skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7 Landsvergadering Breda, 1595-1616

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
7 Landsvergadering Breda, 1595-1616
Inleiding
Historisch overzicht
Eind 16e eeuw was in de baronie van Breda een landsvergadering tot ontwikkeling gekomen. Ze vormde een orgaan tussen de lokale besturen enerzijds en de Prins van Oranje als baron van Breda (Raad en Rekenkamer van het huis van Oranje-Nassau ofwel Nassause Domeinraad) en de Staten-Generaal/Raad van State anderzijds. Het was meer een overlegorgaan dan een volwaardig bestuursorgaan.
Het Land van Breda was niet verder in kwartieren of districten onderverdeeld. In de landsvergadering deden alle plaatsen mee die in de Baronie gelegen waren. Dat waren de dorpen Alphen, Baarle, Chaam, Dongen, Etten, Gilze en Rijen, Ginneken en Bavel, Oosterhout, Princenhage, Roosendaal, Rijsbergen, Terheijden, Teteringen en Zundert en Wernhout.
De taak van de kwartiersvergaderingen lag op het terrein van de belastingen en militaire zaken. De belastingen en de lasten die uit de oorlogsvoering voortvloeiden moesten naar billijkheid over de dorpen worden omgeslagen. Met de uitvoering hiervan was de landsvergadering belast. Zo mogelijk probeerde de landsvergadering verlichting te krijgen van de opgelegde lasten. Zij behartigden ook de belangen van de dorpen van de Baronie in het algemeen.
De Landsvergadering kwam tweemaal per jaar bijeen in de stad Breda. De drossaard van Breda of diens plaatsvervanger schreef de vergadering uit en stelde de agenda vast. Hij fungeerde tevens als voorzitter. De Secretaris der Landsvergadering of Landschrijver fungeerde als secretaris/griffier. Leden van de vergadering waren de afgevaardigden van de dorpen. Ieder dorp zond de schout en twee schepenen als afgevaardigden naar de vergadering. De besluiten werden genomen met meerderheid van stemmen.
In 1810 introduceerden de Fransen een modern bestuursapparaat. Zodoende verdwenen alle oude administratieve districten en instellingen zoals de Landsvergadering.
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlage: Concordantie huidige inventarisnrs en nrs inventaris uit 1918

Kenmerken

Datering:
1595-1616
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch