skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7073 Kramersgilde Grave, 1677-1821

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte historie
7073 Kramersgilde Grave, 1677-1821
Inleiding
Beknopte historie
In Grave zouden de gilden in twee fasen ontstaan zijn. De eerste reglementen voor gilden stammen waarschijnlijk uit de veertiende eeuw. Alleen van de Graafse gilden van de kleermakers, schoenmakers, smeden en wevers weten we dat hun oorsprong in de middeleeuwen ligt. Ze onderscheiden zich van de jongere gilden uit de tweede fase door hun kerkelijke funktie en hun bezittingen, bestaande uit grond en vastgestelde jaarlijkse inkomsten in natura, als rogge, broden etc. die zij ook moeten gaan uitdelen aan armen van Grave aan daarvoor bestemde dagen. Bovendien zijn de middeleeuwse meesters het aan hun eer verplicht om de stad te bewaken en te verdedigen.
Het kramersgilde is een gilde dat is ontstaan in de tweede fase. Na het beleg van 1674 herstellen de gewone omstandigheden zich enigszins zodat er weer vrije handel mogelijk is.
Uit de gildebrief van inv.nr. 1, blijkt dat de vergunning gegeven is door prins Willem Hendrik van Oranje en is gedateerd op 16 maart 1677.
In artikel 2 blijkt waar de kramers destijds zo al in handelden. Vetwaren, waren van tar, kaarsen, zeep, zout, olie, raapkoeken, stokvis, soep, weeas, aluin, tabak, kruideniersgoederen zoals suiker, vijgen, pruimen, rozijnen, foelie, kruidnagelen, nootmuskaat, peper, kaneel, kledingstukken en -stoffen, vlas, dekens, wolgarens, kruit, lood, kogels, pompen en pijpen, staal en ijzer. Nu de vergunning voor het gilde was afgegeven mocht geen andere kramers waren verkopen buiten de gewone weekmarktdagen woensdag en zaterdag om. Gebeurde dit wel dan vroeg het gildebestuur aan het stadsbestuur om maatregelen. Bij.nr. 9 is diverse keren vermeld de benaming St. Jans Kramers gilde. Toch staat het kramersgilde naderhand niet bekend om deze naam.
De solide positie van de Graafse gilden wordt aangepast op 23 april 1798, wanneer een nieuwe staatsregeling in artikel 53 verkondigt dat "worden vervallen verklaard alle gilden Corporatiƫn of Broederschappen van Neringen Ambachten of Fabrieken". Door het gemeentebestuur aangewezen commissarissen moeten het beheer van de voormalige gilden met hun bezittingen op zich nemen.
Nadat Nederland in 1813 zijn onafhankelijkheid weer heeft herkregen, laten de Graafse gilden vanzelfsprekend van zich horen. Met name de uit de middeleeuwen stammende organisaties, die op basis van particuliere bezittingen als pachtgronden en renten een bijzonder plaats innemen.
Men is er van overtuigd dat de gilden weer in hun oude luister zullen worden hersteld.

In 1818 bevestigde Koning echter het opheffingsbesluit en bij Koninklijk Besluit nr. 74 van 26 juli 1820 wordt de liquidatie van de gildekassen landelijk geregeld.
Inventaris

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch