skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Archieven

6004 Waterschap De Nieuwe Sint-Michielsgestelse Polder, 1814 – 1959

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Namen der polders
1.2. Gemeente
1.3. Belending
1.4. Grootte
1.5. Lengte der dijken in Ellen
1.6. Tijd van bedijking
1.7. Middelen van Uitwatering
1.8. Waarop Uitwaterende
1.9. Soort van grond
1.10. Bestuur
1.11. Aanmerkingen
6004 Waterschap De Nieuwe Sint-Michielsgestelse Polder, 1814 – 1959
Inleiding
1.11.
Aanmerkingen
De dijkagie van dezen Polder is slechts te beschouwen als tegen hoog zomerwater beveiligende. De schotbare of aan polderlasten onderworpen groottte van deze Polder is 315 Bunders, 76 Roeden en 54 Ellen. In het Reglement van dezen Polder, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van den 2 Julij 1819, nr. 52, is bij Artikel 15 bepaald, dat het peil van de bedijking moet zijn op 3 voet (oel 93) boven de nul van 's-Hertogenbosch, zijnde 5.05 boven A.P.
Vóór de verhoging van de kade van dezen Polder, in den jare 1817, stond de Polder oud Herlaar, gelegen ten noordwesten van den hiernevens genoemde, in gemeenschap met denzelven. Gemelde Polder oud Herlaar is groot 60 a 70 Bunders, met eene zomerkade omgeven ter hoogte van 3el 90 + A.P. De uitwatering van den Oud Herlaar Polder heeft plaats door eene houten sluis, wijd 2 Ellen, sluitbaar door middel van schotbalken. Deze sluis dient tevens voor de ontlasting van het grootste gedeelte van den nieuw St. Michielsgestelschen Polder. Het zomerpeil van gemelden oud Herlaar Polder is 2.80 boven A.P. De doorgaande kade van den hiernevens genoemden St. Michielsgestelschen Polder is, blijkens het hiernevens opgegevene, doorgaans 5 Ellen boven A.P. Hiervan is evenwel uitgezonderd het gedeelte dier bekading, bekend onder den naam van den hoogen Pettelaarschen dijk, ter lengte van 500 Ellen, welke eene hoogte heeft van 5.80 boven A.P. In deze kade bevindt zich een houten sluisje, wijd 0.30, voorzien met eene schuid aan de oostzijde, waardoor het water van den hoogen Pettelaar in de nieuwe St. Michielgestelsche Polder overgaat en vervolgens met het water van ongeveer 13 Bunders van laatstgenoemden Polder, afzonderlijk door het sluisje no. l, in de elfde kolom hiernevens genoemd, op het Boschbroek afloopt.
In den ring van den nieuw St. Michielsgestelschen Polder is gelegen een afzonderlijk Poldertje, genaamd Bellenbroek, gelegen tusschen de Meeuwensche werf en den weg van 's-Hertogenbosch op den Dungen, door eene kleine kade afgescheiden. Dit Poldertje bevat eene oppervlakte van 33 B., 30 R. en 69 Ell.

Kenmerken

Datering:
1814 – 1959
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch