skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Archieven

160 Raad van Arbeid Eindhoven, 1919 - 1989

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
160 Raad van Arbeid Eindhoven, 1919 - 1989
Inleiding
Het archief
Geschiedenis van het archiefbeheer

Er is voor de Raden van Arbeid een vernietigingslijst vastgesteld, de Lijst van 14 augustus 1984 (4). De lijst heeft met name betrekking op gevalsdossiers en de financiƫle bescheiden. Aan de hand van deze lijst zijn in het verleden al archiefbescheiden vernietigd.
Tevens is er op een eerder moment (1987) al archief van de Raad van Arbeid Eindhoven overgedragen aan het Rijksarchief Brabant, het huidige Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).
Inhoud

Het archief bevat stukken over het beleid en de organisatie van de Raad van Arbeid Eindhoven. Een klein deel van het archief beslaat de uitvoering van de sociale verzekeringswetten door de Raad. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn het dagelijks bestuur en bijbehorende besluiten en verschillende mijlpalen in de geschiedenis van de Raad zoals jubilea en de bouw van nieuwe panden.

Selectie en vernietiging

Tijdens de bewerking zijn documenten geselecteerd op basis van het Basisselectiedocument (BSD) 66 Sociale Verzekeringen 1940-1997 (5).
De selectie heeft twee archiefbestanden opgeleverd: een direct te vernietigen archiefbestand (0,5 meter') en een te bewaren archiefbestand (2,1 meter'). Van het eerste bestand is een vernietigingslijst opgesteld. Het laatste bestand is mede in deze toegang beschreven.
Het archief bevat stukken over het beleid en de organisatie van de Raad van Arbeid Eindhoven. Het bestaat uit onder andere: jaarverslagen; notulen van de Raadsvergaderingen; Raadsbesluiten; dienstorders; jaarrekeningen en begrotingen; inkomende en uitgaande correspondentie; handleidingen en instructies voor de uitvoeringspraktijk; voorlichtingsbrochures en een film op dvd.
Voor het bekijken van de dvd is een dvd-speler noodzakelijk.
Te bewaren stukken zijn met keperband samengebonden in zuurvrije vellen. Het materiaal is geschoond van hechtmaterialen, plastic en zelfklevend memopapier.
De in het archief aanwezige acetaatfilm is, na overzetting op dvd door een gespecialiseerd bedrijf Cineco te Amsterdam, overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Dit instituut beschikt over een geschikte bewaarruimte voor de acetaatfilm. De inhoud van de originele acetaatfilm is beschikbaar op de dvd.

Noten

1. Stb. 1913, 203
2. Stb. 1933, 598
3. Wet van 31 mei 1956, Stb. 297
4. Stcrt. 1985, 230
5. Stcrt. 2002, 86 / Stcrt. 2003, 101.
Ordening van het archief

Het te bewaren archiefbestand is verdeeld in stukken van afzonderlijke onderwerpen, op chronologische volgorde van datering. Dienstorders en raadsbesluiten zijn ingedeeld op nummer.

Afzonderlijke onderwerpen zijn naar jaar geordend.


Verwante archieven


In 2009 is archiefmateriaal van de Vereeniging Raden van Arbeid 1919-1988 overgedragen aan het Nationaal Archief te Den Haag onder archiefbloknummer: 2.25.19.

Verder bevindt zich in het archief van de Sociale Verzekeringsbank archiefmateriaal van verschillende Raden van Arbeid. In de komende periode zal dit materiaal eveneens aan de desbetreffende regionale archiefbewaarplaatsen worden overgebracht.

In het verleden is eerder archief van de Raden overgebracht naar archiefbewaarplaatsen.
Dit betrof archief van de Raden van Arbeid Zeist, Venlo, Utrecht, Hoorn, Gouda, Eindhoven, Dordrecht, Brielle, Amersfoort, Alkmaar en Den Bosch uit de periode 1919-1988.
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1919-1989
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2064 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie: