skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

5231 Collectie Vught en Cromvoirt, 1755-(2009)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Collectie Vogels - Wordragen, 1936-1950 (2009)
5231 Collectie Vught en Cromvoirt, 1755-(2009)
Inventaris
Collectie Vogels - Wordragen, 1936-1950 (2009)
Datering:
1936-1950 (c. 2009)
Het gezin Bergman

Christiaan Bergman, geb. 22 apr 1879 Schijndel is gehuwd op 3 mei 1907 te Boxtel met Anna Maria van de Ven, geb. 16 okt 1880 Schijndel. Vanaf hun huwelijk woonde het echtpaar aan de Martinilaan te Vught. Aanvankelijk is Christiaan in de bevolkingsadministratie van Vught ingeschreven als landbouwer, later als sjouwer en grondwerker. Van dit echtpaar zijn 10 kinderen bekend allen geboren in de periode 1908 - 1926 te Vught.
Het waren drie jongens en zeven meisjes waarvan er een jong overleed (6 jan 1911).
Het echtpaar Bergman-van de Ven was op 3 mei 1947 veertig jaar getrouwd. Van dit jubileum is een mooie foto bewaard gebleven.

Erfgoedstuk
De kinderen Bergman

Van voornoemd gezin werden twee jongens evenals hun vader grondwerker, de derde werd tuinknecht. De meisjes werkten haast alle als dienstmeisje. Een mooie foto uit c. 1946 toont de meisjes Bergman. We zien op daar de zussen Bergman met v.l.n.r. Dien, Martha, An, Riek, Mien en Stien, ofwel Geerdina, Martina, Anna Maria, Henrica, Wilhelmina Maria en Christina.
Van deze meisjes is briefwisseling bewaard gebleven en een dagboekje. Van de brieven en het dagboek zijn transcripties in het bezit van het BHIC. De correspondentie beslaat een interessant tijdperk 1936-1950 met daarin de tweede wereldoorlog en is geschonken aan het BHIC door nakomelingen.
Erfgoedstuk
Van de familie Bergman kreeg het BHIC de volgende correctie en aanvullingen over de familie Bergman uit Vught. Een familielid vertelt:
"De familie heeft niet altijd aan de Martinilaan gewoond; mijn moeder Martha Bergman vertelde me dat ze toen ze heel jong was aan de Loonsebaan gewoond heeft … dat huisje staat er nog maar het huisnummer weet ik niet uit mijn hoofd. Later hebben ze inderdaad steeds aan de Martinilaan gewoond. Zelf ben ik daar ook geboren want mijn ouders zijn ingetrouwd bij opa en oma Bergman. Tijdens de ziekte en na de dood van tante Stien ( de Stien waarover verteld wordt in het verhaal Het grote verdriet van Stien) woonde Liselotte haar dochtertje daar ook. Mijn ouders hebben haar toen in hun gezin opgenomen. Dat huisje is gesloopt. Het was een keuterboerderijtje met een stalgedeelte en daarboven een hooizolder … opa was dus idd een keuterboertje die ook een varken hield. In een van de brieven die bewaard gebleven zijn wordt vermeld dat het varken maar snel geslacht is omdat het ziek was … dus voordat het niet meer mocht.
Over de beroepen van de kinderen Bergman weet ik merendeels wel wat ze gedaan hebben.
Erfgoedstuk
De jongens: Jos (de Jos van het verhaal van Jos dat uit de memoires van Diny Bergman komt) was het grootste deel van zijn leven tuinknecht op Regina Coeli het landgoed waarop wij uitkeken vanuit ons huisje aan de Martinilaan. Bekend van “de nonnen van Vught”. Marinus was in dienst van de firma Jonkers de bekende meubelzaak aan de Taalstraat. En Jan was in dienst bij de plantsoenendienst van de gemeente.
De meisjes: An was maatschappelijk werkster … ze bracht het zelfs tot hoofdcommies van het maatschappelijk werk in Utrecht wat best bijzonder was het eenvoudige gezin waaruit zij kwam in ogenschouw genomen. Op latere leeftijd trouwde zij met Dhr. Bressers wethouder te Veldhoven. Riek was pastoorsmeid bij verschillende pastoors totdat zij op latere leeftijd trouwde met Martien van Dijk een weduwnaar in Helmond met vier kinderen. Dien (Diny) heeft in verschillende diensten gewerkt waaronder ook een tijdje op Huize Bergen bij van Beuningen. Zij huwde Theo van Esch. Het verhaal van Stien (Christina) is bekend. Mijn moeder Martha heeft steeds thuis gewoond en nadat ze getrouwd was met Gerard van Wordragen heeft ze opa en oma verzorgd alsook haar eigen gezin waar Liselotte dus deel van uitmaakte. Mien tenslotte heeft ook in diensten gewerkt en trouwde “met de handschoen” met Bertus Bervaes die in Indië zat".

Kenmerken

Datering:
1755-(2009)
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2068 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie: