skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Rens van Ballegooij
Rens van Ballegooij Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Rens van Ballegooij
Rens van Ballegooij Bhic

Archieven

 1804 Collectie Boxtel, 1674-2002
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
beacon
 
 
Archiefjes inzake Boxtel
Bijzondere Raad van de Sint-Vincentiusvereniging Boxtel, 1920-1972
1804 Collectie Boxtel, 1674-2002
Archiefjes inzake Boxtel
Bijzondere Raad van de Sint-Vincentiusvereniging Boxtel, 1920-1972
Datering:
1920-1972
Algemeen

Op 23 april 1833 stichtte Frédéric Ozanam op twintigjarige leeftijd, samen met Emmanuel Bailly en vijf bevriende studenten van de Sorbonne in Parijs de Conférence de Charité. De studenten zagen in dat met praten alleen de wereld niet kon worden verbeterd. Ze bezochten in armoede verkerende gezinnen, gingen op zoek naar hulpbehoevende zieken en bejaarden, hielpen waar nodig, zowel in de steden als op het platteland. Al spoedig kwamen er meer mensen bij en kon de hulp op grotere schaal georganiseerd worden en was de basis voor de vereniging gelegd.
Binnen het bestek van 10 jaar had de Vincentiusvereniging voet aan de grond gekregen in andere Europese landen zoals Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Ierland en België. De eerste conferentie van de Vincentiusvereniging-Nederland werd op 10 februari 1846 opgericht in de sacristie van de kerk in de Oude Molstraat in Den Haag. Op 4 maart werd deze conferentie onder de naam Onze Lieve Vrouw ingelijfd bij de Algemene Raad in Parijs. Intussen was de vereniging in nagenoeg alle Europese landen opgekomen. Na Europa werd de vereniging 'geëxporteerd' naar Latijns-Amerika, Canada, de Verenigde Staten, Azië, Oceanië en Afrika.
Patroonheilige

De eerste leden die met dit werk begonnen, kozen als patroon voor hun werkgroepen Vincentius à Paulo. Hij wordt op 24 april 1581 geboren in het dorpje Pouy in Zuidwest Frankrijk. Op 19-jarige leeftijd wordt hij tot priester gewijd en studeert hij vervolgens aan de universiteit. In 1612 wordt hij pastoor en is huiskapelaan en leraar bij graaf Emmanuel de Gondi, generaal van de galeislaven. In 1614 sticht hij de eerste 'Confrérie de la Charité', een damesgezelschap, een initiatief van Vincentius om planmatig armenzorg en zielzorg te geven. Drie jaar later volgt de oprichting van de mannelijke tegenhanger. In Marseille realiseert Vincentius een ziekenhuis voor galeislaven. In 1625 sticht Vincentius de Congregatie van de Missie, de Lazaristen, zo genoemd naar het moederhuis St. Lazare in Parijs, onder andere ter vorming van de geestelijkheid. In 1633 stocht Vincentius de Filles de la Charité (Dochters der Liefde), een congregratie die in Nederland nog steeds bestaat. Vincentius staat Koning Lodewijk XIII op zijn sterfbed bij. Hij wordt 'caritasminister', die delen van het land voor de hongersnood behoedt, hulp verleent aan oorlogslachtoffers en vluchtelingen en een gaarkeuken opricht in Parijs. Vincentius à Paolo sterft op 27 september 1660 in Parijs en is begraven in de kerk St. Lazare te Parijs. Paus Clemens XII verklaart hem in 1737 heilig.
Vincentius a Paulo wordt aangeroepen als de patroon van alle verenigingen voor liefdadigheid en ook van de ziekenhuizen.

[bron: Vincentiusvereniging Nederland.nl; wikipedia]
Bijzondere Raad van de H. Vincentiusvereniging Boxtel

De Boxtelse Vincentiusverenigingen, nl die van de drie parochies H. Petrus, per 1849, H. Hart van Jesus sinds 6 jan 1919 en H. Theresia (vanaf 1926 parochie voor Lennisheuvel) sinds 10 feb 1930 vielen onder het bisdom Den Bosch en waren ingeschreven bij de landelijke Vincentiusvereniging, die sinds 2 nov 1846 bestaat en waarvan de hoofdraad te Den Haag zetelt.

In het bisdom waren 7 bijzondere raden werkzaam, nl te Den Bosch, Tilburg, Nijmegen (!), Boxtel, Eindhoven en Helmond en Oss. Dit was de situatie anno 1933 (zie inv.no. 17).
Te Boxtel bestaat sinds 25 mrt 1919 een Bijzondere Raad.
Zo blijkt uit de jaarlijkse statistieke opgaven 1920-1940 van de Bijzondere Raad Boxtel dat aanvankelijk aan meer dan 100, later aan meer dan 200 arme kinderen warme maaltijden werden verstrekt (in 1939 meer dan 12.000 porties). Deze activiteit stopte tijdens de oorlogsjaren wegens de tijdsomstandigheden en keerde daarna ook niet meer terug.
Een aantal plaatselijke verenigingen kent nog (het stamt uit het verleden toen de vereniging vele malen groter was) de stedelijke Bijzondere Raden, die fungeerden als overkoepeling van een aantal wijk- of parochiegebonden verenigingen die we conferenties noemen. De Bijzondere Raad was een tussenbestuurslaag, die veelal een coördinerende en stimulerende taak heeft. In de landelijke ledenraad hebben alle Bijzondere Raden en zelfstandige conferenties zitting.

In 1949 werd feestelijk gevierd het honderdjarig bestaan van de Vincentiusvereniging te Boxtel. Men vierde dit met een avond in een feesttent achter café Van Berkel aan de Stationsstraat voor kleinkunst als muziek, toneel, voordrachten en andere attracties, waarbij de opbrengsten aan het Vincentiuswerk ten goede kwamen.
Per 1959 werd het ressort van de B.R. Boxtel uitgebreid met de Conferenties te Best (H. Odulphus), Den Dungen (H. Jacobus), Sint-Michielsgestel (H. Michaël) en Oirschot (van de parochies H. Petrus en H. Bernadette).

De huidige Vincentiusvereniging-Nederland (VVN) is opgebouwd uit plaatselijke verenigingen, die lid zijn van VVN. Elke plaatselijke vereniging is autonoom, met eigen bestuur en statuten, eigen beleid en werkzaamheden.
[bron: www.vincentiusvereniging.nl/bestuur]

De Verrijzenisparochie Boxtel is per 1 januari 2006 ontstaan uit een fusie van de Maria Reginaparochie, de H. Hartparochie en de St. Petrusparochie.
Kenmerken
Datering:
1674-2002
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2029 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS