skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7652 Gemeentebestuur Uden, 1813 - 1937

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte historie
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Inventaris van het archief van de Commissie Wering Schoolverzuim
Inleiding
7652 Gemeentebestuur Uden, 1813 - 1937
Inventaris
Inventaris van het archief van de Commissie Wering Schoolverzuim
Inleiding
De instelling van de commissie tot wering van schoolverzuim werd voorgeschreven door de leerplichtwet van 7 juli 1900. Deze wet en het koninklijk besluit van 16 november 1900, staatsblad 200, regelden de samenstelling en taak van de commissie. De leden werden benoemd door de gemeenteraad, op aanbeveling van burgemeester en wethouders.
De commissie had tot taak de ouders, wiens kinderen de school onwettig verzuimden, te wijzen op de verplichting om de kinderen onderwijs te laten volgen. Men diende de ouders tegen herhaling te waarschuwen en als de waarschuwing in de wind werd geslagen, volgde een-door de veldwachter op te maken- proces verbaal. Het eindresultaat van de procedure bestond veelal uit een door de rechter aan de nalatige ouders opgelegde geldboete.
Verder verleende de commissie de districtsschoolopziener alle verlangde bijstand.
Bij raadsbesluit van 13 februari 1901 werd de commissie ingesteld. De commissie zal bestaan uit vijf leden, "zooveel mogelijk te benoemen uit de vier categorieën volgens het tweede lid van artikel 22 der Leerplichtwet." In dezelfde vergadering werden H.J. Vermeeren (hoofd der openbare school te Uden), F.A.B. van Baars (kapelaan te Uden), A. Arts (wethouder) Th. Hoefs (secretaris te Uden) tot (eerste) leden van de commissie benoemd. Tevens werd een huishoudelijk reglement opgesteld.
De werking van de commissie strekte zich uit over de volgende scholen:
Openbare school voor gewoon lager onderwijs te Uden;
Openbare school voor gewoon lager onderwijs te Volkel;
Bijzondere school voor gewoon lager onderwijs en meer uitgebreid lager onderwijs bij de Zusters Ursulinen;
evenals
Kinderen die in de gemeente Uden woonachtig de gemeenschappelijke school te Vorstenbosch of andere scholen in aangrenzende gemeenten bezoeken.
De commissie leidde een rustig bestaan. In de eerste jaren werd onder de opgeroepen ouders veel onwil en onverschilligheid geconstateerd. Toch constateerde de commissie dat invoering van de Leerplichtwet in alle opzichten een gunstige invloed heeft op het schoolverzuim. Was vóór de invoering van de wet het schoolverzuim buitengewoon groot, al vlug kon men melden dat de onwettige verzuimen zeer gering waren. In de gevallen dat de opgeroepen personen voor de commissie verschenen, werden dikwijls als oorzaak van het verzuim redenen opgegeven, waardoor de commissie het verzuim alsnog 'verschoonbaar' achtte. Dergelijke redenen waren vaak: ziekte (van leerplichtige of moeder); huiselijke omstandigheden (veldwerk); armoede. Kwam het verzuim de commissie niet oorbaar voor of kwam de oorzaak van het verzuim niet ter kennis van de commissie, dan werd de inspecteur van het L.O. hierover ingelicht.
In 1912 bestaat de commissie uit P.J. Spierings, H.J. Vermeeren, J.J. Courtens, Th. Hoefs en F.J. Hermans. De werkkring strekt zich nu uit over:
Openbare school voor gewoon lager onderwijs te Uden in de Kom;
Openbare school voor gewoon lager onderwijs te Volkel;
Openbare school voor M.U.L.O. te Uden in de Kom;
Bijzondere school voor gewoon lager onderwijs te Uden in de Kom;
Openbare gemeenschappelijke school voor gewoon lager onderwijs te Vorstenbosch, voor zover het betreft in Uden woonachtige kinderen.
Hoewel de samenstelling van de commissie steeds aan veranderingen onderhevig is, heeft de samenstelling toch een vast karakter: twee hoofden der school en drie ouders. Hierin komt in 1952 een wijziging. De ouders krijgen minder invloed in het reilen en zeilen van de commissie. De samenstelling wordt nu drie hoofden der school en twee ouders.
Bij het in werking treden van de nieuwe leerplichtwet (wet van 30 mei 1968, staatsblad 303,) per 1 januari 1969 zijn de commissies tot wering van schoolverzuim opgeheven en werd het toezicht op de naleving van de leerplichtwet opgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. De commissie bestond bij opheffing uit: H.B. Schenk; J.G.H. Tonus; J.P. Martens; J.J. Dekkers en A. van Boxtel.

Kenmerken

Datering:
1813 - 1937
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch