen. De democratisering van het overheidsbeleid speelde hierin een belangrijke rol. De ontwikkeling van het opbouwwerk resulteerde in de rol om te coördineren en mee te werken aan integreren, naar dat wat de bevolking aangaf, waar het opbouwwerk zich mee bezig moest houden. Het perspectief van het opbouwwerk was te starten vanuit de eigen leefsituatie van groepen mensen, waarbij het zich richtte op democratisering, emancipatie en bewustwording van die groepen.
Hierbij werd veelal de conflict methode gehanteerd. Waardoor het opbouwwerk in een gespannen positie kwam te staan naar de overheid. Het daardoor ontstane beeld van opbouwwerk als oppositioneel element heeft het werk lang achtervolgd.
Binnen het opbouwwerk kon men een drietal lijnen onderscheiden.
-1.Het echte basiswerk.
-2. Het educatieve werk.
-3.De Sociale projectontwikkeling.
Op het terrein van de leefbaarheid kwamen er signalen van bewoners en overheid. Het ging over de woonomgeving, de voorzieningen , de accomodaties en de woningbouw. Er werden leefbaarheids onderzoeken gehouden. Dit gaf aanleiding tot het formeren van leefbaarheidsgroepen in diverse dorpen. Inspraak bij de procedure tot vaststelling van een bestemmingsplan. De oprichting in Oss van wijkstichtingen en de Stedelijke Stichting voor Samenlevingsopbouw.

De sociale kaart.
In enkele gemeenten bestond onvoldoende inzicht op de lokale situaties en omstandigheden. Zo was er onduidelijkheid over het voorzieningen niveau, de woning situatie, de bevolkingsopbouw, sociaal- economische ontwikkelingen en de knelpunten die zich voordeden. Nader onderzoek was wenselijk. Het opbouwwerk vormde in 1976 in enkele gemeenten sociale kaartgroepen.
Deze groepen verzamelde gegevens, verwerkte en interpreteerde deze. De resultaten werden aan de bewoners tijdens zogenaamde praatavonden voorgelegd. Maar de intentie om van daaruit tot werkgroepen te komen werd veelal niet gehaald.

Welzijnsplan.
Het welzijnsbeleid was min of meer voorbehouden aan Den-Haag. Maar om beter de lokale situaties te kunnen inschatten werd de behoefte aan decentraal beleid steeds meer gevoeld. Het opbouwwerk verleende zowel bij de ontwikkeling van beleid, als bij de tot stand koming van subsidieverordeningen de nodige medewerking.


Opkomst van het vrouwenwerk.
In de zeventiger jaren manifesteerde zich onder de vrouwen in het Maasland de behoefte aan verbreding van de horizon en versterking van hun positie. Gesteund door het provinciale VOS project en de plaatselijke VOS groepen kwam het Regionaal Vrouwenproject Midden Maasland tot stand. Zij organiseerde cursussen, kader trainingen voor begeleidsters, formeren van een regionale begeleidingsgroep voor ondersteuning van lokale werkgroepen en beleidsontwikkeling.

Op het terrein van de volwassenen educatie heeft het opbouwwerk een bijdrage geleverd door de realisering ven het alfabetiseringsproject. De afstemming van educatieve activiteiten van de diverse instellingen in het educatieve beraad.



Ontwikkelingen in de jaren tachtig van de 20e eeuw.
Er ontstond een verschuiving in de werkzaamheden van het opbouwwerk. Dit werd veroorzaakt door de economische recessie, de toenemende werkeloosheid, de decentralisatie van het overheidsbeleid en de individualisering. Buiten de ondersteuning van dorpsraden en wijkstichtingen werden ook nieuwe werkterreinen opgestart. Onder andere de dorpenplannen. Die voort kwamen uit de opstelling van planologische streekplannen voor midden- en oost Brabant. Ondersteuning werd gegeven bij de organisatie, begeleiding van de inspraak van de dorpsbewoners. De reacties van de inwoners werden uiteindelijk in de stadsgewestelijke plannen opgenomen.


De werkeloosheid in de regio had zijn impact op betrokkenen, zowel individueel als op sociaal vlak. Het opbouwwerk werkte samen met de sociale diensten aan een opvangbeleid. Het project Mensen Zonder Werk werd opgestart. Dankzij het intergemeentelijk ervaringsproject kon een groot aantal deelnemers doorstromen naar het bedrijfsleven.


De minderheden.
Vanaf 1984 waren er veranderingen in het minderhedenbeleid. Het opbouwwerk verleende onderdak aan het ontmoetingscentrum voor buitenlandse vrouwen, aan de opbouwwerkers voor Turkse, Marokkaanse minderheden en aan het vluchtelingenwerk t.b.v. de Cambodjanen en Vietnamezen. De nadruk werd gelegd op versterking van de zelforganisatie van minderheden. Aan de individuele sociale problematiek werd ook veel aandacht besteed.


De gemeentelijke herindeling.
Waaronder de samenvoeging van gemeenten. Het oplossen van knelpunten in de grensloop werd op de rails gezet. De gemeenten Geffen en Nuland gingen op vrijwillige basis samen.Terwijl de gemeente Megen zich bleef sterk maken voor zelfstandigheid. Op verzoek van de gemeenten trachtte het opbouwwerk door objectieve voorlichting, het organiseren van gespreksbijeenkomsten, de opstellingen van rapporten en de organisatie van opiniepeilingen de meningsvorming te beïnvloeden.

In deze periode trad er een verandering op in de houding ten opzichte van de overheid. Sprake van een constructieve, coöperatieve opstelling, waarbij het belang van de inwoners de invalshoek vormde.

Fusering.
In de periode oktober 1985 - april 1986 werkte de gemeente Oss aan plannen om te komen tot een algemene stichting. Door samenvoeging van de Stichting Maaslands Welvaren, de Stedelijke stichting Opbouwwerk Oss en de stichting woonwagenwerk, in de SOM. Deze instellingen hadden toen al gezamenlijke activiteiten o.a. op gebied van jongerenwerk. De fusie werd geheel op eigen kracht , zonder hulp van buitenaf budgetair neutraal gerealiseerd en was op 1 januari 1987 een feit..

De huisvesting werd gecentraliseerd van drie naar één kantoor, d.m.v. grote zelfwerkzaamheid en zonder extra lasten voor de overheid werd het kantoor uitgebreid. De financiering van de SOM werd gewijzigd door de instelling een werkgroep 'subsidiëring' vanuit het naar het Streekgewest Brabant Noordoost.
De financieringsbronnen bestonden uit:
- Algemene structurele subsidies, vanuit de regio. De gemeente Oss en Heesch.
- Geoormerkte subsidies: Voor het woonwagenwerk, de minderhedenprojecten, voor het vormings - en ontwikkelingswerk.
- Project subsidies: Voor o.a. De Cambodjanen, De Surinaamse vrouwen, De B.R.P. Molukkers.
- Subsidiestromen in het kader van de volwasseneneducatie: W.A.M. en R.E.C.
- Incidentele aangehaakte uitvoeringsprojekten: o.a. Stockarprojekt W.W.W., de huisvesting minderheden, Emancipatieaktivuiteiten, Makandra.
Naast deze subsidiestromen verleende de S.O.M. een uitgebreide materiële dienstverlening door beschikbaar stelling van audio visuele middel en een huisdrukkerij voor de wijkkranten, brochures, verslagen en rapporten. Waarvan de gemaakte kosten bij de deelnemers in rekening werden gebracht.

De organisatie professionaliseerde zich en door invloed van het Streekgewest Brabant Noordoost ging de S.O.M. werken in een groter gebied, uitgebreid met Rosmalen, Veghel en Uden.

De SOM.
De Stichting Opbouwwerk Maasland, de S.O.M. was een opbouwwerkinstelling, werkzaam in Oss en in de regio Maasland.
Daar waar mensen leven, werken en wonen komen naast gezelligheid en sociaal contact, ook problemen en knelpunten voor. Voorbeelden hiervan zijn: vervuiling van de buurt, gebrek sociale contacten, overlast van hang jongeren, verkeersoverlast.
Daarnaast zijn er vaak ontwikkelingen op buurt--, wijk- en stadsniveau die van invloed zijn op het woon-, werk-, en leefklimaat. Denk bijvoorbeeld maar aan bestemmings- en (her) inrichtingsplannen,het realiseren van wijkvoorzieningen, sociale- en bestuurlijke vernieuwing, de gemeentelijke herindeling, etc. Het regionale opbouwwerk probeerde een bijdrage te leveren aan de oplossing van bestaande problemen c.q. knelpunten. Dit door bemiddelingen, advisering, beroepsmatige ondersteuning, voorlichting te geven aan betrokkenen of het aanbieden van facilitaire voorzieningen. Zoals het verzorgen van drukwerk, het bieden van een vergaderruimte, uitlening van audiovisuele apparatuur.
De SOM beschikte over een specifiek op de regio georiënteerd uitgebreid documenatiebestand. Het doel was om samenwerkingsverbanden tot stand te brengen tussen groepen en instanties.
De S.O.M. bestond uit drie sectoren ofwel aandachtsvelden:
- Het woonwagenwerk.
- Maatschappelijke initiatieven.
- Het minderhedenwerk.
Binnen deze sectoren waren opbouwwerkers werkzaam.
Voor het jeugd- en jongerenwerk was een jongerenopbouwwerker actief. Zij ondersteunden na aanvraag bij een van deze sectoren.
In Oss waren naast de SOM een vijftal al bestaande wijkorganisaties actief:
1. Buurtvereniging voor Samenlevingsopbouw Schadewijk.
2. Stichting voor samenlevingsopbouw Oss-Noordwest Vlashoek,Heihoek, Ussen.
3. Stichting voor samenlevingsopbouw Oss-Zuid.
4. Stichting voor samenlevingsopbouw RUCREA, voor de wijk Ruwaard.
5. STOLP, stichting voor buurtwerk Centrum en Krinkelhoek.
Voor al deze organisaties gold dat activiteiten door vrijwilligers werden georganiseerd en uitgevoerd. Deze instellingen gaven regelmatig een zelfstandige wijkkrant uit, gedrukt bij de SOM, hetgeen bij de bewoners een begrip was.

Actiepunten van de SOM in de periode 1995 e.v.
In de gemeent Oss en omliggende gemeenten, werd gewerkt aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijken of dorpen. Het creëeren van speelvoorzieningen, organisatie van buurt bijeenkomsten en woningbehoefte onderzoeken, advisering bij uitbreidingsplannen, presentatie van werkplannen, start van een ruimtelijk ontwikkelingsplan.
Gemeent Bernheze.
- De Dorpsraad Vorstenbosch, organisatie van buurt bijeenkomsten, gericht op verbetering van de leefbaarheid.
- De Kerncommissie Loosbroek. Maken van het werkplan leefbaarheid, dat in september aan de bewoners en de gemeente kon worden gepresenteerd.

Gemeente Maasdonk.
- De Dorpsraad Vinkel, het vernieuwen van de organisatie structuur op basis van buurtvertegenwoordiging.
Gemeente Sint Anthonis.
Medewerking aan de oprichting van nieuwe dorpsraden in Sint Anthonis en Wanroij. Ondersteuning van bestaande dorpsprojecten in de kernen Oploo en Stevensbeek , Westerbeek en Landhorst.

Voortzetting en evaluatie fusie proces Stichting Opbouwwerk Maasland, SOM en OJCOSS, Stichting open jongerencentrum Oss. Tot de nieuwe stichting Sociaal Cultureel Werk Diagonaal.
Archief Stichting sociaal cultureel opbouwwerk Heesch, 1969 – 1980.Vanaf april 1969 liepen de eerste contacten van de gemeente Heesch met de Diocesane Stichting voor Jeugdwerk en Gezinszorg te 's-Hertogenbosch, om gezamenlijk te bezien tot de oprichting van een instituut voor samenlevingsopbouw in Heesch.
Op 15 oktober 1969 werd een opbouwwerkerster aangesteld. In dienst bij de St. Josefsticting, de beheersstichting van het gemeenschapshuis De Pas. Dit totdat er een bestuur voor het opbouwwerk was gevormd. Op 2 september 1970 werden de statuten goedgekeurd door het ministerie en de notaris. De Stichting Sociaal Cultureel Opbouwwerk Heesch werd in het landelijk register ingeschreven. Door financiële tekorten moest in de beginjaren het opbouwwerk haar werkzaamheden in stilte opzetten
Het beleid van de stichting was in de beginjaren voornamelijk gericht op het ontwikkelen en ondersteunen van sociaal culturele activiteiten. Men trad in overleg met de regionale stichting Maaslands Welvaren. Per 1 december 1980 werd de Regionale Opbouwstichting Maaslands Welvaren de officiële opbouwstichting voor het project Heesch. Er werd een stuurgroep in het leven geroepen, bestaande uit negen personen, die mede het beleid gingen bepalen.

Archief Stichting Educatief Creatief Centrum Heesch, 1972 – 1984.
Gevestigd in de voormalige gerestaureerde boerderij Rijksweg 106, Heesch. Ondersteund door Maaslands Welvaren.
Inventaris
Documentatie
Documentatie
7541 Stichting Opbouwwerk Maasland (S.O.M.) en voorgangers te Oss, 1945-2000
Inventaris
Documentatie
Documentatie
802 Heesch,
mei 1973, viering omlegging Oude Rijksweg
Nieuw winkelcentrum
Opening trimbaan
Peuterspeelzaal de Poespas
Ruilverkaveling Midden-Maasland
Jeugdraad
Speeltuinen
Paardenstallen in buitengebied hoeve Mareij
Gemeenteraad, politiek
KVP, CDA bijeenkomst kamerlid Leo de Bekker, problemen in land- en tuinbouw
Inspraak bestemmingsplannen
Nieuwe micro sporthal
Burgemeester J. Dosker, vertrek naar Dongen
Plannen centraal antenne systeem, CAI
Kansen voor opbouwwerk
Problemen in nieuwbouwwijk uitwerking plannen Heelwijk
Heemkundekring Maasland, historische gegevens
Problemen werklozen
Onderwijs, Emmausschool, oudervereniging
Restauratie kasteeltje De Berkt
Boerderij verplaatsingen
RWW commissie installatie, Rijksgroepsregeling werkloze werknemers
Kwestie monument boerderij Schoonstraat 22
Gemeenschapshuis De Pas, uitbreiding, verbouwing
A.P. van Hulst burgemeester overleden
Woningnood, Woonwagenvraagstuk
Piet Hendriks presenteerde historisch boek Heesch
Nieuwe burgemeester dr. J. Fransen
Ontwikkeling Wijk De Hoef
Soos Oltwello
Verslagen NCB kring vergaderingen
Marikus van der Stappen nieuwe gemeente secretaris opvolger van Eimert Timmermans,
Dienstencentrum in gebruik in oude raadhuis
Linda van Grunsven 9000e inwoner
Jeugdsoos De Meule onderkomen in voormalige landbouwschool
Stichting openbare school
Nieuwbouw of verhuizen van gemeentehuis
Nieuwe opbouwwerkers Theunissen en Froger
Komst van HAVO onderwijs
Monumentenrapport gepresenteerd
Opzet sociale kaart Heesch
Pleinfeesten
stichting creatief Heesch
De Misse plein bij de Pas feestelijk in gebruik
openbare school De Krullevaar geopend, 1973 - 1980
803 Heesch;
Gemeenteraad, politiek
Proef mini containers
Onderzoek behoefte overdekt zwembad, Heesch te klein
Ontwikkeling bedrijventerrein
Nieuwe start opbouwwerk, stuurgroep aangesteld
Geen varkensstal aan de Meerweg
Heemkundekring Maasland. Start Heemschuur aan de Schoonstraat, streekmuseum
Toestaan schuilhutten in buitengebied
Dorpenplan
Komplan
Kwestie aankoop pand Rijksweg 106, creatief centrum Ludivicius
Kwestie restauratie kasteeltje De Berkt aan de Kasteellaan
Weinig animo voor nieuw gemeentehuis in centrum
Nistelrodeseweg niet veilig
Agrarische bedrijven in de knel
Komst mini huisvuilcontainers
Fanfare Aurora 75 jaar feest
Peuterspeelzaal De Poespas, opening
Wens van een creatief educatief centrum, bibliotheek en een tennishal
Kwestie plek voor woonwagenkampje
Nieuwbouw voor dienst regio bouw- en woningtoezicht
Uitbreiding Openbare school De Krullevaar
Pleinfeesten
Muziekschool
Bezwaren bestemmingsplan "t Rul
Sloop kloostergebouwen St. Ludovicus, zuster Franciscanessen
Exploitatie gemeenschapshuis De Pas
Popfestival Nacht van Heesch
HAVO school voor Heesch
200 populieren Grolderseweg gekapt
Ontwikkelingen uitwerking plan Heelwijk
Nieuwe achtklassige basisschool 't Rul, De Kiem
Brommer crossen op 'De Berg'
Nieuwe Rijksweg A 50, ten oosten van Heesch
Klokketoren met carillon, 18 klokken Emmauskerk geplaatst
Eerste steen voor school, Samen op Weg, in 't Rul
Verkeerslichten op kruising Rijksweg, Nistelrode
Boeren tegen aanleg terrein voor model zweefvliegtuigen in de Bleeken
Peter van de Burgt start als huisarts
Bandenhandel en daarna caravans in RK noodkerk
Wethouder Leo Ceelen
Energiediscussie in Heesch, weinig belangstelling
Uitbreiding monumentenlijst
Cabaretgroep For Mineur
Muziekfestival Meulepop
Jubileum St Antonius MAVO
1e Windmolen aan de Nieuwe Erven in gebruik
Kunst exposties
, 1981 - 1983
810 Herpen;
Gemeente politiek
Renovatie woningen Kruisstraat
Gevaarlijke Dorpenweg, ongelukken
Amateurtoneel De Gheselle van den Spele
Gemeenschapshuis De Kuijl, te klein, viering jubileum
Bosvennen schoonmaken
Gildezilver van Sint Sebastianusgilde verkocht door pastoor
Discussie over onderwijs en sport
Viering 75 jarig bestaan NCB, Boerenbond
Lekenkerk op komst in RK dekenaat Ravenstein
Fietspadenplannen
Herpinia wil een sporthal en sportpark
Mogelijk periodieke markt in Ravenstein
St. Annafeest Koolwijk
Pastoor Kruisheer M. School geïnstalleerd in St. Sebastianuskerk
Aanschaf 2e hands TV voor vermaak Herpense Tieners
Overdracht voormalig schoolgebouw 't Slotje aan Jeugdbelangen Herpen
Huurdersbelangen Woning stichting Maasland
De dijkdoorbraak van 1658, ontstaan an kolken en wielen
50 jaar voetbalvereniging Herpinia, nieuw clubhuis
Bejaardenbond 20 jaar
Zelfstandig werkend maatschappelijk werker E. Hardesmeets
Gouden bouw en houtbond
Buurtbus
Archeologische vondsten, disselbijl
kwestie bibliotheek
Opening tennispaviljoen V.I.P.
Kwestie LPG benzine station aan Berhemseweg
Kwestie zorg voor bejaarden, ouderen
Aanleg volkstuin complex
Kindertehuis De Lunenburg, zuster Lidwine
Dorpsfeesten
Herperduin
Woningen in voormalige Wilgendaalschool, de Siroenenhof
Muziekvereniging drumband St. Hubertus
Raadslid Jan van Thiel
Kwestie herstel Ganzeven in Herpensebossen
Vakantieoord Herperduin
Ties van Gaal een echt dorpsmens
Carnaval
Onderwijs aangelegenheden
Dorpskrant Bônestamp
Inzameling voor Polen
Zwembad de Kriekeput
Herps Mertje
Zusters van Onze Lieve Vrouw in huize Julia
Antoon Ploegmakers onderscheiden
Nieuw postkantoor
Katholieke Vrouwenbeweging Herpen 40 jaar, KVB
Kwestie brandweer
Gemeente koopt klooster Lunenburg
, 1976 - 1993 i
817 Lith;
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Ontevreden over PNEM, te dure kabels
Kindervakantieweek
Rioolwaterzuivering Oijen veilig!
Bebouwing plan De Akkeren
Verzet Oijen tegen bejaardenhuis in Lith
Ontzanding Lithse Ham
Kwestie ruilverkaveling
Poldersloten
Stan van den Hurk, 5000e inwoner
Kwestie sub woonwagencentrum
Voetbalvereniging Maaskantse Boys
Peuterspeelzaal De Knorrepot
Monumenten
Jaarlijks wilgenknotten
Burgemeester drs. G.van den Heuvel, vertrek naar Borssele
Maasveren, ponten
kwestie nieuwgemeenschapshuis De Hoeve
Lager en kleuteronderwijs
Gezondheidscentrum, Wit gelekruis
Bakfietsenrace
Plaag muskusrat
Reconstructie dorpsplein Lith
Heemkundeking Maasdorpen Lith
Sportpark, sportzaal
Jeugdhuis Honkie Donkie
Het Wild
Molen Zeldenrust, dorpspomp
Feestweek In 't Gelith
Pachtkwesties
Leefbaarheid behouden
Brandweer
Verkeersmaatregelen
Carnaval
Nieuwe bibliotheek
Uitbreiding riolering
Rijkspolitie, opperwachtmeester J.J. Thissen
Kwestie slibverwerkingsfabriek
Kwestie Osse aanleg steiger in Lithoijen, jachthaven
drs l. van den Berg nieuwe burgemeester
Fietspaden in de gemeente
Bejaardenwoningen
Dijkbewaking
Sluiting meubelindustrie
Uitbreiding gemeentehuis
Afscheid huisarts F.J.H. Martens
Varkensfokvereniging St. Antonius 50 jaar
Structuure en bestemmingsplannen
Kleidepot Maren-Kessel
Hoogwater Maas, juli 1980
Loret kerkorgel, restauratie
Vergroting sluiscomplex, Maas
Historie Lith, Door Platenburg-van Amstel
Petronella Smits, Rk zuster St. Lucien, viert gouden feest in Sedan, 15-06-1936
, 1973 - 1980 i
820 Lith;
Gemeenteraad, politiek, financiën
Recreatiegebied De Lithse Ham, visvergunningen
Dries van Agt in Lith, benoeming ambassadeur in Japan
Bouw bejaardenwoningen
Nieuwe dorpenplannen
Start speel O theek
Vergroting sportcomplexen
Instemming vorming Streekgewest Brabant Noordoost
Komst golfbaan Lithse Ham
RK Pastoor G. Stregeman vertrekt naar Loon op Zand
Restauratie Molen Zeldenrust, molenaar F. van Eerd opvolger C. van Stiphout
Uitbreiding Centraal Antennesysteem, CAI
Plannen verbreding Maasdijk, verbetering verhoging dijken
Plannen Maasexpo centrum bij stuwcomplex
Rector Willem van den Eeden 50 jaar priester Oijen
L. van den Berg, burgemeester wordt dijkgraaf
Schoolhoofd Ben Megens met pensioen
Plan nieuw dorpshuis de Hoeve
Brandweer nieuw onderkomen
Overlast van Gupa, vleesverwerkend bedrijf in kom Oijen
Opknappen dorpscentrum Lith
F. Martens, derde wethouder
drs. J. van der Heijden, nieuwe burgemeester
V. van Campenhout met pensioen A. Naterop, nieuwe gemeentesecretaris
Kwestie behoud platanen aan de Kerkstraat, bij aanleunwoningen
Noud Bongers, liedjeszanger, raadlid van lijst Lithmaatschap
Start bouw nieuwe Maas sluis in 1994
Ontwikkeling bestemmingsplan De Liensvelden
Kantoor voor Stichting Maasveren Lith, Wargaren 2
Gemeentebode Huub Hol na 31 jaar met de VUT
Start stuurgroep Stuwens Lith
Wethouders Piet van Rossum en Ad Toebast
Huisarts, raadslid F. Martens
Maasfeesten Lith
Kwestie uitbreiding waterwingebied
Onderscheiding Lithse Snoek
Dominee T. Robijn vertrekt naar Heerenveen
2e fase industrieterrein Wargaren, 1987 - 1990 i
827 Megen:
Gemeenteraad, politiek, financiën
Peuterspeelzaal 't Hummelhonk
Gevaarlijk kruispunt Dorpenweg, Noord-zuid
Kwestie ontgrondingen, protest zandwinning in uiterwaarden Maas
Eeuwenoude lindebomen ziek
Opstellen sociaal cultureel plan voor jeugd
Milieu, gif, onderzoek vuilstort bij voetbalveld in Haren en bij Graaf Allardstraat
Kwestie openbaarheid van bestuur
Maas veer, cao voor de schippers, kwestie exploitatie, stichting Maasveren
26 juli 1980, hoogwater Maas
Restauratie kerkhof muur
Voetbalvereniging Ulijsses, nieuwe kleedlokalen
Geen Centraal antenne systeem
Kwestie Maasbrug van de baan
Kwestie aanleg plek woonwagencentrum
Nel Voet-Muskens afscheid als beheerster Acropolis
Uitbreiding gemeentehuis
Raadslid Gerard Ulijn naar Suriname
Dorpenplannen
Bestemmingsplan Buitengebied
Huisarts dr. J. Roffelsen, 25 jaar. Opvolger van dr. Baptist, de Kwartjesdokter
Geen of wel sportzaal
Wateroverlast in 't Heufke
Tafeltennisvereniging 't Balleke
Historie van Megen
Rijkspolitie, Postcommandant J. Boerdonk
Jongeren Soos 't Trepke, tien jaar
Kinderdagverblijf De Korf
Verkeersdrempels, veilig verkeer
komst glascontainers
Toekomst RK parochie St. Servatius
Raadslid E. Arts, Johan Klaazen, Noud van Tilborg, Piet van de Koolwijk, Cees van der Wielen, Jan Molenaar, Wim Hermans, Chris Brouwer
Feestcommissie Megendag, Marktdag
Nieuwe gemeentewerf, Kapelstraat
Komst Kleuren TV in scholen
Komst windmolens
Gouden jubileum Wit Gele Kruis vereniging
Verkoop gemeentewerkplaats 't Schouwke
Mia Voet- Vermeulen, afd. bevolking
Huisbrand, bouwval Kloostertraat
Harmonie Per Adua ad Astra
, 1979 - 1983
829 Megen:
Gemeenteraad, politiek, financiën
Geen openbare basischool
Werkgroep tegen herindeling, protest acties
Raadslid, historicus Gerard Ulijn
Kwestie grenswijziging met Oss
Dorpsraad Megen
Molen Desiree, Desiré, Cees van de Wiel, restauratie
Kwestie Maasveren
Gemeenschapsgebouw Acropolis, exploitatie, onderhoud e.a.
Kwestie herindeling gemeente
Jeu de Boules veldje Dorpsplein
Muziekfestijn 1987
Instemming met Streekgewest Brabant Noordoost
Drumfanfare Jong Leven, Macharen, 20 jaar
Invoeren mini afval container
Restaurant De Uiver, Dr. Baptiststraat 1, mogelijk hotel
Peuterspeelzaal Hummelhonk 15 jaar
Verlichting tennisbanen
Beeld van Graaf de Brimeu van zijn sokkel gerukt, beschadigd, restauratie
Verkoop ambtswoning, Kapelstraat
Feest Megen bij Avond
Viering 25 jaar Franciscaanse samenwerking in Nederland, 1000 deelnemers
Bestaansrecht brandweer, nieuwe brandweerwagen
Opstart lokale televisie, Magus TV, illegale uitzending, 1e uitzending jan. 1989
Plan voor passantenhaven Maasoever
Start ruilverkaveling 4300 hectare Lage Maaskant, start in 1993, afronding 2010
Ruzie in Politieke Gemeente Partij, PGP, opheffing 20-12-1989.
Kom Megen beschermd stadsgezicht
Kinderdagverblijf De Korf, gehandicapte kinderen
Actie aanschaf computers, Basisschool De Klimop, onderhoud gebouw
Herziening komplannen
Stichting Maasveren
Komst asielzoekers, vluchtelingen
Kwestie afvalinzameling, ophalen huisvuil
A. Bus, waarnemend burgemeester in Maasdriel, daarna Millingen aan de Rijn
Ouderbeleid 1988 - 1992
Kwestie Lindebomen, Kapelstraat
Stichting De Keienloop
Fransiscanen 300 jaar kloosterkerk
Huize de Maashorst, vertrek zuster Annunciate, opvolger Hans Boerboom
, 1987 - 1989
830 Megen:
Gemeenteraad, politiek, financiën
Ophalen huisvuil door particulier bedrijf
Kwestie herindeling bij gemeente Oss, protesten, keuze Ravenstein of Oss
Kwestie passantenhaven Maasoever, aanlegsteiger
Algmeen Maatschappellijk Werk in Acropolis
Stankoverlast Engstraat 4, voedersilo
Renovatie gymzaal in Acropolis
Bestemmingsplan De Buitenhoek, West II
Verkeersveiligheid
Gerard Ulijn, fotoboek Het Maasland Vroeger, Cis den Dove
Kinderdagverblijf De Korf
Vertrek raadslid Johan Klaazen
Vertrek pastoor L van de Berg, parochtie St. Servatius
Buslijn 162 wordt Belbus, 01-05-1993 opgeheven
Magus TV, eigen zenderkanaal
De Keienloop, de Grenzenloop
Franciscaan Jacques Wijnen, nieuwe Pastoor voor Megen, Haren en Macharen
Verbetering riolering
Jongerenwerk, Jan van de Coolwijk
Kwestie peuterspeelzalen
Huurdersraad
Komst milieuboxen
Veiligheid Dorpenweg, aanleg rotonde
Hopp-pop festival ter discussie
Overlast woonwagenkampje Molenstraat
Soos 't Trepke 20 jaar
Postkantoor 1 januari 1992 dicht
Historieboekje over gemeentehuis
Wil de Laat burgemeester van Megen en Den Dungen
Beeld Graaf Charles De Brimeu (1852) onthoofd
Oprichting Heemkundekring door Gerard van Dijk
Fusie bejaardenhuizen Maashorst, Megen en Sint Jozef, Oijen
Basketbalveld Graaf Allardstraat
Nieuwbouw waterpompstation Hoogoordstraat, 6,8 miljoen kubieke meter
Macharen klrijgt weer dorpsraad
130 JAAR parochie St. Petrus Banden, Macharen
Vertrek wethouder Peter Cuijpers
Ontwerp nieuw gemeentewapen, Willy Arts
Komst buurtbus
Megen- Ravenstein = Groenendijk
Megen 1e aansluiting op GBA netwerk persoonsgegevens
Telefooncel Kapelstraat
Herinrichtingsplan sportpark
Toch samen met gemeente Oss !
, 1990 - 1993
832 Megen:
Gemeenteraad, politiek, verkiezingen, financiën
Herindeling, samenvoeging Megen- Ravenstein, Oss
Herindeling grootschaliger aanpakken, toch fusie met Oss
Hoog waterpeil Maas
Verenigingsnieuws
Harrie Tiellemans onderscheiden
Carnaval, Keiendonk
Opheffing BBA bus Oss - Megen, komst buurtbus
Nieuwe naam Groenendijk voor Megen en Ravenstein ?
Kwestie jachthaventje, passantenhaven
Maas pontveer Tonnie de Blank in de vaart
Peuterspeelzaal 't Haffelhuuske, Macharen
Toneelvereniging De Vlonder, Macharen
Piet den Bekker, 53 jaar kerkorganist Coolwijk
Kwestie ligplaats woonboot Burgemeeser Deelenkanaal
Verplaatsing telefooncel Kapelstraat
Afscheid raadslid Peter Cuijpers
Opening verbouwd gemeenschapshuis De Bongerd
Gineke van der Ree - Scholtens, proefschrift Brabantse Grensgebieden, Noordoost Brabant tussen Oijen en Boxmeer
Voortbestaan Megense middenstand
Bouwval afgebrande boerderij Grotestraat, Haren
Historie reeks, 'Waocht 's ekkes' over Megen, ca
Driedaags evenement Megen Kei Gezellig
Afscheid Peter Cuijpers, hoofd Nicolaasschool Oss en wethouder in Megen
Dorpsraden
Historie fam. Loeffen
Opknappen sportpark De Heuvel
Aansluiting dierenasiel Oss
Gerard van Dijk, gemeente secretaris over fusie met Oss
Viering Clarajaar, zusters Clarissen, historie
Muziekgroep De Megra's
Kermis
Handhaving karakter dorpen
Heropening kinderdag verblijf De Korf
Viering open Monumentendag
Mariakapel Megen
Megense River Town Band
25 jaar, Megense Keien Blaozers kapel
Wind koren molen Desiré, Desiree, aangetast door knaagkever
Kinderkoor Macharen
Kerkhof tuinman Frans Ploegmakers
Cornelia de Waal, Huize St. Joseph, De Maashorst
Restauratie klooster Haren
Burgemeester Wil de Laat vertrekt
Hoog water Maas Keent
Nieuw gemeentewapen
, 1993
833 Milieu, gifzaken, bodemverontreiniging in de gemeente Oss en in het Maasland
Voormalige lakfabriek van firma Philips, wijk Boschpoort Kruisstraat e.o. Vijf miljoen opruimkosten. Rechtbankzaak
Cyanide in Koornwaard bij Empel
Trichloorethyleen in de Maas, van Thomassen en Drijver, Verblifa Oss
Philipsterrein aan Kantsingel
Diosynth fabriek lozing 90.000 liter tolueen, Zeeheldenbuurt Oss
Formaldehyde gas in scholen
Spuitgieterij Brabant, Volvo, Industriepark West
Tri, trichloorethyleen ontvettingsmiddel, stank in de lucht van Thomassen en Drijver, huurverlaging omwonenden, hoge schoorsteen
Landbouwgif, onkruidbestrijding verbieden
Onderzoek oude vuilstortplaatsen, o.a. Huizenbeemdweg
Invoering milieu klachten telefoon, 1e halfjaar 1700 meldingen
Pakvries bv loost koelwater op Hazenakkervijver
Giftige vatenopslag, Nistelrodeseweg, voormalig politietrainingskamp, Molukkenkamp
Onderzoek terreinen van oude gasfabrieken en vuilstortplaatsen in regio
1983, stankoverlast, vleesfabriek Hertog Godfriedstraat, Oss
Inzameling chemisch afval in Oss, 1e keer geen succes
Organon, proeffabriek diagnostica, recombinant DNA werk, Diosynth
Ontregeling afvalwaterzuivering Oijen door Diosynth
Hinderwet Ecopipe, Galiërsweg Oss
Lozing olie in Burg. Deelenkanal
Chemisch bedrijf Elsbach, vervuiling bodem, Industriepark west
Ernstige bodemvervuiling rondom woonwagenkamp Vorstengrafdonk
Stankoverlast tapijtfabbriek Ossfloor, Kloosterstraat
Chemische stoffen stank via riool in huizen rondom Vijversingel
Cadmium en lood in volkstuinen De Strepen
Zestig vervuilde gebieden in regio Oss
Bodemvervuiling terrein Max Mozes, Kloosterstraat
Uitbreiding milieudienst Oss
Aanpak zwervuil in de wijk
Horzak Oss gifvrij maken
Golfbad Oss, Ozon, chloorgassen
Vuilstort, Put van Hofmans, ernstige stankhinder en gesloten stortplaats aan Aengelbertlaan
, 1980 - 1992
834 Milieu aangelegenheden in Oss en de regio
Inleveren witgoed en batterijen in winkels, CFK's oude koelkasten
Ernstige bodemverontreiniging rondom woonwagencentrum Vorstengrafdonk, chemisch afval, olie afvalproducten
Bodemvervuiling bij Grasso en drukkerij Aadé
Vervuiling Moleneind, Oss
Vervuiling door Philips (freongas) en stank van Ossfloor tapijt fabriek
Aanpak zwerfvuil
Protest tegen komst piepschuimfabriek Unipol
NS, vervoer gevaarlijke stoffen per trein door Oss
Vertraging hinderwet vergunning voor AKZO PHARMA
Hoest en bronchitis klachten bij jeugd woonachtig bij industriegebieden
Aanpak vervuiling bodem Industriepark West
Verzuring van het milieu, ammoniak uitstoot
Reek lekke vaten chemisch afval
Gemeente Oss organiseerde actieweken tegen vervuiling
Vervuiling Spuitgieterij Alucast, voorheen Spuitgieterij Brabant
Zeldzame muurvarens op oude muur Krakenburg. Illegale sloop muur
Plan milieudienst bij Streekgewest Brabant Noordoost
Acties van milieugroeperingen in regio , Brabantse Milieufederatie
Bodemsanering oud benzinestation Walstraat Oss
Sanering terrein oude gasfabriek, Gasstraat
Actie tankslag, sanering van ondergrondse oude opslagtanks
Verbod op gebruik asbest in bouwverordening opgenomen
Inzameling oude TL lampen
Mestuitrij verbod
Oss pakt sloopterreinen auto's aan
Kosten bodemsanering Boschpoort loopt in de miljoenen
Uitbreiden stortplaats aan Vluchtoordweg, Uden
Milieuplan gemeente Oss
Illegaal dumpen chemische lekkende vaten, Graafsebaan, S 30
Walgelijke lucht op de Elzenburg, Oss
Mosmans Mineraaltechniek oplossing voor aanpak bodemverontreiniging
Osse inwoners krijgen milieubox, 1991
Aparte inzameling groente en fruit in Oss
Hazenakker vervuild door slib, cadmium en pac's
Symposium over milieu voor Noordoost Brabant in de Lievekamp Oss
, 1988 - 1993
835 Minderhedenbeleid:
Allochtonen, buitenlanders
Vluchtelingen, asielzoekers
Discriminatie
Turken en Koerden, Turkse politiek
Osse Turkse Arbeidersvereniging, OTID, huisvestings probleem, Boterstraat
Osse Turkse Jongerencomitee
Osse Turkse Jongerenvereniging, OTDG
Turken vriendschap met Nederlanders
Actief en passief kiesrecht voor buitenlanders
Turks Comité
Osse Minderhedennota, discriminatie, integratie
Buitenlanders willen werk, géén les
Protest tegen mogelijke Golfoorlog, 1991
Meer begrip voor Islam
1979, schooltje voor Turkse les kinderen
Kwestie subsidie, binding met Grijze Wolven
Hereniging gezinnen van gastarbeiders
Open dag Moskee
Turkse boeken in bibliotheek
Installatie platform culturele minderheden
Verbod geen politiek door Turkse leerkrachten op scholen
Lessen Nederlands voor gastarbeiders uit Spanje en Turkije
PEB, Project Educatie Buitenlanders
Turks pension Oude Molenstraat, huisvesting
Geen Atatürkplein bij Watertoren
Aanpak probleem van discriminatie, beledigende teksten op stickers, dreigbrieven
Uitbreiding ruimte in Watertorencomplex o.a. voor vrouwen, watertoren wordt minaret
Huisvesting in Zuiderschool van project educatie buitenlanders
Kwestie woningtoewijzing, spreidingsbeleid
Kwestie gebedsoproep via luidsprekers van watertoren
Start klachten meldpunt discriminatie
Kwestie tolkenproject
Cursus voetbaltrainer voor Turken
Kwestie Turkse kruidenierswinkel bij moskee
Organisatie van Islam symposia
De Ramadan, eisen aan offerfeest
Toelating migranten beperken
Terugkeer naar Vaderland
Schoolverzuim
Kwestie Islamitische school
Turkse volksdansgroep Anadolu
1989, Presentatie in Oss van woordenboeken Turks- Nederlands e.o.
, 1984 - 1989
838 Nistelrode:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Stichting Pekaku, Basyl Resubun
Kwestie voorbestaan Soos King
Sportvelden
Voortgang ruilverkaveling Midden Maasland
1e Milieu inspecteur
Nieuwe lagere jongensschool aan Beekgraaf
Verkennersgroep, scouting, Mira Ceti
Hernieuwde weg naar Vorstenbosch open
Verkeersveiligheid Hoogstraat
Plan Buitengebied
S 30, doorgaande weg levensgevaarlijk Kwestie aanleg grote camping, kampeerterrein Achter de Berg
Vestiging openbare bibliotheek
W.H.J. Platen, gemeentesecretaris, 53, overleden
Jan van de Linden nieuwe gemeente secretaris
Verkoop parochiehuis aan gemeente, gemeenschapshuis, verbouw
Kwestie gedogen van sta caravans in buitengebied
1975, Kwestie aanleg rondweg om Nistelrode, Rijksweg 75 naar Eindhoven. Randweg.
Komst varkensmesterij 420 varkens
Fietspad naar Uden
Kwestie klachten over Zweefvliegtuigclub Glide
Bouw drieklassige kleuterschool Beekgraaf
Kwestie regionale vuilstort aan de Bobbelbries, Hoge Vorssel
Speelparkje De Nistel voor gehandicapten kinderen geopend, Het Zorgenkind
Milieu vervuiling, chemische vaten, tonnen opslag weg Nistelrode-Heesch
Bouw gymnastieklokaal Maxend
Handboogvereniging Willen is Kunnen, WIK
Peuterspeelzaal 't Hummeltje
Terugplaatsen dorpspomp
Pastoor Herrie Eijgenraam, robijnen jubileum
Kapelaan Eygenraam
Verkoop RK begraafplaats Parkstraat, aanleg algemene begraafplaats "t Loo
Brandweer, nieuwe wagen
Komst tandarts
Burgemeester J. van Oosterhout
KVO Nistelrode, jubilea
Oprichting Jongerenpartij
Verdwijnen middenstand, winkels
Boekje Nistelrode in oude ansichten, Harrie van Grinsven
Oprichting hernieuwde dames korfbalclub Prinses Irene
Kwestie aanleg Maashorst, nationaal natuurpark
Presentatie boek stamboom fam. Brouwers
Komst Centraal Antenne systeem, CAI
, 1967, 1972 - 1980
839 Nistelrode:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Bestemmingsplannen, Noord en Zuid
Verenigingsleven
Verbetering sportpark De Schellen
Realisering klein winkelcentrum Nisseroi, daarna failliet, openbare verkoop
Kwestie regionale vuilstort Hoge Vorssel, milieu.
Uitbreiding sportpark Bergacker in Vostenbosch
Kwestie hinderwet voor uitbreiding fokbedrijf met mestvarkens (1000 stuks) en kuiken bedrijf 25000, J. de Vocht
Bestemmingsplan Leibeek
Nieuwe start voor jongerensoos King
Kwestie opslag vaten met chemisch afval langs Nistelrodeseweg
Ernstige verkeersproblematiek in het dorp, aanleg Rijksweg 75, Oss - Eindhoven, randweg. Protesten, ongelukken
Fanfare St. Lambertus, 35 jaar
Dorpsfeesten Nisseroi vort ermee
Opheffing kleuterschool an Toon van Durenlaan, leerlingen naar 't Maxend
Uitreiken onderscheiding met de Klampenkaart aan Mevr. van der Wielen, Heer Lucius, Riet de Beer
Gemeentebode Sjef van Schaijk
Woningbouw Weijen west
Kwestie bodemvervuiling van oude vuilstortplaats aan de Berghemseweg Kwestie plaats woonwagenkampje
Voetbalcubs, FC EWAB, Molukse inwoners, RKSV Prinses Irene
Bouwplannen aan Blauwesteenweg
Standaard windmolen aan de Beekstraat
Opheffing Bescherming Bevolking, de BB
Oogstfeest oude stijl Op Rauw Hei
St. Lambertusparochie, Waterstaatskerk, 140 jaar
Bejaardenhuis De Stekkerhoek
Kwestie varkensmesterij aan bij Loosbroek, Dintherseweg voor 3500 varkens, Mevarbe.
Overlast mengvoederbedrijf Geurts
Komst buurtbus
Stichting ruitersport De Heemskinderen, nieuwe manege
1982, oprichting Heemkundekring Nistelvorst, Harrie van Grinsven
Scouting Mira Ceti
Projectgroep Mensen Zonder Werk
Aanleg fietspaden
Brandweercommandant, M. Dings
Speelgoedfabriek Lion Toys, Milieu
Soos Kringkeltje
Stichting Pekaku, Moluks centrum
, 1981 - 1984 i
841 Nistelrode:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verenigingen
Garagebedrijf Van Eldonk
Milieuproblemen, vatenopslag, vuiltortplaatsen
Veilig verkeer, stoplichten
Aanleg drukriolering in buitengebieden
Openstelling hernieuwde provinciale weg door Nistelrode
Kwestie regionale vuilstortplaats Hoge Vorssel
Kwestie leegstaande oude boterfabriek
Kwestie bouwval afgebrande discotheek Cachet aan 't Laar, Tramstraat
Rijkspolitie, verkeerscontroles, bezuinigingen, vandalisme
Kwestie fietscross baan
Randweg oost, aanleg Rijksweg 75, Oss - Eindhoven, protesten
Kwestie herindeling gemeenten
Mini huisvuil containers in gebruik
Lesproject vandalisme
Invoering weekmarkt , 04-10-1985
Voortbestaan Soos King
Contactblad Haal-Over, dertig jaar, voor emigranten en missionarissen
Jaarlijks Oogstfeest aan de Heibloem
Oprichting mestvergistings,- indikkings proef installatie aan de Loosbroekseweg
Molukse wijk
Bestemmingsplan Liebregtsplein, Vorstenbosch
Kwestie sub woonwagenkampje, sloop auto's
Openluchtzwembad Achter de Berg, verwarming water
Kwestie chemische vaten opslag Nistelrodeseweg
Manege Blommenstijn aan de Dintherseweg
Kwestie visvijver
Kwestie komst golfbaan
Vestiging afdeling VVN, Veilig Verkeer Nederland, onveilige situatie 17000 auto's door dorpskom
Bestemmingsplan Meeuwerheide
Herstel St. Lambertuskerk, sloop sacristie
Grooste schoen ter wereld in maat 200, Paul van den Brand
Pinksterfeesten, onthulling bronzen veerman op 't Laar
Fanfare St. Lambertus 40 jaar
Terugkomst soos 't Kinkeltje
Sloop kinderkapel St. Lambertuskerk, voor bouw nieuwe pastorie
Gemeente secretaris Jan van der Linden
Plaatsing bronzen beeldje Nisseroise wever en Brabantse boer met twee melkkannen en beeld van de Heilige Isidoris aan t Laar. Bij oude melkfabriek
, 1985 - 1987
843 Nistelrode;
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verenigingen
Procedures realisering bestemmingsplannen
Realisering golfbaan, terrein in erfpacht
Verzuring milieu, varkensfokkerijen, amoniak uitstoot
Uitbreiding begraafplaats 't Loo
Kwestie buurtbus
Aanleunwoningen bij verzorgingshuis De Stekkerhoek
Annie van de Schoot, lerares 25 jaar school 't Maxend
Actie comité Rondweg, openstelling weg
Kwestie herindeling gemeenten, Heesch, Heeswijk-Dinther, Nistelrode. Bernheze
Molukse minderheid, Pascal Amukwaman
Bedrijventerrein Kleinwijk, voormalig Duits vliegveld, munitie
Muziekkapel De Dûrzakkers, 25 jaar
Oprichting gilde St. Antonius abt / Sint Catharina
Nistelrode zeven eeuwen feesten
Regio politie, eigen bureau
Basisschool Maxend 40 jaar
Overlast Mengvoederbedrijf Geurts, uitbreiding bedrijf
Uitwerking bestemmingsplan De Oude Toren
Dagrecreatie Achter de Berg
Historie, Boek over zeven eeuwen Nistelrode
februari 1991 stukje rondweg eindelijk geopend
Nieuwe kansen voor zweefvliegveld, in april 1992 weer open
Aanschaf stenen kunstwerk voor Marktplein van Huib Fens, Boek van de herindeling
Kwestie auto sloopterrein bij woonwagenkamp Loosven
Prins Bernhard open golfbanen De Hooge Vorssel
Vestiging Wereldwinkel
Onderhoud standerd-, standaard molen
Rem op voltooiing rondweg, Rijksweg A 50 Oss - Eindhoven langs Nistelrode
Kwestie uitwerking centrumplan
Vertrek gemeente secretaris Jan van der Linden naar Heeswijk-Dinther
Actiecomité eist vertrek bestuur verzorgingstehuis De Stekkerhoek, fusie met Osse stichting Zorg voor Bejaarden
Privatisering bezoekerscentrum Slabroek
, 1990 - 1993, februari
846 Nuland:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verenigingen
Vinkel, komst kruisgebouw aan Vogelplein
Uitbreiding blokhut voor jongeren
Ruilverkaveling Midden Maasland
Gilde St. Antonius abt 375 jaar
Jeugd speel park met kinderbadje Het Heike heropent
Vrijliggende fietspaden
Jeugd vakantie werk
Ontwerp structuurplan Stadsgewest Den-Bosch
Vervuild afvalwater in poldersloten stankoverlast, pluimveeslachterij Goossens, Kruisstraat
Bibliotheekbus, Bibliobus
Actiecomité veilig verkeer, Vliertwijksestraat
Plan Heiduinen, woningbouw
Invoering Onroerendgoed belasting, OGB 1976
Gemeentesecretaris Martinus van der Rakt, jubileum
Gemeenschapshuis De Meent, exploitatie
Reconstructie Prins Bernhardplein
Oprichting oudervereniging basisscholen
Opkrikken Rijksweg 55 tussen Geffen en Nuland nog geen autosnelweg, of Maasrouteweg naar Ravenstein
Peuterspeelzaal in de Blokhut
Negatieve uitslag enquête naar behoefte centraal antennesysteem, CAI
Meer personeel schooladvies en begeleidingsdienst Oss
Discussie Bestemmingsplan Buitengebied
Samenvoeging Rosmalen en Nuland tot nieuwe stad, model drie in streekplan
Sint Hubertusschool uitbreiden
Aanwijzing staanplaatsen woonwagens
Bespreking Streekplan

Sportzaal aan de Zandstraat, koop boerderij J. van der Biezen
Geen Crossterrein voor de jeugd
Geffen en Nuland samen ?
Kwestie recreatiepark Vinkel
Burgemeester mr. G. van Oerle, afscheid, vertrek naar Sint Oedenrode
Verkeerslichten kruising Motel Nuland, van der Valk
Komst kabeltelevisie, CAI
Kwestie kosten muziekschool
Geffen en Nuland willen één burgemeester
Nieuwbouw jeugdcentrum Kloosterstraat , d'n Hazenkamp
Nieuwe burgemeester Paul Schwiebbe, historicus uit Veghel

, 1973 - 1978
847 Nuland:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verenigingen
Burgemeester Paul Schwiebbe
Welzijnsplan
Kwestie herindeling gemeenten
Woningbouw in Vinkel
Plan Buitengebied
Pius de Tiende kleuterschool
Bestemmingsplan kern Nuland
Kwestie komst mammoetveebedrijf
Kwestie boerderij Gerrit van der Valk aan van Rijckevorsselweg
Kwestie bouw sporthal of gymzaal in Nuland
Motel, hotel van der Valk
Woningbouw Heiduinen
Rijkspolitie, reorganisatie
Basisschool De Hoogakker en Kleuterschool 't Akkertje geopend
Wel of geen centrale meldpost brandweer
Interkring sportdag van de KPJ
Afscheid raadslid L. Meijer
Middenstand, winkelbestand
Perry van de Berk uit brandende auto gered door W. van der Linden
Zandstraat, benzinetank lekkage bedreigd drinkwater
Bibilotheek voorziening
Grenscorrectie met Rosmalen
Brabant van Toen, historie van Nuland
Problemen woonwagenkampje Industriestraat
Verkeersveiligheid Zandstraat
Uitbreiding gemeentehuis
Nuland uit regeling stichting Maaslands Welvaren per 01-01-1981
Vertrek na 46 jaar van Martinus van der Rakt, gemeentesecretaris
Gildedagen, St. Antonius Abt
Dependance Osse muziekschool in de Hoogakker
Kwestie keuze gemeentesecretaris, M. Rasenberg, J. van Waes
Buurtbus voor bewoners Kruisstraat
November 1981, start kwestie komst themapark verkeer bij Vinkeloord, Autotron, familie Lips
Komst weekmarkt
Het gat van Nuland, open terrein aan de Dorpsstraat
april 1982, jongerenpartij deelnemer verkiezingen
Harmonie Union
Komst mini containers
Kwestie sluiting varkensfokbedrijf Frans van Bergen, Kerkstraat
Pastoor A. van Erp, 40 jaar priester. Parochie Johannes Onthoofding
Raadslid Betsy van Bakel- van de Ven
Afscheid huisarts dr. M. Visschers
Raad, invoering spreekrecht publiek
, 1979 - 1982
850 Nuland:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verenigingen
Toegankelijkheid gebouwen e.d. voor gehandicapten
Kwestie uitbreiden mogelijkheden, evenementen Autotron
Voortgang herindeling Nuland en Geffen, samenvoeging tot Maasdonk
Kwestie gemeentegrens Heiduinen en Heeseind
Speeltuin, dierentuin en kinderbad 't Heike, exploitatie
Opening, renovatie gemeenschapshuis De Meent, exploitatie
Kwestie straatnaam Sikkel
Plannen, bezwaren tegen ombouwen Rijksweg A 50 tot snelweg. Tunnelplan.
Vandalisme project op basisschool
Voortgang nieuwbouw verzorgingstehuis, bejaardenhuis, naast oude Sint Martinushuis
Kwestie bouw Huis van de Toekomst , op terrein Autotron
Kwestie beheer sportaccomodaties
Inventarisatie monumenten door provincie
Kaathoven bij Berlicum
Aanpak sloop illegale bouwsels
Zusters van Liefde nemen afscheid van Sint Martinushuis
Vinkeloord blijft bij Maasdonk
Overlast discotheek First Choice
Basisschool De Hoogakker, afscheid van schoolhoofd G. van der Loop
Vrijwillige brandweer 50 jaar
Grote familie reüni Van Nulands
Burgemeester Paul Schwiebbe stopt
Bewoners Heiweg in verzet tegen grote loods bouwbedrijf van Niftrik
Schietbaan op oude vuilstort op Coppensdijk
Monument slachtoffers Tweede Wereldoorlog, pleintje Heiweg
Kwestie illegale radiozender; Vrije omroep Brabant
Afscheid wethouder Wim van der Linden
Exploitatie Kinderboerderij 't Heike
Kwestie abonnee's centrale antenne inrichting, tarieven
Fietspad Duyn en Daelseweg
TV radio Vladeracken
Archeologie, opgraving polderkerk, monument, reconstructie fundering kerk
Motorclub Nuland, krijgt terrein
Weekblad De Klepel, 25 jaar
Hans Netten, nieuwe burgemeester
Kwestie veiligheid Zandstraat, reconstructie
Ambtenaren Nuland naar Geffen
Dorpscentrum zonder hart
Bodemvervuiling Schotsheuvel
, 1988 - 1993
851 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verenigingen
Bedrijfsbeëindiging in de landbouw
Oprichting afdeling van de Algemene Nederlandse Invaliden Bond, Oss
Opening consultatiebureau voor TBC onderzoek, Kortfoortstraat
Opening omtmoetingscentrumm Spaanse gastarbeiders Molenstraat 121, en voor Turkse arbeiders Hooghuisstraat 22
Kwestie koopstop op bouwgrond voor bungalows e.d. plan Wittehoef
Protesten tegen aanleg zuidelijk randweg Oss
Komst V en D warenhuis of supervendet aan de Walstraat niet gewenst. Discussie situering gebouw en ingang
Oprichting vereniging voor openbaar onderwijs, 129 aanmeldingen
KPJ, Katholieke Plattelandsjongeren, afscheid voorzitter Arie Verhoeven
Tentoonstelling keuze van goed kinder speelgoed
Achttien plus naar de stembus, kiesrecht verlaagd
Tweede Kamerlid Piet Zelissen bij open dag De Koepel, vormingscentrum werkende jongeren 15 - 18 jaar
Oss viert Wereldstededag in Lievekamp
Verdubbeling rijbaan Raadhuislaan
Ontwikkeling Osse stadscentrum, voetgangersgebeid
Voor en tegen flatbouw in Krinkelhoek en Schadewijk
Wijkcentrum Ruwaard bij winkelcentrum, D'n Iemhof
Plan nieuwbouw naast woonwagencentrum Zevenbergen, wordt Vorstengrafdonk
Oprichting sportraad, 1973
Leefbaarheidsonderzoek Vlashoek
Klachtenactie door huurdersbond bouwvereniging Sint Willibrordus
Krinkelhoek, antennebos op daken, komst centrale antenne systeem, CAI
Aanpak oude wijken, woningproblematiek
Studenten Bossche Kunstacademie ontwierpen voetgangersgebied Oss
JAC, JAS, Jongerenadviescentrum verhuisd naar centrum
Voortgang Ruilverkaveling Midden Maasland, keuze tussen landbouw of industrie
Ruilverkaveling kost 60 miljoen, voor 3500 grondeigenaren
Één schooladviesdienst voor de regio, Oss- Uden- Veghel
900 woningen bouwen voor 1975
1974, installatie raad Stadsgewest Oss
, 1971 - 1974 i
852 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verenigingen
Opening open jongerencentrum aan de Palestrinastraat, Ruwaard, Oemkeboeng
Leo de Bekker uit Empel beëdigd als dijkgraaf waterscahp de Maaskant
Stadsvernieuwing Oss, Lievekamp Noord
75 gastarbeiders vertrekken uit Megen
Uitbreiden sportpark De Rusheuvel
Sloop oude openlucht zwembad aan Macharenseweg, Ossermeer
Stankoverlast Thomassen & Drijver, Verblifa
Inrichting park Schadewijk
Volkstuinvereniging 25 jaar, Kromstraat Zuid
LTS St.Willibrordus aan de Spoorlaan, komst 2e LTS
NS, beveiliging onbewaakte spoorweg overgangen
Start woningbouw plannen Ussen- Meihoek
Discussie over herindeling gemeenten in Nederland
Centrum voor buitenlandse werknemers de Molenwiek geopend
Installatie beheerscommissie natuurpark De Maashorst
PPR, plan inzet Osse korenmolens voor opwekken energie
Osse werkgroep gehandicapten in de maatschappij ten strijde voor toegankelijkheid openbare gelegenheden
Voortgang ruilverkaveling Midden Maasland
Regionale waterzuiverings installatie Oijen
Komst voorlichtingsambtenaar Jos Neomagus
Ontvangst gouden bruidsparen op gemeentehuis
Bejaardensoos Leeuwerikstraat in gebruik
Nieuw recreatieplan voor Maasland, komst schaapsherder met kudde in Maashorst
Openbare kleuter en basisschool met spoed gebouwd aan Staringstraat
Ontspanningsgebouw, buurtcentrum Kortfoort, Leliestraat 9
Recreatieschap Maasland, beheert recreatiegebied Lithse Ham
Explosieve sfeer tussen Regio Contactgroep en Maaslands welvaren, over opbouwwerk in regio
Gemeente Oss koop Philips bedrijvencomplex Kruisstraat, voor 6 miljoen gulden , voor realisering plan Boschpoort
Werkgroep Vlashoek meer contact met gemeente over wijkgebeuren
, 1975
853 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verenigingen
Presentatie verenigingen Vlashoek, in Rode Kruisgebouw
Opknappen wijk Vierhoek, tachtig woningwet woningen , sloop 95 oude woningen
Start woningbouw plan Ussen
Renovatie woningen Kortfoort te duur, afbraak ?
Woonwagenbewoners verhuizen van Zevenbergen naar Vorstengrafdonk, opening
Werkgroep jongerenhuisvesting WJH, alleenstanden en twee-persoons huishoudens
Welzijnsonderzoek jongeren 12 en 25 jaar, kritiek op uitslag
Voortgang discussie over doortrekken Maasroute
Aanleg sportvelden Amsteleindstraat
Verder stijging werkeloosheid in regio
Hulpverleningssector betrekken bij welzijnsbeleid
Geffensebosjes in toekomst winstgevend recreatiegebied
Voortgang discussie bestuurlijke herindeling regio Oss
Natuurgebied de Maashorst, aanpak illegale staanplaatsen sta-caravans
Voortgang discussie regionale vuilstort, Hoge Vorssel
Start lager agrarisch onderwijs, R.k. scholengemeenschap LTO-LAO, Palestrinastraat
Jongerengroep De KIM, (Komen Is Meedoen) grote belangstelling voor organisatie disco avonden
Werkgroep Welzijn voor de 300 Surinamers in regio Oss
1975 - 1980 voortgang ruilverkaveling Midden Maasland
Renovatie wijk Vlashoek, buurthuis, groenvoozieningen en speelplaatsen, bouw 20 twee kamerwoningen
Bouw Stadskantoor Raadhuislaan tegenover gemeentehuis, voor sociale dienst en dienst centrale administratie, DCA, Maaslandgas
Start Fietspadenplan 2e fase
Medische begeleiding voor personeel van sociale werkplaatsen
Regionale instelling voor maatschappelijk werk Oss
Opening wijk zalencentrum D'n Iemhof bij Sterrebos verzorgingsflat
Bestuurskring wijzigingen NCB, Oss
Open jongerencentrum OJCOSS kampt eerste jaar met crisis en teleurstellingen
Levensschool viert kwart eeuw feest, school van het Nederlands Katholiek Vakverbond
, 1976 - 1978
854 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Oss als Centrumgemeente voldoet niet
Kwestie sloopp oude arbeiderswoningen, Boterstraat, Nieuwstraat, Heeschepad,
Uitbreiding theater Lievekamp
De Vrije Academie weer bestuurbaar
Renovatie Kortfoort, inspraak bewoners
Mogelijke vestigingsplaats Open Universiteit
NS, spoorwegen uitbreidingsplan, station Oss West, verdubbeling spoor bij Ravenstein
Kwestie anonieme Muurkranten Oss, ontstaan na censuur Brabants Dagblad
Kwestie stichting kinderdagverblijf, SOK
Verpleging in Annaziekenhuis , onderbezet
Rijdend postkantoor vanaf 14 mei 1979 in Maasland
SP, Socialistische Partij 10 jaar
Oprichten Speel O Theek, 1e in Kolibrischool Oude Molenweg, daarna Kruisstraat in Philipsgebouw
Kwestie aanleg S 30 Oss - Megen, fietsviaduct Munlaan , enkelbaans niet dubbel
Start 01-09-1978, Verdiehuis met crisis noodopvang in zijvleugel Carmelietenklooster
Maria Gorettischool in Schadewijk 25 jaar
Maasland pop muziekfestival, Poppos, Nina Hagen, Herman Brood, band Eloy
Start bouw wijkgezondheidscentrum Ussen, dr. Jenniskens
Aanelg centraal antennesyteem in Ruwaard, CAI
Opening kinderdagverblijf Berghemseweg 152a, in verbouwde loods
Uitbreiding zwembad De Kortfoort, later Golfslagbad Oss
Onveilig kruispunt bij 't Woud
Kwestie Havo- Mavo vestiging in Heesch
Osse muziekschool 20 jaar, 1e in Burgemeesterswoning van de Elzenlaan, 2e School Eiken Boomgaard, 3e meisjesschool Arendsvlucht
Kwestie oppepplan centrum, Heuvel e.o., verkeersvrij
Voetbalvereniging SV Ruwaard
Afdeling huisvrouwen Oss 25 jaar
Amnesty International Oss, officieel erkend, Rusland actie
Komst vestiging bureau Rechtshulp Den-Bosch naar Oss
, 1979
856 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Osse benzinepomphouders bereidt LPG installaties beter te beveiligen
Saneringsplan maatschappelijke instellingen, mogelijk fusie van peuterspeelzalen
Oss promotion voor industrie extra financiële impuls
Groei LOM scholen indammen
Wel of geen restauratie Philips Molen, De Witte Molen, Nieuw Leven, Nieuwe Brouwersstraat. Actie Stichting De Osse Molen
Oss proefgemeente voor 30 km zône in woonwijk
Herzien verkeers- en vervoersplan uit 1977
Woningbouw terrein Koekfabriek en terrein Eminos
Kwestie financiële problemen bij Algemeen maatschappelijk werk regio Oss
Komst 50.000 inwoner, zorgt voor meer geld in gemeentekas
Stichting advieburo school - en beroepskeuze verhuisd naar Spoorlaan hoek Bram van de Berghstraat
Openbare Bibliotheek 60 jaar. Historie van de ruimte problemen
Oss gaat voor eigen vuilstort plaats op zoek
SP. Socialistische Partij Jan Marijnissen, woningnnod, werkeloosheid, giftig milieu
Burgemeester Eppo van Veldhuizen wil wekelijke persconferentie, politiek tegen
Kwestie vestiging bouwmarkt op industrieterrein, zaak Cox
Kwestie vestiging orthodondist in gezondheidscentrum Ussen
Voorlopig geen parkeergarage op de Wal
Rooie Vrouwen, Greet van Dam, deeltijdbanen voor vrouwen
Aantasting bestuurlijke autonomie Oss
Stijging met 25% van criminaliteit
Plannen oprichting Regionale Ontwikkelingsmaatschappij
Investeringspremieregling Oss Cuyk en Uden
Oss dankt pater Titus Brandsma
Disk actief, industriepastoraat
Scholengemeenschap De Ruivert uitgebreid met afdeling consumptieve technieken
Afbraak woningen Heschepad, Boterstraat
Oplossing voor volkstuincomplex de Kôlkamp, mag uitbreiden
Oss onderhandelt met Campina over koop oude boter- melkfabriek, Boterstraat
NS, komst AHOBs op slecht beveiligde spoorwegovergangen
, 1981
857 Bergoss, Koninklijke Tapijtfabrieken nv
Gebroeders van den Bergh's Koninklijke Fabrieken n.v.
Verzameling kranten knipsels archivaris J. van Heel en SOM
Historie Bergoss
Exploitatie fabriek
1966, Bergoss mosgroen legklaar tapijt in Westerkerk, huwelijk Beatrix en Claus, jeugd maakt handgeknoopt smyrna tapijt, voor koningspaar.
Overlijden oud directeur Josef van den Bergh, Salisbury, Rodesia
Fred van den Bergh, vice president van Comitextil, van de E.E.G.
Werving 1968, van personeel via tv reklame
Bouw nieuwe fabriek bij Osse haven, winst met 78% gestegen
1972, einde aan stankoverlast, rubberlucht, tuftedprocedé, voor buurt
1973, wilde stakings acties, 600 arbeiders eisen meer loon
Comité Arbeidersmacht, Socialistische Partij, SP
1974, belangrijke directiewisseling, H.A. van den Bergh, J. van Oekel, S. van de Vrande
Werktijdverkorting
1976, Fred van den Bergh, 67 jaar , overleden
Verlies cijfers naar vijf miljoen gulden
Huldiging jubilarissen
Vrees voor massa ontslag
Afvloeiing, sociaal plan
1977, wijziging directie C. Gudde, W. Dixon
1978, tapijtweverij dicht, ontslag 270 man Uitstel van betaling, failliet
Gedeelte overname door Desso
1981, viering 125 jarig bestaan uitgesteld
Verkoop oude Bergoss terrein door gemeente Oss, voor woningbouw. Verkoop niet door, Oss blijft 1e gegagdigde
Veiling inventaris Bergoss
Werkstuk over geschiedenis Bergoss , H. van de Hurk en J. Vos
1995, Stadsvernieuwing
2015, sloop Ossfloor aan Kantsingel, laatste tapijtfabriek
2016, Wikipedia informatie over Bergoss
, 1964 - 2016
858 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Sluiting Bergoss tapijtfabrieken
Nieuwbouw belastingkantoor Raadhuislaan, gereed
Verdihuis, opvang crisis situaties
Bezuinigingen
Komst lokale televisie omroep, DTV
Afsluiting Kabel TV na legale uitzendingen, tv piraterij
Stijging criminaliteit, vandalisme Kwestie beunhazerij in bouwwereld
Aanleg fietstunnel onder Kennedybaan
Wethouder Leo Weinberg verlaat politiek
Kinderdagverblijf De Schaepskooi, exploitatie, Hertewissel 89
Probleem hard- en softdrugs
Kwestie behoud oude boterfabriek Simon van de Bergh, aan de Boterstraat
Socialistische Partij, SP, Jan Marijnissen
Voortgang bouw, opening NS station, Spoorlaan Weekmarkt terug op de Heuvel en Eikenboomgaard
Uitbreiding stadhuis Oss over vijf jaar
Discussie over kernwapens
Vertrek Fraters van Tilburg per 01-07-1982, Sint Nicolaasinstituut
Woonboten, legaal in Burg. Delenkanaal
WSW, sociale werkplaats inkrimping
Karakteristiek NS seinhuis nabij overweg Molenstraat toch gesloopt
Voortgang restauratie, subsidies, heropening Grote kerk, Parochie MOO
Verkiezingen gemeenteraad
Houtskeletbouw aan de Drossaert
Kwestie transportbedrijf Willy Vos
Aanpak geluidsoverlast café's
Huisvesting jongerengroepering Vagant
De Lievekamp, theater, exploitatie, uitbreiding
Experiment gaswinning uit vuilnisbelt Aengelbertlaan
NOS tv, dames Cor en Mien Carpay
Avondopleiding computertechniek op MTS
Huisvesting Wereldwinkel na brand, Oostwal
Kemkens installatie en verwarmings bedrijf, 125 jaar
Ontslagen bij De Kruyf bv, siertegels
Fotograaf Leo van den Berg
DISK, pastorale hulp werknemers in de industrie
Openbaarheid commissie vergaderingen
Straatmuziek festival
Osse Zeskamp
Afscheid raadslid J. Visser
Mogelijke sluiting industrie spoorlijnen
, 1982
859 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Personeel GGD, ambulancedienst, bevreesd over kwaliteit en verlies arbeidsplaatsen door bezuinigingen
Fusie CPA' s in Brabant
Golfslagbad Oss geopend, met 40 meter glijbaan, exploitatie
Kwestie amusementshal, gokpaleizen, speelhallen, flipperkasten
Scouting Titus Brandsma, bedreigd door komst tweede groep
Betere spreiding en gebruik van wijkgebouwen
Gemeente Oss koopt pagina, voor informatie in weekblad De Sleutel, naast Oss Actueel
Nieuws over sociale dienst drs. P. Litjens
Vertrek Rob Hessing, politiecommissaris naar Eindhoven. Opgevolgd door commissaris H. Roelofs
SP actie, tegen rijksdaalder extra bijdrage, ziekenfondsen
Zuster Andrea Joosen, verlaat St. Annaziekenhuis, de laatste van de Osse Zusters van Liefde
Rector A. Jagers 25 jaar Titus Brandsmalyceum
Amnesty International Oss, acties
Directeur S. Homminga verlaat stichting gezinszorg, opvolger Johan Jansen
Advocaat mr. Ad van Grunsven met pensioen
Actie gratis lezen bij bibliotheken
Kwestie illegaal storten vuil bij poort vuilstort Aengelbertlaan, kosten f. 120.000,--.
Vereniging Begeleid kamerwonen, subsudie
Sloop Osse koekfabriek, firma gebr. Ploegmakers, Molenstraat, stoomkoekfabriek De Ster, laatste koek in 1953 gebakken, historie
Plaats voor woningbouw en apotheek Molenstraat
Opblazen 31 meter hoge schoorsteen koekfabriek
Acties voor bereiken 50.000 inwoner Oss. Kevin Francis van Noort, de vier miljoen baby van Oss
Voorstel SP, afschaffing gebed bij raadsvergadering
Pontveren belangrijke schakel naar Land van Maas en Waal
Realisering slalom parcours in Hertogswetering voor kano vereniging
Historie café, restaurant van Alem, aan de Molenstraat, bij overweg
Wethouder Harrie van Xanten zilveren jubileum
Maatschappelijk werkster Karin van Ruyven met pensioen
, 1983
860 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Bibliotheek Oss, Juffrouw G. Smits na 21 jaar afscheid
Afschaffing noodwoning stacaravan brandweer
Drukkerij en cartonnagefabriek Acket honderd jaar
Geen derde wereldkoffie op gemeentehuis, negatieve uitstraling voor Derde Wereldwinkel
Parkeerboetes voor gemeentekas
Vara radio met Osse bluf
Historie: De goede moordenaar, tramlijn Oss - Veghel
Februari 1984, start restauratie Korenwindmolen Nieuw Leven, Philipsmolen, Witte molen wordt naturel
Vertrek Fraters van Tilburg uit Oss, geen gratis gebruik meer van drukapparatuur Bejaardenbond
Kwestie uitbreiding St. Annaziekenhuis, toezegging dertien miljoen
Kwestie monumentenverordening
Journalist Theo van Dartel 81 jaar. De Sirene
Kwestie zieke esdoorns, Hescheweg
LOO, Lokale Omroep Oss, TV, ook radio
Mogelijk container terminal transportcentrum
Historie buitenzwembad aan de Macharenseweg, 1934
Mogelijk productiebos van snel groeiende bomen
Kwestie herindeling gemeenten, plannen minister Rietkerk
Kwestie verkoop gemeentelijk energiebedrijf aan PNEM
Laboratorium RVV, vleeskeuringsdienst in Oss
Biogas vuilnisbelt voor verwarming Golfslagbad
Fusie Huishoudonderwijs Mgr. Zwijsen met de Ruivert
Nieuwbouw hoek Ruwaardsingel - van Zwanenbergsingel
Paul Janssen nieuwe directeur regio Maatschappelijk werk
St. Jans Mavo ook in gedeelte Fratershuis
Musem Jan Cunen, vertrek John van Zuylen naar Limbricht, conservator volkenkundig museum
Voortgang bouw openbare atoom schuil- en parkeerkelder Molenstraat, Heschepad
Historie St. Anna ziekenhuis
Oud burgemeester Louis Jansen tijdelijk naar Maasdriel, Kerkdriel
Kwestie invulling functie lege boterfabriek, Heschepad
Huldiging Piet de Bijl als oudste honderd jarige
Kwestie sloop Heuvelstraat 2, van Loosbroek
Toneelclub, de Verenigde Spelers 40 jaar
, 1984
861 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Verkoop grond, na afloop contract erfpacht Docfapark, waarop door Philips gebouwde houten woningen staan, Oostenrijkse woningen
Kunstuitleen van start in gebouw Vrije Academie
Protest Turkse ouders bij staatssecretaris tegen halvering onderwijs in eigen taal
Radio Contact, eigen studio voor huize Vita Nova, Sonnevanck en Katwijk
Seinwachterswoning, Spoorlaan, in gebruik door FNV bond
Adriaan van Grunsven, voormalig advocaat, neemt afscheid van nevenfuncties
Bezuinigingen doorvoeren, wethouder J. Koops
Parkeerterrein Boterstraat Heschepad, ook voor weekmarkt
Voormalige stoomzuivelfabriek 1917, de Eendracht, Boterstraat, gesloopt voor appartementen
Kwestie herindeling regio gemeenten Oss
Voortgang restauratie korenwindmolen Nieuw Leven, Nieuwe Brouwersstraat
Mast voor Straalzender, geplaatst achter oude pand PTT Molenstraat
Reorganisatie ambtelijk apparaat gemeente
Kwestie Rijksweg S 20, Ravenstein- Eindhoven
Harmonie KVA, Kunst Vermag Alles, 150 jaar
GGD Oss, benoeming dr. Dirk Overwater, tot lijkschouwer
Bibilotheekbus, na sluiting wijkfiliailen Anton Jurgenshuis en in D'n Iemhof
Problemen bij LOO, Lokale Omroep Oss, aanhaking bij studio St. Anna, later DTV
Wethouder Rien Damen, burgemeester van Vaals. Opgevolgd door wethouder Gert van Wijk.
Tien jarig bestaan van SP, Ons Medisch Centrum Linkensweg
Stichting Overkoepelende Kindercentra, SOK, in leeg lokaal de Speeldoos, van Anrooijstraat
Kwestie grenscorrectie met Heesch nabij Rijksweg
Exploitatie Golfslagbad
Kwestie plaatsing op monumentenlijst , pand Monsterstraat 6
Sloop school De Schakel, Geurdenhof voor bouw 31 woningen
Wel of geen gevangeniscomplex in Oss
Kwestie verkoop gasbedijf NV Maaslandgas
Historie van eerste particuliere gasfabriek, 1867, Goudmijnstraat
Osse haven verrijkt met Silo Terminal Oss bv
, 1985
862 Oss:
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Sloop Hooghuisstraat 21, voormalige Wereldwinkel, JAC gebouw, Centrale Volksbank, 1775
Slepende kwestie lokale tv en radio. Video groep Oss, presenteert Jaar in beeld
Geen spoortunnel Megensebaan, weg S-30
Stichting Maasoevers, officieel van start
Bergoss fabriekscomplex, Oostwal, eigenaar Desso, voorlopig geen bouw 350 woningen
Voor 1990 één gewestelijke gezondheidsdienst, GGD
Bibliotheek in toekomst informatie centrum. Biblo bus
Voortslepende kwestie tarieven en regional vuilstort
Rijkspolitie reservisten in Heesch beëdigd
Vrijwillige Brandweer. J.F. Broeksteeg, commandant
Grenscorrecties, Berghem, Megen
Kwestie vestiging vrije markt in leegstaand Bergoss fabrieks complex
Centrum, voetgangersgebied 's middags gesloten voor autoverkeer
Naspelen executie Pieter Claeszoon Linken op de Heuvel, door NJGB afdeling Oss, Nederlandse Jeugdbond voor geschiedenis
Personeel gemeente Oss is uit het langslepende reorganisatieplan, zaken op basis van gelijkwaardigheid behandelen
Discussie over homo seksuelen
Kwestie parkeerproblemen binnenstad, Terwaenen
Directeur sociale dienst drs. P. Litjens naar Maastricht
Oudste peuterspeelzaal De Prullenmand 15 jaar
Bodemsanering, Moleneind tolueen in grondwater
Gemeenteraad verkiezingen
Minister president Ruud Lubbers en minister Gerrit Braks bij ouderen in Sonnevanck op bezoek
Boycot acties Zuid Afrika, Apartheid
Pandje in Nieuwe Brouwersstraat door medewerkers Jan Cunencentrum in 1920 jaren stijl ingericht voor jeugd klassen project
WSW, sociale werkplaatsen regio
Vorming nieuw college van B en W
Psychiatrisch dagcentrum dr. Baptist Oude Kerkstraat geopend
Wethouder D. Bakker verlaat Osse politiek
Geen gevangenis in Oss, komt in Hoorn
Wethouder Paul Brack
Atoomschuilkelder Heschepad, wie het eerst komt
, 1986
896 Oss:
Stadswijken:
Zuidelijke deel
De Kortfoort
De Hazenakker e.o.
Kwestie sloop buurtcentrum Kortfoort, Leliestraat, tijdelijk naar Paaskerk
Nieuwbouwplannen wijkgebouw Kortfoort, Floraliastraat, Rozenstraat
Sociaal Onderzoek onder de 6000 bewoners
Herbouw 162 woningen
Kwestie wel of niet aankoop Sacramentskerk, sportzaal of mortuarium, 10 april 1983 sluiting kerkgebouw
Kwestie huisvesting Jossac oude kleuterschool Oude Molenstraat, vernieuwing activiteiten, bedreigingen
1981, start opbouwwerkgroep
Jeugdsoos Kwibus in oude boerderij Heescheweg
Verleggen Kortfoortstraat naar kruising Raadhuislaan
Oss Zuid, wijkcentrum in kleuterschool Hummelhoek
Jeugdvoorzieningen en opknappen, renovatie Zeeheldenbuurt
Stadsmortuarium in Sacramentskerk met zes rouwkamers, 1985
Ontmoetingscentrum buitenlanders in kleuterschool De Kolibri
Aanleg wijkparkje Kortfoort
Bouw houten of stenen wijkgebouw voor Oss-Zuid
Basisschool Pius X, 25 jaar, 1984
Zuiderschool, De Heischool aan de Oude Molenstraat, 70 jaar
Bouw appartementen in Docfapark
Kwestie verwijderen brievenbus PTT Palmstraat
Routewijziging BBA bus, inzet taxibusje
Historie pater Urbanus van Erp, patronaatsgebouw 1930
Jeugdstichting Bukhodi
Sluiting Zuiderschool juli 1988, andere bestemming, wijkgebouw
Bestemming voormalige marechausseekazerne, Hescheweg, krakers, woningen
Verkeersdrempels
Rotondes nieuwe stijl, Kortfoortstraat, Euterpelaan en bij Raadhuislaan, Kromstraat
Protest tegen hoogbouw Credit Lyonais bij rotonde Raadhuislaan
Bouw kantoren Chrysantstraat
Meer groen in de wijk, buurtpark Kortfoort bij Annaziekenhuis en speelplekken
Reiniging grond plan Hazenakker
Nieuwbouw Asterstraat, Molenstraat
Sloop Sacramentskerk, na verhuizing mortuarium Docfalaan, nieuwbouw patio woningen
, 1978 - 1993
919 Oijen en Teeffelen
Oude sarcofaag van rode zandsteen van voor 900 na chr. , houten beeldengroep uit 1720 hl. Apollonia, in Benedictuskerk
Aanleg riolering
Voetbalclub Eendracht'70
Gemeente secretaris J.J. de Jong van den Brand, historicus
Restauratie kerkje St. Benedictus
Gemeentelijke kerktoren van st. Benedictus terug gekocht door kerkbestuur
Schoolbus
Bestemmingsplan Oijen ter discussie
Dorpsparlement strijd voor behoud bejaardenhuis St. Jozef, 1974
Rector R. Vissers, O. Carmelieten, 40 jaar priester
Vreemd visje van 12 cm in vijver
Oprichting vereniging tot behoud van de knotwilg
Wegens toekomstig vertrek R.K. Zusters van Schijndel, oprichting schoolbestuur
Plannen nieuwbouw bejaardenhuis St. Jozef
Kwestie woningruil boer A. Verhoeven
Bouw nieuwe kleuter- en lagere school aan zuster Mechelinastraat, St. Jozefschool
Sportpark De Rijsbos
Protest actie tegen vestiging mammoetbedrijf Hendriks, 600 runderen
1978, officiële ingebruikname rioolzuiverings, afvalwaterzuiverings installatie
Drumband DIOS, wint muziekprijzen, nieuwe uniformen, exploitatie
Nieuw weekblad de Oijense krant, 1978
Opening 29-09-1978 , nieuw bejaardentehuis St. Jozef
Buurtbus, werving vrijwilligers, exploitatie
Oprichting stichting Jeugd- en jongerenwerk, 1979
Oude lagere school wordt gemeenschapshuis De Schaapskooi
Afvalwater tussen Grave en Den Bosch naar Oijen, 1982
Gemeente politiek
Stichting gemeenschapshuis, 25 jaar
Pastoor Martien van de Mortel opvolger van zieke pastoor Verdijk
Aansluiting riolering Oijen op zuiverings installatie, niet meer lozen in de Maas 1984
Fietspad langs onveilige Bernhardweg
Historie kasteel van Oijen, restauratie, Gijs Baggerman
Historische roofmoord in Oijen, 1935 gebr. Toon en Piet Verhoeven, door vier arbeiders werkverschaffingsproject Maaskanalisatie
, 1974 - 1993
920 Ravenstein
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Lager onderwijs,
Kleuter onderwijs
Oud boerderijtje dr. Ruijsstraat voor sloop behouden
Na 10 jaar opening nieuw kantoor woningbouwstichting Maasland, 1972
Aansluiting Rijksweg 75 op Dorpenweg
Samenwerking jeugdwerk uitbreiden
Jeugdvakantiewerk activiteiten
Gemeenteraad tegen ontbossing Herperduin, uitvoering ruilverkavelingsplannen
Sexuele voorlichting op basisscholen, 1974
Samenvoeging scouting St.Luciagroep en Kolonel Wilsgroep, Stichting Scouting Groot Ravenstein
Basisschool 't Slotje te Herpen
Jeugd van 3-30 jaar welkom in twee sozen
Gevaarlijke bouwvallige toestanden in scholen Demen en Deursen
Nieuwe kleuterschool Herpen, 1974
Herpen, nieuwbouw vleugel Huize Maasland voor ouderen, geopend
Veerlui van veerpont Jeanne bezorgd over toekomst, ivm nieuwe Maasbrug, traject Rijksweg 75, o.a. stukje historie van de Edith spoorbrug
Bouw 224 woningen in plan Veerkamp
Jaarlijks Annafeest op Koolwijk, bedevaart St Annakapel
Woonwagen problematiek Vorstengrafdonk
Riolering in kern Herpen
1974, Voortgang bouw Maasbrug Rijksweg 75
Raadslid wil aanpak hoog water problemen Maas bij Keent
Fanfare wedstrijden om Maaslandcup
Hoorzitting over het gemeentelijk beleid
Bestemmingsplan Buitengebied, geen vestiging van burgers of halve boeren
Nieuwbouw gemeentehuis start 1977, historie terug tot 1752, opening 19-05-1977
Minachting in gewestraad voor kleine gemeenten
Ontwikkeling plan Veerkamp, sociale woningen
Geen bestuurlijke herindeling
Kienavonden leveren goudmijn op voor stichting Jeugdbelangen Herpen
Fractie wil cultuurcommissie
Ruiters met paard beschadiging bosgebieden
Ravenstein lid van woonwagenschap, 1976
Bezwaren doortrekken Dorpenweg naar industrieterrein
Plan tunnel onder spoorlijn Oss- Nijmegen
, 1972 - 1978
921 Ravenstein
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Lager onderwijs,
Kleuter onderwijs
Kwestie vergunning voor grootschalige zandwinning, 267 hectare, tussen de Maas en Harensedijk, nationale zaak
Creatief Centrum Trap-In, twaalf en halfjaar bestaan, nieuwe huisvesting in dependance MAVO
Gemeenschapshuis Vidi Reo, exploitatie
Stichting eerste openbare lagere school aan de Bleek, opening 11-11-1979
Overlast woonwagenbewoners op de Bleek
Start opknappen renoveren historische panden
Pastoor Ravenstein, Pater Jan Donders, Jan de Preker 25 jaar priester
Verbetering verkeersveiligheid Maasdijk
Bouw sporthal Huisseling, Burg. van de Wielstraat, kosten 4,5 miljoen gulden
Buurtbus start 06-09-1979
Na 1980 weg bij Keent ophogen, droge voeten!
Oprichting 1979, volkstuinvereniging zonder grond, mogelijk bij stadsgracht
Viering Ravenstein 600 jaar Stadsrecht
Start plan woningbouw in de Weem
Boerinnenbond Ravenstein 50 jaar
Dorpenweg, kwestie aanleg tunnel onder spoorlijn Oss-Nijmegen
Sloop oude synagoge voor nieuwbouw bibliotheek Marktstraat en nieuwe synagoge aan de Peperstraat
Rijkspolitie opening nieuw politiebureau
Dorpenweg, veiliger maken
Gilde St. Barbara, schietwedstrijden
Gemeente secretaris H. van Zon (1974 - 1980) vertrek naar Blaricum, opgevolgd door J. Evers uit Eindhoven
Akkoord provincie omlegging Dorpenweg, kosten 10 miljoen gulden, kwestie bezwaren spoorwegtunnel
Onderzoek oude vuilstort Neerloon , gifgrond
Advocaat gemeente Rotterdam mr. N. Bink 83 jaar, overleden, woonde op landgoed Haanwijk. Door gevoerde processen over De Bossche Broek, ontstond er nieuwe jurisprudentie en ingrijpende wijzigingen in de Ruilverkavelingswet
, 1979 - 1980
923 Ravenstein
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Lager onderwijs,
Kleuter onderwijs
Woningbouw
Watersportvereniging Windkracht 13, jachthaven
Voortslepende kwestie over Dorpenweg, aansluiten tunnel, totale kosten 5.1 miljoen gulden. Landbouwverkeer
Nieuwe burgemeester J. Coos Combée, wethouder uit Weert
Opknappen natuurgebied Herperduin
Huisseling in beeld, korte historie
Verkoop ambtswoning aan nieuwe burgemeester
Voortgang restauratie oude gemeentehuis, opening 27-10-1983
Streek VVV in gemeentehuis
Buurtbus, exploitatie
Aanleg fietspad langs nieuw gedeelte Dorpenweg
Automatisering, computers op gemeentehuis, 1983
Creatief educatief centrum Trap-Inn, exploitatie
Burgers mogen vragen stellen tijdens raadsvergadering, inspraak
Gilde St. Barbara, presentatie geschiedenisboek
Problemen bij soos Ping Pong
Voortgang renovatie, restauratie oude binnenstad
Grote schoonmaak van stadsgrachten
Achterstand na 25 jaar
voortgezet onderwijs ingelopen
Bouw bijeenkomst ruimte aan kerk Huisseling
Heroprichting na 75 jaar van gilde St. Lambertus uit 1659 te Huisseling
Openbare basischool de Bleek
1984, aanleg riolering Huisseling
Redding oude graftombe, knekelhuisje te Huisseling
Gedenksteen slachtoffers Tweede Wereldoorlog, op binnenplaats gemeentehuis, onthuld
Industrieterrein de Kolk
Paalzit evenement in stadsgracht
01-09-1984, opening openbare school 't Ravelijn, Molenstraat
Aanschaf 2e hands geluidsinstallatie van gemeente Binnen-Maas, in raadzaal
Kruisvereniging 50 jaar
Geen AC wegrestaurant bij Ravenstein
1984, rookverbod in gemeenthuis
Visvijver na zandwinning aan Hamelspoelweg
Aanleg ruilering drukriolering in buitengebied, Dieden, Deursen, Herpen, Koolwijk, Neerloon, Keent voor Demen vrij verval rioolstelsel, 4,2 mljoen gulden
Geschiedenis lesbrieven over streek, archivaris Hans Sluijters
, 1983 - 1985
924 Ravenstein
Gemeenteraad, politiek, financiën, belastingen
Lager onderwijs,
Kleuter onderwijs
Woningbouw
Nieuw RK parochiecentrum Huisseling in gebruik
Bouw Eco plus M woningen in Zeeland
Vervuiling bodem Walstraatje, terrein oude gasfabriek
Gemeenschapshuis Vidi Reo, explitatie
Soos Pong-Ping, exploitatie, popfestival Ra-festijn
Huisseling, oud Knekelhuisje met graftombe, gerestaureerd
Dorpenweg, verkeersmaatregelen meer veiligheid
1985, 1e schietwedstrijd na 74 jaar van heropgericht gilde St. Lambertus te Huisseling
Viering St. Luciakerk, 250 jaar
Creatief educatief centrum Trap-Inn, exploitatie
Gemeenschapshuizen in eigendom gemeente, 't Slotje te Herpen; De Vlaam in Demen; Vidi Reo, Ravenstein
Warme maaltijdvoorziening voor zieken en ouderen, beter regelen
Buurtbus, vrijwilligers
Nieuw sportcomplex plan Den Ong
Kwestie erfpachters Herperduin, Nillmij nv, Ennia, Aegon
Verordening voor bescherming 20 dassen in 4 burchten
Afscheid 71 jarige wethouder J. van Thiel
Schoenfabriek RAVO failliet, 10-05-1986
Rob Viergever volgt gemeentesecretaris J. Evers op
Na 28 verlaat Riet Hoogeveen maatschappelijk werk
Scouting Ravenstein 40 jaar, oprichting 1946 door pater Bernardus van Dam
Stichting jongerenzorg Lunenburg, opening nieuwe opvang woningcomplex
Gilde St. Barbara, jubilea
Wisseling brandweercommandant, ir. H. Bullinga directeur gemeentewerken, Harry Lagarde
Mei 1987 opening kantine en kleedkamers voetbalvereniging, Den Ong
Kwestie passantenhaven, Maas
Kwestie ontgrondingen, zandwinning, in Deursen-Dennenburg, 200 hectaren
Renovatie sportvelden SDDL, in Demen
Komst mini huisvuil container
Kwestie auto sloopbedrijf J. Vos, woonwagencentrum Weemse Hof
1987, komst kabeltelevisie
06-10-1987, oprichting Heemkundekring Land van Ravenstein
Uitbreiding veevoedermengfabriek Meulemans aan de Maas
, 1985 - 1988
928 Reek
Politiek
Financiën
Reconstructie kruispunt nabij Reeker molen
Mgr. Bekkersschool, exploitatie
1981, aanleg drie tennisbanen, plan Reek-West, later tennispaviljoen, 1984.
Fanfare Semper Crescendo, wordt harmonie door toevoeging houten blaasinstrumenten, 25 jaar bestaan, Frans van Duren, nieuwe uniformen
Vorming dorpsraad
Kwestie regionale vuilstort
Exploitatie dorpshuis Het Wapen van Reek
Sinds 1942, weer raadsvergadering in het dorpshuis, al 40 jaar bij Schaijk
Onderzoek naar behoefte CAI, centraal antenne systeem
Conflict oudercommissie, oudervereniging basisonderwijs
Jaarlijks muziekfestival
Militair springterrein defensie
Dr. A. van Boxtel, eerste huisarts, Mgr. Borretstraat, 19-09-1982, met steun van Grave, Mill en Zeeland!
Jongerencentrum Soos 't Kulleke, exploitatie, jubilea
Carnaval Kelerijk pronkzitting waar? Kasteleins De Linde en Noordhoek boos
Stichting Motorcross Reek, SMR, nationale wedstrijden
Opening fiets crossbaan, 04-06-1983, in plan 't Kerkepad
Hulpacties voor Polen
Amateurtoneelgroep Onderling Kunstgenot, 25 jaar
Voortgang ruilverkaveling, 180 grondeigenaren, 600 hectaren
Telefooncel verdwijnt uit Mgr. Borretstraat, 1984
Restauratie kerktoren, 1924 gebouwd, architect Franssen uit Roermond. Pastoor Th. Scheepens
Plaatsing bronzen beeld voor drie generaties kerk orgelbouwers, Franciscus Smits en zijn zoontje. Ontwerper René van Seumeren
Stichting Jeugdbelangen, jeugdwerk 25 jaar
Geen fusie verzorgingstehuizen Nieuw Heitmorgen en Compastella in Zeeland
Vier hectaren van gesloten vuilstort worden beplant
Onderscheidingen, Valentijnshulde: Wim Lemmers en Ad Brouwers, Marie van Griensven- van Gaal en Corrie Kersten
, 1981 - 1993 i
929 Schaijk:
Gemeenteraad
Politiek
Financiën
Belastingen
Onderwijs
Oprichting huurdersvereniging, huurbeleid
Kwestie vergunning voor een kampeerbedrijf, J. Dorussen, Driehuizerweg te Reek
Sociale woningbouw, verkoop bouwgrond
Reconstructie kruispunt Rijksweg 55
Peuterspeelzaal aan Zusterstraat
Jeugdbelangen, betere accomodaties
Uitbreiding industriegebeid
Kwestie militair terrein in Reek, overlast en schade
Boerenbond samenwerken met CAV Maaskant
Mariaschool, uitbreiding e.a.
Kinderhuis Reek heeft verwarmd buitenbadje
Werkgroep gemeenschapsleven, ontmoetingscentrum, vergroting dorpshuis
Stichting voor zon en vrijheid open camping aan Udensedreef, jeugdkampeercentrum
Activiteiten jeugdvakantiewerk
Toneelvereniging Kunst Adelt
Geen bio industrie
Kwestie klein woonwagencentrum
Opening hertenkamp en Moesbospark
Stichting Bejaardenwerk, activiteiten
Veilig fietspad naar Oss
Herziening bestemmingsplan Buitengebied
Kwestie start en uitvoering ruilverkaveling Midden Maasland en Land van Cuijk
Restauratie witte bergkorenmolen 1832, Hellemolen, Bandenhandel de Molen, bar, rotisserie
Gevaarlijke situatie op viaduct over Rijksweg 75, 2000 handtekening naar minister Verkeer en Waterstaat
Oprichting oudervereniging, voor kleuter- en basisonderwijs
Start huifkartochten, 1976
Kans op bejaardenhuis in Schaijk, dienstencentrum bij dorpshuis
Tijdelijk vuilstort terrein voor vast vuil, De Reekse Kuil, 21 hectaren, wordt recreatiegebied
Mogelijk oprichten MAVO school
Belangrijke beleids ombuigingen bij Maaslands Welvaren
Kritiek op inrichting toekomstig landschapspark De Maashorst
Kwestie plek voor storten regionaal huisvuil
, 1972 - 1977
930 Schaijk:
Gemeenteraad
Politiek
Financiën
Belastingen
Onderwijs
Woningbouw plannen
Varkensmesterijen, gevaar voor volksgezondheid
Kwestie aanleg meer veilige fietspaden
Kwestie boerenleven museum op Pastoor van Winkelstraat 54, boerderij J. van der Linden of museum, educatief centrum op Slabroek. Voor Scouting Maasland
Ontgronding 3 hectaren aan Duifhuisstraat
Squashcentrum op camping Parcival, familie Veerkamp
Jumelage met Kirchberg
Opening tenniscomplex Dr. Langendijklaan
Oud burgemeester mr. G. van der Ven, ereburger, burgemeester van 's-Hertogenbosch
Linda Dorussen, 7000 inwoner, 26 april 1978
Zeven bedrijven vestigen zich op industrieterrein Louwstraat
Keuze dorpshuis Reek op Kennedyplein
W. Arts, 12 jaar wethouder
Uitvoering plan Molengraaf
Gemeentesecretaris W. Stevens met pensioen, opvolger A.G.J. Laurant
Renovatie woningwetwoningen door Woningbouwstichting Maasland
mr. J. Schouten, benoemd tot burgemeester van Raamsdonk
Kruisvereniging 50 jaar
C.A.G. Vos, ambtenaar CRM, nieuwe burgemeester
Benoeming huisarts dr. Markus tot directeur St. Maartens kliniek
Kwestie permanente bewoning vakantiehuisjes
Kwestie restauratie boerderij Molenstraat 2
Voortslepende kwestie voormalig CHV gebouw
Kwestie garage de Louw
Tennisvereniging De Witte Schare, tennispaviljoen
Opening dienstengebouw kampeercentrum De Holenberg
Uitbreiding kassen / warenhuizen, Molenaarsstraat 2, tuinbouwbedrijf Jonkergouw
Vestiging publieke werken in boerderij Runstraat 59
Bond van Ouderen, 25 jaar
Discussie over aanleg centraal antenne systeem, CAI
Verpleeghuis de Nieuwe Hoeven, dagbehandeling Ons Stekkie
Bestemmingsplan Muldershof
Waterplas door ontgronding ontstaan wordt watersport recreatiegebied, ten zuiden van Nistelrooisebaan
Plan gemeentehuis en dorpshuis samenvoegen
H. Swanenberg wil motel, aan Schutsboomstraat
, 1978 - 1980
931 Schaijk:
Gemeenteraad
Politiek
Financiën
Belastingen
Onderwijs
Woningbouw plannen, meer huurwoningen
Acties van nieuwe Milieugroep
Kwestie centrumgebouw, dorpshuis en gemeentehuis onder een dak?
Kwestie uitbreiding gemeentehuis of nieuwbouw op Europaplein
Aanleg woonwagen sub kamp aan de Oliemeulen
Onthulling bronzen beeld van de Blije Boer, kunstenaar Niel Steenbergen, bij gemeentehuis
Werkeloosheidsprojecten
Jeugdkanmp voor 15 jarigen op de Holenberg
Opzet Speel O Theek
Kwestie overtredingen H. Swanenberg, ijzerhandel, Zeelandsedreef
Voetbalvereniging DAW, exploitatie
Cees van Son koninklijk onderscheiden, voorzitter middenstandsvereniging
Schaijkse Imkerbond
Wereldrecord Rikken gehaald
Opening jeugdhuis De Sprankel, De Louwstraat
Voortzetting regionale vuilstort kwestie
Illegale verkoop uit woonhuizen aan banden
Motor- en autoclub St. Christoffel wil meer crossen
Onderzoek naar gif in grond nabij vuilstort Reek
Opening gemeentewerf
Scouting, jeugdhuis De Sprankel
Kwestie opslag van delen kernwapens op defensie terrein
Uitwerking plan Muldershof
Jaarlijkse inzamelings actie voor Polen
25 jaar, r.k. koster Herman van Kreij
Tennisbanen voor één gulden voor dertig jaar overgedragen
1983, opening centrum voor werklozen
Instelling vragenuurtje tijdens raadsvergadering
Voortgang kwestie ontgrondingen door firma Hofmans aan de Nistelrooisebaan
Wraakacties tegen eigenaar eethuis Nieuw Schaijk
Beleidsombuiging verpleeghuis de Nieuwe Hoeven, viering jubileum
Interkerkelijk Vredesberaad, IKV opgericht
Verkoop oude gemeentehuis an Pastoor Winkelstraat, 1983
29-05-1983, opening volkstuinencomplex Hegveld
, 1981 - 1983 i
932 Schaijk:
Gemeenteraad
Politiek
Financiën
Belastingen
Onderwijs
Woningbouw plannen
Verkeersmaatregelen
Bezwaren tegen komst mini huisvuil container
Raad van State spreekt zich uit over aantasting natuurgebied nabij oude vuilstort door ontgronding, Peelrandbreuk
Tonnie Bierman onderscheiden, 25 jaar lid KNOV middenstands afdeling. Bond 50 jaar
08-05-1984, opening door mr. Dries van Agt, nieuwbouw gemeentehuis, Europaplein
Geen educatie boerderij aan de Hoogheistraat 18, voor groeps bijeenkomsten
Oplossen knelpunten bij gemeente ambtenaren
Bouw 18 gekoppelde bejaardenwoningen, hoek Waalstraat
IKV actie, Kruisraketten Nee
Lokale TV Omroep Schaijk op de kabel, 07-05-1984, vredesdemonstranten bij opening gemeentehuis buiten beeld gehouden
Cees van Son verlaat gemeenteraad
Verbouwplannen dorpshuis
Kwestie aankoop boerderij Voet aan de Burg. Schoutenstraat
Kwestie Organon International en firma Hofmans over ontgrondingen en aankoop grond bij de provincie
Kwestie exploitatie verliezen zwembad de Kriekeput
Ontwikkeling plan Waalstraat
Aanleg drukriolering in buitengebied
Uitbreiding CAI kabel naar buitengebied
Uitbreiding verpleeghuis Nieuwe Hoeven
Plan voor golfbanen in de bossen, Udensedreef
21-05-1985, oprichting heemkundekring
16-09-1985, uitreiking geel (gif) koffertje voor leerlingen basisschool
Plan de Palmen, vier landbouwbedrijven
Gebruik leegstaand confectie atelier van de Zwaluw, voor verenigingen?
Verkeerslichten kruising Dorpenweg, Schaijksestraat
Fanfare, harmonie Concordia 75 jaar
Uitbreiding sporthal De Eeght
Presentatie vierde historisch boekje over Schaijk van W. Brands
, 1984 - 1985
933 Schaijk:
Gemeenteraad
Politiek
Financiën
Belastingen
Onderwijs
Woningbouw plannen
Verkeersmaatregelen
Kwestie permanente bewoning vakantiewoningen, o.a. familie van den Hoogen na afbrandig eigen woning
Sluiting Steenfabriek, Nol en Theo van der Burgt
Voortslepende kwestie , overlast van ijzerhandel H. Swanenberg, opslagterrein naar Maren-Kessel
Vestiging Atoomvrijstaat
Problemen exploitatie dorpshuis, verbouw, slopen, nieuwbouw?
Kwestie kappen oude beuk bij woning Bossestraat 61
Restauratie buitenkant beltkorenmolen, De Onderneming 1888, Bossestraat na brand in 1971
Geschiedenis van samenvoeging Schaijk en Reek
, 02-08-1986
Onderzoeken accomodatie commissie, vier opties o.a. dorpshuis en complex de Zwaluw verbouwen. Keuze nieuw dorpshuis. Apart gebouw voor Kulleke en Instuif
Rijkspolitie, wachtmeester Nanda Cupido
Verkoop ambtswoning Pastoor van Winkelstraat
Jeugdsoos de Fuik 25 jaar
Bestemmingsplan Het Mun
Verbetering ijsbaan aan de Molenaarstraat
Fusie van zorginstellingen De Nieuwe Hoeve en La Compastella
Kwestie vergroting leefbaarheid
Voortslepende kwestie regionale vuilstort, o.a. put van Hofmans
Uitbreidingsplannen schoenfabriek H. van Ras, Palmstraat
Huisvesting peuterspeelzaal Ukkepuk
Verbouwing sporthal de Eeght gereed, jan. 1986
Afscheidsruimte aula bij begraafplaats
Kwestie verhuisplannen EDAH supermarkt, van Europaplein naar Schutsboomstraat
Handboogschutterij de Vriendenkring 90 jaar
Stichting De Kim, bemiddeling van moeilijk plaatsbare mensen
In zaal Albers, in de kelder opening op zondag van ontmoetingsplaats club Metro, voor publiek van 16 - 60 jaar
, 1986 - 1988
934 Schaijk:
Gemeenteraad
Politiek
Financiën
Belastingen
Onderwijs
Woningbouw plannen
Verkeersmaatregelen
Voorlopig geen fietspad langs Corridorweg, te duur
Aanbrengen sfeerverlichting in kom dorp
Komst lokale televisie op kabelnet
Voortgang kwestie beroepszaak, verhuis EDAH supermarkt
Opening jongerencentrum de Piramide, Bossestraat, 13-0-5-1989
Bezwaren tegen bouw munitie opslagloods op defensie terrein
Bulldozers vestoren archeologische vondst van Romeinse nederzetting in 't Mun
Uitbreiding verpleeghuizen in regio, opvang demente ouderen
Open jongerencentrum Twee-20, exploitatie
Voetvalvereniging DAW, De Aanhouder Wint, 50 jaar
Aug. 1989, ophalen klein chemisch afval met chemokar
Halve marathon prestatieloop, heet Poly-loop
Ingebruikname Netjesschuur, "De Komme" door heemkundekring en fotoclub, 10-06-1989
Richard Zwaans uit Schaijk, stopt als dirigent van Megense harmonie Per Adua Ad Astra, juni 1989
Hondenvereniging Nooit Gedacht, caravan kwestie
Geschil uitbreiding veehouderijen, verzuring milieu
drs. A. van Osch, directeur van Nieuwe Hoeven, bestuursbureau Samivoz
Mevr. M. Roozen- van Pelt, zit vervolg termijn in Tweede Kamer, voorheen raadslid
Popfestivan Brinkpop
Buurtschap Gaal viert 800 jaar, onthulling gedenksteen Curtis in Gala
Chef financiën Rien Weijts met pensioen, Koninklijk onderscheiden voor meerder verdiensten
Luchtfoto van De Nieuwe Hoeven, Udensedreef
Abrupt einde aan raadsvergadering bij discussie over opvang asielzoekers, 29-09-1989
Herindelingsplannen gemeenten
Taxibedrijf van Tilburg wil mortuarium, Bossestraat over nemen
Oprichting Stichting Kunst in Schaijk, 08-11-1989
, 1989 - 1990
936 Stadsgewest Oss en Streekgewest Brabant Noordoost
Samenstelling bestuur
Financiering, begroting
Bedrag per inwoner
Coördinatie van werkzaamheden voor regionaal werkende instellingen
Kwestie reconstructie of nieuwe Rijksweg 75, Oss-oost - Eindhoven, Randweg Nistelrode
Dierenpensions
Streekarchief
Volksgezondheid, Districtsgezondheidsdienst, GGD
Waar komt de regionale afvalverwerkingsplaats, vuilstort, kwestie Voorste Heide, Hoge Vorrsel e.a.
Indicatiecommissie bejaardenoorden
Recreatieschap, natuurgebied de Maashorst, Slabroek
Regionale woonwagenzaken
Samenwerkingsverband regio Uden-Veghel
Nistelrode, mogelijkheden voor sportvliegveldje
Behoefte aan industriegebieden
Spreiding woningbouw over aangesloten gemeenten
Regionale werkgelegenheid
Kwestie lawaai producerende sporten, motorcross, crossterreinen
Herindeling provincie in drie stukken
Regionaal welzijnsbeleid
Opzet van een recreatieschap
Woningbouw in Loosbroek
Uitbreiding industrieterrein Elzenburg, de Geer, strijd tussen Oss- Berghem
Integrale beleids ontwikkeling
Inspraak bewoners bij uitwerking Dorpenplan
Afscheid Louis Jansen als voorzitter
Samenwerking met Land van Cuijk en de Kleine Vijf, Uden Veghel
Nota werken in rayon Oss, werkeloosheid
Aanzet voor een Brabantse Ontwikkelings Maatschappij
Twijfels over functioneren Stadsgewest
Nuland kiest voor stadsgewest Oss, 1984
Gewestelijke sportdag voor 160 ambtenaren van gewesten in Brabant
Kwestie Put van Hofmans
Drie regio's in noordoost Brabant gaan verder samenwerken
, 1976 - 1985
937 Stadsgewest Oss en Streekgewest Brabant Noordoost
Samenstelling bestuur
Financiering, begroting
Bedrag per inwoner
Coördinatie van werkzaamheden voor regionaal werkende instellingen
Cultuurprijs stadsgewest voor Ton Marie Nijhof uit Oss
Ontstaan van streekgewest Brabnt-Noordoost, door verdere samenwerking van drie regio's. Oss, Uden-Veghel en Cuijk
Milieuproblematiek
Voortgang discussie regionale afvalverwerkings installatie
Kwestie regionale vuilstort, Hoge Vorrsel, Oss, Uden, De Put van Hofmans, stortplaats Haps. Contract Grontmij
Logopedische Dienst, exploitatie
GGD, exploitatie
Bevordering werkgelegenheid, Job Creation
Plannen regionale omroep
01-07-1987, start Streekgewest Brabant Noordoost
Recreatieschap Maasland onderdeel van streekgewest
Basisgezondheidsdienst Brabant Noordoost
Stadsgewest Oss secretaris J. Bakkum vanaf 1973, wordt secretaris van nieuw gewest
11-11-1987, opening Bedrijfskantoor Brabant Noordoost, voor 27 gemeenten
Kwestie opzet regionale milieudienst
Milieuverontreining door gif uit Put van Hofmans, overlast omwonenden
Beleid openbaar vervoer
Streekgewest koopt Stadskantoor Oss, Raadhuislaan 11-13, dec. 1991
Spreiding verzorgingstehuizen voor ouderen
Kwestie opheffen regionaal woonwagencentrum Vorstengrafdonk, ontmanteling, ernstige bodemverontreiniging
Kwestie aanwijzen sub-locaties voor woonwagens in regio gemeenten
Secretaris J. Bakkum stopt op 01-03-1991, opgevolgd door drs. Frans Zantkuijl
Heidemij gaat toekomstige vuilstort locatie voorbereiden
Kwestie zandwinning Geffense Plas door firma Exters bv, omvorming tot recreatieplas
Regionale Streek VVV werkgrens aanpassen
Regionale aanpak ophalen van oud papier, 1986 - 1993
940 Vinkel
Nationale touwtrek wedstrijden
Bestuurbaarheid van Vinkel, verdeeld over vijf gemeenten
Openbaar vervoer
Milieuzaken
Verbouw parochiehuis, sociaal centrum Loosbroek
Reconstructie Vinkelsestraat, fietspad
Rectreatiecentrum Zomerdorp Vinkeloord BV, later Vinkeloord, exploitatie
Opening R.K. kleuterschool Ons Honkie, aan de Brugstraat, 10-09-1976
Start peuterspeelzaal, Klein Duimpje
Stadsgewestpark Vinkel
Kwestie uitvoering fietspadenplan
Probleem vermelding van Vinkelse telefoonabonnees in telefoonboek onder zes gemeenten, Heesch, Geffen, Nuland, Berlicum, Heeswijk-Dinther en Loosbroek
Loosbroekse schoolgebouw 150 jaar en basisschool 50 jaar
Afscheid burgemeester van Oerle
Rioolwaterzuiveringsinstallatie Munnikensvinkel, waterschap de Aa
Woningbouwplannen
Komst rijdend postkantoor, 1979
Plannen gymzaal en gemeenschapshuis, opening 10-06-1983, exploitatie 't Zijl
Acties tegen vestiging grote varkens fokkerijen
Sportpark De Zwaan, exploitatie
Uitwerking Dorpenplan
Fanfare Odio, viering lustrum
Verkeersveiligheid op wegen
Aanleg tennisbanen
Jeugdgebouw De Horizon, exploitatie
Verkiezing Dorpsraad
Leefbaarheidsonderzoek
Restauratie 650 jaar oude Cunera kapel in Kaathoven
1981, protesten tegen plannen Dirk Lips voor een verkeers themapark, het Autotron
Problemen met kleiduiven schietvereniging De Ranger, recreatieplan de Engelenstede
Nieuw hoofdgebouw op Zomerdorp Vinkeloord
Buurtbus, exploitatie
Sloop oude Mariaschool 1889, iin mei 1983
Fanfare Odio met majorettenkorps
NATRES, Korps Nationale Reserve, vrijwilligers leger, beëdiging leden in Heesch. Peletonscommandant J. Bakker uit Vinkel
Conflict bestuur Rabo bank
Viering R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans, 100 jaar
Directeur L. Huismans van Rabobank met pensioen
Pastoor G. Remmen 40 jaar priester
, 1976 - 1985
941 Vinkel
Kwestie veeteelt, mestoverschotten, protesten
Geen bejaardenhuis
Voortgang bouw woningen
Uitbreiding recreatiepark Vinkeloord, met 80 appartementen en vijf vergaderzalen
Jeugdhuis in voormalige noodkerk aan de Dennenweg, De Den, exploitatie, brandveiligheid
Kwestie herindeling gemeenten, blijft Vinkel opgedeeld? Diverse protest acties
Kwestie bouw bejaardenwoningen, in voormalige kleuterschool
Kwestie voortgang bouw themapark Verkeer, Autotron, opening Hemelvaartsdag, 28-05-1987
EVC, Eerste Vinkelse Voetbalclub, exploitatie sportpark de Zwaan
Gemeenschapshuis De Wis, in Loosbroek, exploitatie
Rabobank Loosbroek, exploitatie
Tennisclub, illegale aanleg derde baan
Kwestie renovatie Mariaschool , Brugstraat uit 1959
Rabobank aan de Weerscheut, 75 jaar
Aanleg fietspaden, o.a. Weerscheut
1989, komst Centraal Antenne systeem, CAI
Bouw ontmoetingsruimte voor ouderen, steunpunt de Groeiring, met ruimte voor 10 wooneenheden
Veilig verkeer, acties tegen sluipverkeer, afsluiten gedeelte weg bij Kaathoven
Fanfare Odio 20 jaar
Aanleg verkeersdrempels in Dorpstraat
Lokale omroep, Radio Vladeracken en tv uitzendingen, 19-09-1992 officiële zender
Jan van der Rijt eerste Vinkelse voor 4 maanden derde wethouder in raad Geffen
Hans Netten, burgemeester van Geffen en Nuland
Kwestie ombouw Rijksweg A 59
Minder BBA streekbussen
Komst van de buurtbus
Korte historie van de Vinkelse Weerscheut, een belangrijke waterkeerder
Kwestie aanpak permanente bewoning vakantiewoningen, Vinkeloord
Plaatsing beeldengroep De Blije Mens op het Kerkplein
Grote reünie familie van de Ven
, 1986 - 1993
944 Vorstenbosch:
Politiek
Voetbalclub Vorstenbossche Boys bouwen zelf clubhuis
Burgemeester J.M. van Oosterhout, over de investeringen in het kerkdorp, 1967 - 1964
St. Antoniusgilde, 25 jaar, 1951 opgericht
Gemeenschapshuis De Stuik aan de Schoolstraat, exploitatie, verbouw, 29-11-1980 heropening
Openbaar vervoer, busverbindingen Veghel, verbeteren
Uitwerking bestemmingsplan de Helling
Wel of geen industrieterrein
Visclub, in gedeelte gezuiverde Leygraaf
Sportpark de Bergakker, exploitatie, uitbreiding
Uitbreiding basisschool OP Weg
Oprichten bejaardenraad
Uitwerking Dorpsplan, woningbouw
Aanleg riolering Rietdijk, Akkerweg
RK Zusters van Barmhartigheid van Ronse
Nieuwe kleuterschool in kloostertuin achter lagere school. Opening de Kleuterhoeve, 16-10-1981, kunstwerk van Joop Falke onthuld
Algemeen Belang Vorstenbosch, ABV, bestuur
Verkeersveiligheid
burgemeester drs. B. Fasol
Kwestie zeer agressieve groep honden van eenzame mevr. Diepen
Kwestie illegaal gebouwde woning, Peelstraat 2
Scouting Jong Nederland, realisering nieuwe blokhut aan de Tipweg, opening 08-10-1982
PIROC Veldhoven, geen zware rups legervoertuigen door gemeente naar Hedel
Wooneenheiden De Hugte in voormalig klooster van zusters van Barmhartigheid van Ronse, Anton van Creij
Aanleg tennisbaan aan Tipweg
Vestiging Stoffenhandel Kerkstraat, zorgt voor parkeerproblemen
Uitwerking bestemmingsplan Liebregstplein
Subsidieregeling voor verenigingen in kerkdorpen
Augustus 1983, kwestie weghalen telefooncel
, 1975 - 1991
945 Waterschap de Maaskant
Samenstelling bestuur, reorganisaties, ondemocratische instelling
Verhoging waterschapslasten
Waterzuiverings installaties Oijen, kosten negen miljoen gulden. Voor totale project is 22 miljoen gulden beschikbaar
Deelname aan streekarchivariaat Maasland
Cuijk, kwestie bouw waterzuiverings installatie, stop lozing afvalwater in Maas
Griffier mr. Paul, P.W. Eijssen, opvolger van drs. J. Dorenbosch
Verkoop oude zuiveringsinstallatie Bundersteeg, aan gemeente Rosmalen
Herstelwerkzaamheden aan gemalen e.d.
Benoeming, dijkgraaf Leo L.A.M. de Bekker uit Empel, opvolger van Louis Jansen
Ingebruikname pompgemaal Maren-Kessel, naar zuivering in Oijen
Loco griffier M. de Kleyn uit Herpen, 40 jaar overheidsdienst, onderscheiden
Kwestie rooien van 10.000 populieren in tien jaar, herplanten indien mogelijk
Bouw nieuw waterschapshuis, kantoor aan Raadhuislaan, Kortfoortstraat
Geen geld voor zwakke, lage Maasdijken
Cuijk, Rioolwaterzuivering inclusief leidingen, kosten 15 miljoen gulden
19-10-1983, vier rioolgemalen voor Oijen in gebruik gesteld, Harense Broek, Hren, Ravenstein en Schaijk
Aansluiting Grave op zuivering in Oijen kost vijf miljoen gulden
1984, uitbreiding Oijen met twee nabezinktanks
Opening nieuw waterschapsgebouw Oss, 29-03-1984, historie op schrift gesteld
Zwavelzuur tast leiding systeem aan
1984, verkoop oude kantoor aan Oude Kerkstraat aan psychiatrisch ziekenhuis Coudewater voor vestiging dagopvang Dr. Babtist
Overname van gemeente Berghem, rioolgemaal Spaanderstraat
Kwestie dichtspijkeren dijkhuisje Lithsedijk 67, John van der Veeken
Stankoverlast in Oijen
Kritiek op historische film de Beerse Overlaet
Verbetering Maasdijk voor 61 miljoengulden
Dijkverzwaring Empel, behoud dijkwoningen
Kwestie verbranding overtollig afvalslib
Aanleg riool persleiding Demen en Dennenburg
, 1980 - 1986
947 Gemeente Zeeland
Politiek
Gemeenteraad
Financiën
Belastingen
Burgemeester mr. Frans Verheijen, overleden, 22-04-1979, opvolger burgemeester B. Schellekens
1975, uitwerking bestemmingsplan Buitengebied
Oprichting huurdervereniging
Woningbouwstichting Maasland
Kwestie staanplaatsen sta-caravans in natuurgebied
Weinig openheid, geen inspraak en onmacht beheerst gemeente politiek
Bouw gemeenschapsruimte en kleuterschool in 't Oventje
Pastoor F. Jans geïnstalleerd, 15-08-1976, in parochie St. Jacobus de Meerdere
Bouw bejaardenflat op voormalig terrein van zuivelfabriek St. Jacobus Maior
Stichting Zeeland bewaart Zeeland, opgericht, 16-08-1978
Nieuwbouw sporthal aan de Vlasrood
Ruilverkavelingscommissie Midden Maasland gaat weer aan de slag
Kort historisch artikel over het dorp
Schoolroute Parallelweg - Industrielaan langs de Corridor naar Uden, veiliger maken
Nieuwbouw gemeentehuis, 3,7 miljoen gulden
Aanleg crossterrein bij vliegbasis
Uitwerking Dorpenplan
Gouden jubileum voetbalclub Pestilent, 50 jaar
Tennisclub Set'77, opening paviljoen, 1981
Kwestie regio werkgelegenheid, Philips Uden, Elcoma
Oprichting van een overkoepelend bestuur voor alle buurtverenigingen, de vereniging Zeelandse Buurtschappen
Kwestie te dure verbouwing ambtswoning
Kwestie vergunning voor LPG installatie, bij benzinepomp aan de Brand 9, garage Wijnakker
150 inwoners voeren Passiespel op in pariochiekerk, 03-04-1982
Overlast van recreanten, buurtschap Volkel, Heikant. Motorsport, crossen e.d.
Langeboomseweg, bij gasstation komt woonwagenkampje, 1982
, 1975 - 1992
948 Maaslands Welvaren, Opbouwwerk Maasland
Krantenknipsels
Huishoudelijke gezinsvoorlichting 14-09-1954
PNEM, elektrificatie onrendabele gebieden, 15-09-1954
Grave, De Maaskant Couveuse voor pootaardappelen,16-09-1954
Oss, fokpaardenmarkt, 17-09-1954
Oss, buurtvereniging De Roofvogel opgericht, 17-09-1954
Kantoor katholieke gezinszorg Oss, 18-09-1954
Oss, St Gerardus Majella-huis, opvang vrije clubs, jeugdbeweging, jeugdraad gesticht 28-09-1954
St.Petruspark te Woensel, project bejaarden zelfstandig wonen, 28-09-1954
Oijen, lagere meisjesschool, naaischool, huishoudonderwijs, inzegening, later gemeenschapshuis De Schaapskooi, 01-10-1954
Oss, oprichting landbouwschap, Kring Oss NCB, 02-10-1954
Heesch, nieuwe burgemeesterswoning in raad, 05-10-1954
Heesch, nieuwe maatschappelijk werkster in raad, 05-10-1954
Oss, WEMVA, industrieterrein, 05-10-1954
Oss, Zeeheldenwijk, buurt- straatnamen, 05-10-1954
Alem, grenswijziging met provincie Brabant, Alem voortaan in de provincie Gelderland, verleggen Maasarm, 01-01-1956
Maaskanalisatie,07-10-1954
Keent, wordt bij Brabant gevoegd, 07-10-1954
Alem, bouwkwesties in raad, 08-10-1954
Oss, fokpaardendag,08-10-1954
Oss, WEMVA krediet industriehallen in raad, 11-10-1954
Eindhoven, Diocesane Gezinszorg tweede lustrum, 11-10-1954
Tilburg, emigratie, emigranten, voorlichting, Katholieke Middenstandsbond, NCB, 14-10-1954
Druten, komgrondencommissies, opbouworgaan voor Maas en Waal, 14-10-1954
Gemert, kunstschilder Jan van Gemert, 16-10-1954
Alem, grenswijziging, bastion Alem c.a., generaal Smits,16-10-1954
Ravenstein, Keent inlijven in raad, 16-10-1954
, 1954
948 Oss, boeren en tuindersleergang cursus, KNBTB in 1946 opgericht, kapelaan Remmen, 22-10-1954
Osse kunstkring, Brabants orkest 23-10-1954
Osse filmkring, 23-10-1954
Oss, boerinnen, komgronden 23-10-1954
Oss, kanaalhavenplan, 23-10-1954
WEMVA, Nissenhutten, industriegebouw, minder valide werknemers, 25-10-1954
Oss, bejaardenbond, behuizing ouderen laat te wensen over, 26-10-1954
Grave, krotopruiming in binnenstad, militair hospitaal, Paters van de Heilige familie, nieuwbouw in raad, 26-10-1954
Verdrogende gronden in Brabant en Limburg, 26-10-1954
Alem, annexatie affaire, 27-10-1954
Druten, landelijke rijvereniging NCB, concours, 27-10-1954
Oss, ontwatering de Lage Maaskant, natte zomers, 27-10-1954
's-Hertogenbosch, wereldspaardag jeugd, 28-10-1954
Den Haag, emigratie, kredietverlening, 28-10-1954
Vervolg inv. nr. 948:
Oss, afdeling rectoraat van de KAV, Mariale avond mevrouw Bauer, pater Donatus, 28-10-1954
Oss, Boerinnen, eerste komgrondendag, voorbeelddorp in polder de Maaskant, 28-10-1954
Mill, volkshogeschool onderdak in kasteel Aldendriel, restauratie, 29-10-1954
Oss, Maycrete buurtvereniging, tuintjeswedstrijd, 02-11-1954
Berghem, jeugdhuis ingezegend, Willibrordusstraat, pastoor van Weert, 04-11-1954, 08-11-1954
Someren, kunstmatige beregening droge gronden, 06-11-1954
Woudschoten, conferentie hulp en offerbereidheid,onontwikkelde gebieden, 08-11-1954
‘s-Hertogenbosch, emigratie, grote projecten, prof. dr. de Quai opening provinciale staten, 10-11-1954
Lith, stuwcomplex, Maaswerken, 12-11-1954
Lith, vistrap bij stuw, 12-11-1954
Grave, brug en stuw, 12-11-1954
Oss, Desseaux, nieuwe tapijtfabriek, 15-11-1954
Oss, RK Jonge Boerenstand-dag, 20-11-1954
Oss, Rijksambtenaren verzoeken om gelijke beloning als gemeentepersoneel, 20-11-1954
Oss, gemeentebegroting 1955, rijwielpadenplan, onderwijs,23-11-1954
Oss, Mater Amabilisschool, huishoudschool, eerste lustrum, 335 cursisten, 23-11-1954
Vervolg inv. nr. 948:
Oss, herclassificatie gemeente, salarissen, ambtenaren gemeente, Rijk, 25-11-1954
Oss, instructie landbouwleraren, ir. E.F. Hijfte, Maaskantgebied,25-11-1954
Oss, Wit-gelekruis, eigen wijkgebouw, 26-11-1954
Herpen, tentoonstelling maatschappelijk werk, 26-11-1954, 10-12-1954, 14-12-1954
Oss, oprichting Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen afdeling Oss, 27-11-1954
Oss, RKJB, boerendag kring Oss, 27-11-1954Oss, begroting dienst publieke werken, sportpark, zwembad, Hertogswetering, 27-11-1954
Oss, NCB praatavond jonge boeren, 30-11-1954
Oss, KAB afdeling Oss, voorlichtingsavond, 30-11-1954
Schaijk, NCB vergadering ruilverkaveling Groot en Klein Rietbroek, 30-11-1954
Oss, begroting 1955, sociale zaken, 01-12-1954
Oss, energiebedrijven, 01-12-1954
Oss, woningbedrijf, huurprijs f 7,--, 01-12-1954
Oss, Wit-gelekruis,financiële problemen, 02-12-1954
Oss, emigratie, voorlichtingsavond KAB, B.J. van Buël, 03-12-1954
's-Hertogenbosch, provinciale staten, BBA, vervoersbeleid, economische en sociale ontwikkelingsgebieden, 06-12-1954
Tilburg, Provinciaal Opbouworgaan, jaarvergadering, 08-12-1954
Oss, oprichting natuurwacht uit schooljeugd, 09-12-1954
Lithoijen, Zilveren RK Jonge Boerenstand, gouden leen¬bank, 09-12-1954
Oss, gebr. Eysvogels, Kring Oss NCB, beweidingswedstrijd, 10-12-1954
Tilburg, NCB, ontwatering Bossche Broek, 10-12-1954
Eindhoven, DAF, woonwijk, automobielfabriek, 2300 werknemers, 11-12-1954
's-Hertogenbosch, vergadering Provinciale Staten, 11-12-1954
Den Haag, emigratiezondag, 11-12-1954
Den Haag, emigratie, schoolkinderen, Katholieke Emigratie Stichting, 11-12-1954
Arnhem, baksteendag, Minister Zijlstra, export baksteen, krotopruiming, 15-12-1954
Grave, haven gemoderniseerd, 15-12-1954
Oss, St. Antoniusschool, boomplantdag, 15-12-1954
Oss, WEMVA, charitatief centrum in oprichting, 15-12-1954
948 Vervolg inv.nr. 948:
's-Hertogenbosch, waterleidingmij. Oost Brabant, bouw watertorens, 16-12-1954
Ravenstein, tentoonstelling maatschappelijk werk, 16-12-1954, 17-12-1954, 18-12-1954
‘s-Hertogenbosch, nijverheidsonderwijs, provinciaal adviesorgaan voor technische opleidingen, Provincie Raad voor de Welvaart, 16-12-1954
‘s-Hertogenbosch, Jaarvergadering NCB, mengvoeders, Brabantse Boeren, coöperatie, 17-12-1954
Ravenstein, Herperduin modernste recreatieoord van Nederland, bungalowpark, 18-12-1954
‘s-Hertogenbosch, Provinciale Staten, zetelverdeling PvdA- KVP, gemeenschapshuizen Noordoost-Brabant, 18-12-1954
Eindhoven, Kempen, Kempische Cultuurraad, inventaris, 18-12-1954
Den Haag, criminaliteit dalende, ruwheidsmisdrijven ‘s-Hertogenbosch, Provinciale Staten, Motie Sassen, oprichting gemeenschapshuizen, toneel, sociaal onderzoek, beroepstoneel, Zuidelijk Toneel 21-12-1954
Eindhoven, Stef Zoetmulder, Het Brabants Toneel, Zuidelijk Toneel, 21-12-1954
Oss, Raad, winkels krijgen koopavond, ijsbaan sportterrein, Huishoudschool Mgr. Zwijsen, vormingsklas, 21-12-1954
‘s-Hertogenbosch, Provinciale Staten, beroepstoneel, Zuidelijk Toneel, Het Brabants Orkest, 22-12-1954
‘s-Hertogenbosch, PNEM verlaagt stroomtarieven, 22-12-1954
Valkenswaard, openstelling gemeentehuis voor publiek, rondleiding in gemeentehuis, 23-12-1954
Oss, alarmkreet Stichting Don Bosco, ZMLK school, Buitengewoon onderwijs, dr. P. Winternitz, 23-12-1954
Lithoyen, Boerenleenbank vierde gouden feest, 29-12-1954
Oss, hoogconjunctuur, woningnood, Noordoost-Brabant, welvaartspolitiek, industrie, 31-12-1954
Streekoverzicht Noordoost-Brabant, jaaroverzicht, 31-12-1954
Oss, jaaroverzicht, industrie, middenstand, cultuur, sport, onderwijs, 31-12-1954
949 Vervolg inv. nr 949:
Ravenstein, raad, woningbouw, NV HOGRA, landbouwcursus,brandweerwagen, burgemeester Hoefnagel, onderwijs, Graafsestraat, 14-01-1955
Ravenstein, industrievestiging diesel- vrachtwagens, NV HOGRA, Stationsweg, in melkfabriek St. Isidorus, 14-01-1955
Oss, fokpaardendag, verlies afzetgebied, protest import fjordenpaarden, 14-01-1955
Oss, Oude Molenstraat Oost, sportterrein nabij zeven klassige school Heescheweg, chemische opleiding technische school, 18-01-1955
Orthen, inrichting door R.K. parochianen, St.Salvatorkerk, 21-01-1955. Gesloten in 2015.
Geffen, krotopruiming, 21-01-1955
Oss, confectie industrie B.Sanders, werkwijze Amerikaanse stijl, 20-01-1955
Oss, bouwpastoor W. v.d.Wiel, jeugdhuis aan Linkenseweg,Gerardus Majellaparochie, jeugd moet van de weg, 20-01-1955
Oss, nieuwe bioscoopcommissie, Burgemeester Delen, Plaatselijk commissie van toezicht, filmkeuring, 26-01-1955
Ravenstein, boerinnenbond zilveren bestaansfeest, NCB, 26-01-1955
‘s-Hertogenbosch, Alem annexatieplannen, Maasdriel, burgemeester Smits, Lith, 26-01-1955
Heesch, melkfabriek, Coöp. Melkinrichting St.Willibrordus, directeur M.J. v.d. Velden, Heesch, St.Petrus Banden, directeur C.A. v.d.Hurk, Stoomzuivelfabriek Ravenstein, lidmaatschap bij melkinrichting Oss, 26-01-1955
Oss, boerenstand, NCB, RKJB en boerinnenbond St.Lucia, 26-01-1955
Oss, grafische bond, voorzitter M. v.d. Heijden, C.v.d.Heuvel, pater Wiro Thien, rector van Stokkum, 27-01-1955
Heesch, jonge boereninventarisatie door RKJB, 27-01-1955
Schaijk, nieuwe landbouwschool, 27-01-1955
Eindhoven, bestrijding ziekten land-, tuinbouw, laboratorium Broekesteijn, 28-01-1955
Geffen, jeugdbeweging, herstel uitbreiding parochiehuis, J. Hopstaken, 29-01-1955
Geffen, ruilverkaveling Binnenpolder van Geffen, Nederlandse Heidemij, 29-01-1955, 31-01-1955
Lith, praatavond, onkruidbestrijding, NCB, 31-01-1955
Oss, praatavond NCB, ruilverkaveling, 01-02-1955
949 Vervolg inv. nr. 949
Oss, Fok- en controlevereniging Oss Vooruit, Kunstmatige inseminatie, directeur dr. Kuijpers, 02-02-1955
Oss, R.K. Vrouwengilde , start katholiek Jong Gilde, te weinig gezins- kraamverzorgsters en dienstboden, 02-02-1955.
Engelen, centraal magazijn voor blinde thuiswerkers geopend, BLIZO, pater Andreas, St.Antonius en Padua, Grave, 02-02-1955
Berghem, CHV pakhuis gemoderniseerd, 03-02-1955
Ravenstein, Boerinnenbond, NCB, oprichting jeugdsectie, 03-02-1955
Zaltbommel, gemeentelijke herindeling Bommelerwaard, 04-02-1955.
Berghem, vergadering RK Jonge Boerenstand, kapelaan Mosterman, Oss adviseur A.J. Peters, 04-02-1955
Oss, Oss vooruit, Fokveedag,04-02-1955
Oss, MA school, Mater Amabilisschool, toneelstuk Knoedeltje, huishoudschool, 04-02-1955
Oss, emballage industrie, houthandel, N.V. de Reuver, Kloosterstraat, directeur Chr.J. van Rooij, 04-02-1955
Herpen, NCB, gezinsdag voor boeren, W. van Poppelen voorzitter, W. Nass, Zonnenberg, 05-02-1955
Ravenstein, oprichting gasbedrijf, propaangas goedkoper dan butagas, 05-02-1955
Herpen, ontwikkelingsavond, pater Wiro Thien O.Carm., opgroeiende jeugd, dansen, 05-02-1955
Oss, kringvergadering, RKJB, NCB, Maaskantse jonge boeren, komgronden, Th.v.Worp, A.J.Peters, 05-02-1955
Maren, ouderavond, pastoor Cox, RK schoolbestuur, drs. J. Zwetsloot, 09-02-1955
Berghem, nieuw CAV gebouw, boerenbond, NCB, verbouwde pakhuis Zevenbergseweg, 10-02-1955
Oss, café Halfweg M.van Ballegooy,vergadering buurt- en reisvereniging De Vogelwijk, W.Brugman, H.v.Tilburg, Brands, Brinkman, Verheij, van Valkenburg, Ceelen, 10-02-1955
Boxtel, Brabantse ruiterij, NCB, concours, 10-02-1955
Geffen, Interdiocesane emigratie, voorlichtingsavond,
10-02-1955
Oss, toneel, Een dode klaagt, Oss bedrijfsjeugd, Jac.v.d.Steen, Dienst Jeugd in de Bedrijven, 12-02-1955
Oss, RKJB, kringvergadering, A.J.Peters, kapelaan Remmen, P.Lammers, proefveld, rundvee, 12-02-1955
949 Vervolg inv. nr. 949:
Nistelrode, Ton van der Meer, J.C.O. v.d. Zanden,verenigingsavond, 14-02-1955
Oss, Jan Cunenmuseum, tentoonstelling, van Gogh tot Picasso, 14-02-1955
Oss, toneelvereniging St.Antonius, v.d.Steen, RKJB, patronaat, bondsgebouw, 14-02-1955
Geldrop, laboratorium gewassenonderzoek, twaalf en halfjaar bestaan, 15-02-1955
Uden, tuinbouwbond, v.d.Ven, NCB, 15-02-1955
Lith, RK leesbibliotheek, boekententoonstelling,burgemeester Smits, 15-02-1955
Oss, Kajottersbeweging, KAJ, rector van Stokkum, 16-02-1955.
Oss, NCB, bietenverbouwers, J.Schraven, W.H.Derks, CHV, 16-02-1955.
Nuland, instuifhuis, NCB, Boerinnenbond, rijvereniging de Paardenvriend, 16-02-1955.
‘s-Hertogenbosch, veemarkt, veeziekte, besmetting, 17-02-1955.
Lith, RK Jonge Boerenstand De Mikkeldonkers, zilveren bestaansfeest, G.Bekkers, L.Huismans, kapelaan Strijbo¬sch, W.v.d.Veer, G.v. Lith, 17-02-1955.
Megen, voorlichtingsavond, emigratie, beroepskeuze NCB, 17-02-1955.
Heesch, voorlichtingsavond, beroepskeuze, NCB, 19-02-1955.
Berghem, CHV, NCB, boerenbond pakhuis in gebruik genomen, 18-02-1955.
St.Oedenrode, NV Oda, Ahrend, drie fabriekshallen geopend, viering gouden jubileum, 19-02-1955.
Oss, Kajottersbeweging, KAJ, Frans van Dalen, Lourdes¬reis, rector van Stokkum, Jansen, Brugman, Wagemakers, 19-02-1955.
Oss, NCB, Boerengezinsdag, deken Jos A.J. van Herpt, cultuurtechnische dienst, 22-02-1955.
Oss, GAB, Arbeidsbureau, werkloosheid, landbouw, studen¬ten, industrie, emigratie, 25-02-1955.
Oss, Waterschap de Maaskant, hoofdingelandenvergadering, Bijvoet, v.Raaij, v. Teeffelen, J.v.Gulick, 28-02-1955.
Ravenstein, CHV, stijgende omzet, ruilverkaveling,01-03-1955.
Oss, raad, woningbouwpolitiek, St. Willibrordus, elektriciteit, 05-03-1955.
Vervolg inv. nr. 949:
Oss, De Maaskant, de watervloed van 1855, Lith,St.Oedenrode, Alem, Dielis Lommers, 05-03-1955.
Oss, Jan Cunenmuseum, tentoonstelling, schilderijen,expressionisten, burgemeester G.J. Delen, Cunen, deken Jos. A.J. van Herpt, dominees Hanssen en Hoek, wethouder Mutsaers, 07-03-1955, 22-03-1955.
‘s-Hertogenbosch, mgr. Mutsaers, mr.E.J.M.A. Sassen, KVP, oprichting Brabantse Ontwikkelingscommissie, woningnood, industrie, noodgebied Oost Brabant,
katholiek centraal, 07-03-1955, 08-03-1955.
Oss, CAV, maakt winst, NCB, schuimaarde op verzuurde komgronden, bestuursverkiezing, 08-03-1955.
Oss, RK Boerinnenbond St.Lucia, splitsing in jonge en oudere afdeling, NCB, 11-03-1955.
Schaijk, melkfabriek, zuivelpot, fusie zuivelbedrijven, St. Joseph uit Schaijk, St. Isidorus Ravenstein, naar St. Willibrordus te Oss, 11-03-1955.
Heesch, NCB, CHV omzet vergroot, C.A. v.d. Hurk, bemesting gronden van zusters Benedictinessen op De Stelt, 11-03-1955.
Tilburg, Gewestelijk Raad voor Noord Brabant geïnstalleerd, Landbouwschap, NCB, 12-03-1955.
Oss, Reek, coöperatieve zuivelfabriek St Donatus opgeheven, melk verwerkt door Zuivelfabriek St. Maarten te Cuijk, NCB, 12-03-1955.
Oss, komplan, uitbreiding centrum, plan Lievekamp, Walplein, Raadhuislaan, raad, spoorwegtunnel, ir. Froger, 12-03-1955.
Schaijk, melkfabriek, NCB, boteraffaire, fusieproblemen, Ravenstein, Reek, Berghem, Lith, Oss, 12-03-1955.
Oss, moet Stadsorkest en een muziekschool krijgen, Osse operavereniging heeft geen vast orkest, P. Krammer, Th.v.Amstel, 15-03-1955.
Oss, jaarvergadering KAB, G.v.Uden, W. Hanssen, breuk NVV, Herwonnen Levenskracht, Credo Pugno club, KAJ band, 15-03-1955.
Oss, RK Jonge Boerenstand, M.v.Vugt, P. v. Duynhoven,sport-, en toneelclub, kapelaan Remmen, A.J. Peters,
15-03-1955
949 Vervolg inv. nr. 949:
Oss, Waterschap De Maaskant, herclassificatie,J. Smits, dijkstoel, Herpense Broek, W.L. van Teeffelen, P.H v.Kessel, G.J. Toonen, mr. J.H.W.A. Hoefnagel, H.J.M. Lambooij, Fliervoet, 16-03-1955.
Berghem, tuinbouwcursus, NCB, W.v. Grunsven, G.v.d. Heij¬den, W. Peters, C.v. Oort, J. Vos, W. Kluytmans, A. Laurenssen, W.v.Gool, Alb.v. Vugt, A.de Wit, 17-03-1955.
Oss, gemeente sloopt luxe clandestiene houten woningen, Witte Hoef, V.vb.d. Hurk-Witlox, 19-03-1955.
Berghem, uitbreiding zuivelfabriek St.Jozef, melkfabriek, NCB, F.v. Erp, A.v. Uden, F.v.d. Heuvel, Oss, NV.Desseaux tapijtfabriek, Desso, uitbreiding fabriek, wanneer textielschool, 22-03-1955.
Oss, Waterschap De Maaskant, drainage, infiltratie en beregening, bemaling, taakstelling, 23-03-1955.
Ravenstein, Herpen, raad, burgemeester mr. J. Hoefnagel, propaangas, modernisering ophalen huisvuil, 23-03-1955.
Berghem, vergadering NCB, W.v.Grunsen, weegbrug, eiervereniging, tuinbouwvereniging, fokvarkensfokvereniging, J.v.d. Heuvel, W. Voet, RKJB, 29-03-1995.
Oss, commissie voor huishoudelijke- en gezinsvoorlichting, besteding inkomen, Zuster Leopolda, maatschappelijk werk, 01-04-1955.
949 Vervolg inv. nr. 949:
Oss, RK Lagertechnische school, LTS, St.Willibrordus,directeur C.v.der Horst, jaarverslag, 05-04-1955 (gesloopt november 1997)
Reek, zuivelfabriek Sint Donatus, gaat fusie aan met St. Maarten in Cuijk, melkfabriek, NCB, 06-04-1955.
Megen voorlichting beroepskeuze, emigratie, 06-04-1955.
Oss, ‘s-Hertogenbosch, Helmond, wederopbouw WO II, 10 jaar na de oorlog, woning ellende, 09-04-1955.
Oss, instuifproject, jeugdwerk, nieuwe apostolaatvorm, amusement en ontspanning, gemengde sociëteit, 09-04-1955.
Nijmegen, KAB, voorlichtingsavond, Johan Zwanikken, beroepskeuzevoorlichting, 15-04-1955.
's-Hertogenbosch, industrie expansie van Brabant voor 20 procent 's-Hertogenbosch, 19-04-1955.
Oss, KAB, deken van Herpt, KAJ, VKAJ en KAV, A.J.van Buël, ledenvergadering, 19-04-1955.
Oss, RK Lagere Landbouwschool, oprichting landbouwwinterschool, NCB, 22-04-1955.
Arnhem, Katholieke Bond voor het Gezin, nieuw centraal bureau te Arnhem, 22-04-1955.
's-Hertogenbosch, Provinciaal Genootschap, 1e eigen expositieruimte, met subsidie van NV Hema Holland, 26-04-1955.
Oss, Kunstkring, blijspel Welterusten, 26-04-1955.
Oss, A.J. Peters, ridder orde van Oranje Nassau, NCB, Maaskantgebied, kapelaan Remmen en Maas, Burgemees¬ter Delen, deken Jos.A.J. van Herpt, 30-04-1955.
Oss, nieuwe regeling gezondheidsdienst, schoolarts, aantal schoolkinderen verdubbeld, 13-05-1955.
Den Haag, instelling wijkraden, voorlichting, 14-05-1955.
Oss, Hartog fabrieken, slagervakcursussen, 26-05-1955.
Oss, onderwijsdag in Bondsgebouw, 27-05-1955.
Oss, Zwanenberg fabrieken, slagersvakcursussen, 27-05-1955.
Megen, waterschap ‘s Lands van Megen, vergadering, 27-05-1955.
Den Haag, Katholiek Emigratie Stichting rapporteert emigratie stijgt sprongsgewijs, 27-05-1955.
950 Maaslands Welvaren, Stichting opbouwwerk Maasland, SOM
Eindhoven, boerenleenbank, NCB, sparen door boeren blijft achter,01-06-1955.
Oss, Mater Amabilisschool, huishoudschool, viering eerste lustrum, toneelvoorstelling, 01-06-1955.
Eindhoven, Ir. Fritz Philips, woninghuur naar inkomen, 03-06-1955.
Oss, Laboratoriumschool, Technische school afdeling chemie, LTS, 03-06-1955.
‘s-Hertogenbosch, Sociale caritas is in opmars, maatschappelijk werk, 07-06-1955.
Oss, investeringen door zuivelfabriek St.Willibrordus, melkfabriek, P.v.d. Velden, 07-06-1955.
Oss, Tweede Camo-braderie, bloemenfeest, feesten in het park, 07-06-1955.
Oss, NCB, Maaskantse boerinnen kregen onderricht op studiedag, 07-06-1955.
Eindhoven, verpleegstersberoep is aangepast aan psychi¬sche instelling van vele meisjes, gebrek aan, 07-06-1955.
Oss, Boerenleenbank sticht nieuw gebouw in de Molenstraat, burgemeester G.J.Deelen, Ant. v. Erp, A.J. Pete¬rs, NCB, 09-06-1955.
Oss, prof. De Quay liet zich op de hoogte brengen van Maaskants Welvaren, boerderijen naar polder, NCB, Stichting Ontwikkeling Komgronden, STOK, 11-06-1955.
Oss, aan jongens biedt Oss op onderwijsgebied vele mogelijkheden, 12-06-1955.
Oss, dienst voor jeugd in de bedrijven stimuleert de jeugdbewegingen, KAJ, VKAJ, KAB, OIK, KJB, VVV, 15-06-1955.
Schaijk wil riolering en gas, burgemeester v.d.Ven, raad, 15-6-1955.
Oss, premiekeuring paarden, warmbloedpremiekeuring, vereniging tot bevordering der landbouwtuigpaardfok¬kerij, 16-06-1955.Oss, burgemeester G.J. Delen streeft naar meer samenwerking tussen verenigingen, KVA, KOB, KAV, JAT, 16-06-1955.
Berghem, theater Hoessenbosch, De held van Waterloo, stichting Onteno, Christus Verworpen, Het leven een droom, 16-06-1955, 20-06-1955.
Den Haag, Brabants wegennet mist nog belangrijke verbindingen, Raad van Welvaart, Oss, Uden, Gemert, 18-06-1955.
, 1955, juni - december
950 Vervolg inv. nr. 950:
Oss, raad, Schadewijk, Don Bosco parochie, scholen,burgemeester G.J.Delen, boeren krijgen tegemoetkoming Maaskants Welvaren, stichten dorpskern in polder, 21-06-1955.
Oss, zuivelfabriek, St.Willebrordus ondergaat belangrijke uitbreiding en wordt gemoderniseerd, M.J.v.d. Velden, NCB, 22-06-1955.
Eindhoven, Bijna de helft van de mannelijke jeugd zonder vorming na de lagere school, 26-06-1955
Oss, samenwerking verenigingen in het culturele leven, oprichting Streek VVV, A de Werd, Brabants Heem, dansen tijdens de vastenperiode, 28-06-1955.
Tilburg, waarschuwing op wijkverpleegsterdag, niet te star vasthouden aan ideaal van gesloten gezin, 29-06-1955.
Oss, bloemenfeest, braderie, tuinbouwvereniging Plan Zuid, 28-06-1955.
Oss, moderne stationsrestauratie en verhoogd perron in gebruik genomen, NS, spoorwegen, tunnel, burgemeester Delen, 04-07-1955.
Oss, Rijkslandbouwconsulentschap, het is met de landbouw in de Maaskant verre van rooskleurig, 06-07-1955.
Lith, Hoog Hemaal zorgt voor wegen en sloten, vergadering in café J. van Dooren, 12-07-1955.
Oss, Berghem, Herpen, fantastische mooie boscomplexen in Oss en omgeving, streek VVV, installatie jeugd en natuurwachters, vijver Hazenakker, boscomplex Docfalaan, Appel- en perenvijver voor de jeugd, 13-07-1955.
Tilburg, Brabantse Bond Wit- gelekruis, forum over gezondheidszorg, Brabant verwacht minder centralisatie, meer coördinatie, extra aandacht voor geestelijke hygiëne, 20-07-1955.
Lith, waterschap Het Hoog Hemaal nieuw bestuur, 21-07-1955.
Heeswijk, De Kersouwe van Heeswijk, theaterstuk De Zeven Rozen, bewerking Antoon Coolen, 23-07-1955.
Ravenstein, moderne mengveevoederindustrie, CHV, NCB, Meulemans, 23-07-1955.
950 Vervolg inv. nr. 950:
Oss, Don Bosco-stichting, reikte de eerste huishouddiploma uit, burgemeester Delen, pastoor van Laarhoven, Berghem burgemeester v.d. Akker, frater Benignus, Th.v. Aanholt, sociaal pedagoog Verstralen, 23-07-1955.
Oss, oprichting Levensschool een feit, vormingsinstituut voor jonge arbeiders, Monsterstraat 4, initiatief KAJ, 29-07-1955, 04-08-1955.
Oss, Waterschap De Maaskant, hoofdingelanden maakten een studiereis, De Raamsluis, Defensiekanaal, De Zandvoort, Peeldam, Herpen, Grave, Ravenstein, de Hoefgraaf, de Meersluis, Nuland, Rosmalen, komgronden, stoomgemaal Orthen, ruilverkavelingen worden veel te traag uitgevoerd, 29-07-1955.
's-Hertogenbosch, provinciale staten, vergadering, Staten besluiten tot sociaal onderzoek en beroepstoneel, Zuidelijk Toneel, Eindhoven, Provinciaal opbouworgaan, 04-08-1955.
Gemert, sociale studiedagen, industrialiserend Brabant bedacht zijn op kwaliteit, te geringe leerlingendichtheid bij nijverheidsonderwijs, weg met odium veel ongeschoolden, 06-08-1955.
Oss, Don Boscostichting heeft een belangrijke taak huishoudschool, tuinbouwschool, buitengewoon onderwijs, 10-08-1955.
Oss, Het oude ambachtsschoolgebouw te is Manusje van alles, LTS, Monsterstraat, Spoorlaan, Mater Amabilisschool, dienst Jeugd en Bedrijven, Inter NOS, toneel, STEFRA, KVA, Ariënsstichting, KAB, KAV, KAJ, VKAJ, instuif voor jongeren, 10-08-1955.
Oss, Bergoss krijgt textielbedrijfsschool in samenwerking met de Lagere Technische School, 13-08-1955.
Oss, RK Jonge boerenstand gaan de trom roeren, cursussen en wedstrijden, 16-08-1955.
Stichting vakopleiding Bouwbedrijf diploma uitreiking, 16-08-1955.
Eindhoven, Katholieke Arbeidersbeweging vormingsprogramma, 18-08-1955.
950 Vervolg inv. nr. 950:
Heeswijk, Levensschool weerbaarheid jeugd aanspitsen,23-08-1955.
Den-Haag, Jeugdmigratie, schreeuw om jonge werkkrachten,23-08-1955.
Oss, Fokveedag Oss Vooruit, 23-08-1955.
Heeswijk, Levensschool bevorderen handvaardigheid en zelfvertrouwen jeugd, 24-08-1955.
Oss, Bloemenfeest, braderie, beeldhouwkunst, 02-09-1955.
Geffen, Controlevereniging Ons Belang, fokveedag, 03-09-1955.
Oss, Huishoudschool Mgr. Zwijsen, levensschool, primeur cursus in kader leerlingenstelsel, voor niet leerplichtige meisjes, 07-09-1955.Oss, Mater Amabilisschool nieuw eigen gebouw aan de Driek van Erp¬straat, andere vestigingen Kromstraat en Torenstraat, 07-09-1955.
Oss, diploma uitreiking 14-09-1955.
Oss, Commissie huishoudelijke- en gezinsvoorlichting, cursus voor huismoeders (ook vaders), 08-09-1955, 13-09-1955.
Nuland, komst proefstation kippencultuur, Hypeco, langs Rijksweg, 08-09-1955.
Oss, zelfstandige Middelbare Meisjesschool, Regina Mundi, nieuw schoolgebouw, school opgericht in 1947 door Zus¬ters van Liefde, 09-09-1955.
Oss, Rijvereniging St.Willebrord kringconcours, 13-09-1955.
Lith, raadsvergadering, streven naar zwembad, 13-09-1955.
Heesch, Dahliafeest, 14-09-1955.
Oss, verkeersongeluk Walplein tijdens groentemarkt, 14-09-1955.
Deurne, Peelontginning, 20-09-1955.
Oss, Boerinnenbond kring Oss, activiteiten, 22-09-1955.
Oss, schoolonderzoek voor jeugd, 23-09-1955.
Oss, nv. Gebr.van den Bergh, Bergoss, in 1956 100 jaar, 28-09-1955.
Oss, RK Vrouwengilde jaarvergadering, 28-09-1955.
Heesch, raadsvergadering, straatverlichting, 01-10-1955.
Oss, raadsvergadering, kanaalplan, 01-10-1955.
Nuland, raadsvergadering, jongensschool, 05-10-1955.
Oss, ETIN onderzoek werkgelegenheidssituatie, 05-10-1955.
Berghem, film, cabaret in gemeenschapshuis, 06-10-1955.
950 Vervolg inv. nr. 950:
Tilburg, maatschappelijk werk op huisbezoek, 06-10-1955.
Ravenstein, boerenstand, NCB, winterprogramma, 06-10-1955.
Oss, fokpaardendag, 07-10-1955.
Grave, tentoonstelling maatschappelijk werk, 07-19-1955.
Oss, Katholieke jonge boerinnen en boerenstand, cursus spreken, 25-11-1955.Oss, gemeentebegroting, 11-10-1955.
Oss, onderwijzers met WARD diploma krijgen subsidie, 11-10-1955.
Utrecht, industrie zuigt arbeiders uit de landbouw, 07-10-1955.
Oss, gemeentebegroting, 22 miljoen schuld, 11-10-1955.
Oss, volkskredietbank, sociale zaken, uitkeringen, 13-10-1955.
‘s-Hertogenbosch, agrarisch welvaartsplan, landbouwdag, Kwart mannen werkt in de landbouw, boerderijopbouw, 18-10-1955, 26-10-1955, 28-10-1955, 02-11-1955, 03-11-1955.
Oss, een parochie rijker, Karmelieten, rectoraat tot parochie verheven, St.Jozef, Paterskerk, 18-10-1955.
Oss, RKJB, winterprogramma, 20-10-1955.
Oss, Stichting Maaskants Welvaren, opening café-restaurant in de polder, De Leeuwerik, Gewandeweg, 24-10-1955.
Oss, demonstratie slootreinigingsmachines, 04-11-1955, 12-11-1955.
Oss, Stichting Katholieke Levensschool, opening school, voor ongeschoolde arbeidersjeugd, 04-11-1955, 11-11-1955, 29-12-1955.
Demonstratie slootreinigings machine, 12-11-1955.
Oss, RKJB, pater Sylvester lezing persoonlijkheidsvorming, 15-11-1955.
Oss, tentoonstelling Jan Cunenmuseum, Brabantse kunstenaars, 17-11-1955.
Oss, woningprobleem, nieuwbouw, migratiebouw, 12-11-1955, 23-11-1955.
950 Vervolg inv. nr. 950:
Oss, bouw sporthal, verzorgingshuis bejaarden, brandweerkazerne toren voor droging slangen 26 m1 hoog, geen schouwburg en overdekt zwembad, 23-11-1955.
Oss, Katholiek Sociaal Charitatief Centrum, start met hulp gezinnen in nood, 25-11-1955.
Lith, burgemeester J.M.Smits treedt af, 01-12-1955.
Oss, bibliotheek, leeszaal, gevestigd in ambachtschool, LTS, Monsterstraat, mej.W. Keulemans directrice, 01-12-1955.
Oss, RKJB, blijft jong Brabant Katholiek, 02-12-1955.
Schaijk, nieuw Wit-gelekruis gebouw, 06-12-1955, 08-12-1955.
Maren, polderwegen, wijziging verkeersmaatregelen, 08-12-1955
Oss, RKJB, veiligheid in de landbouw, 08-12-1955.
De in verstrooiing levende katholieke kerk, geestelijke noodgebieden boven de Moerdijk, 08-12-1955, 09-12-1955.
Oss, Wit Gele Kruis mist efficiënt wijkgebouw, 09-12-1955, 17-12-1955.
Oss, havenplan, 10-12-1955.
Oss, gemeentebegroting, 10-12-1955, 17-12-1955.
Oss, NCB, kom¬grondenplan, 13-12-1955, 20-12-1955.
Maren, Waterschap De Maaskant, watergebrek in polder van der Eigen; watergebrek, 17-12-1955.
Heesch, voorlopig geen gemeenschapshuis, 17-12-1955.
Oss, Brabants orkest treedt op voor Industriële Kring, 17-12-1955.
Herpen, NCB, CHV, nieuw pakhuis, 17-12-1955.
Berghem, komt bejaardentehuis, 20-12-1955.
's-Hertogenbosch, begroting provincie, 20-12-1955, 22-12-1955, 23-12-1955.
Tilburg, boerenparlement, NCB, belastingwijziging, 23-12-1955.
Berghem, melkfabriek St.Joseph, gemoderniseerd, 28-12-1955.
Oss, kerstuitvoeringen in de streek, 28-12-1955.
Maren-Kessel, kleuterschool dringende noodzaak, 30-12-1955.
Schaijk, Stoomzuivelfabriek St. Joseph, nog niet geliquideerd, 30-12-1955.
Oss, overzicht hoogtepunten regio Oss jaar 1955.

Kenmerken

Datering:
1945-200
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2091 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.