skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Archieven

7702 Levensmiddelenbedrijf Veghel, 1914 - 1921

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Historisch overzicht periode
1.2. Organisatie van het Levensmiddelenbedrijf
7702 Levensmiddelenbedrijf Veghel, 1914 - 1921
Inleiding
1.2.
Organisatie van het Levensmiddelenbedrijf
Ook in de gemeente Veghel zijn de gevolgen van de 1e wereldoorlog niet ongemerkt voorbij gegaan.
Als gevolg van de "Onteigeningswet 1914" worden aan de burgemeester in het belang van de bevolking een aantal bevoegdheden gegeven. *  Hij is gemachtigd om in te grijpen ingeval van onredelijke opdrijving van prijzen en tot het in bezit nemen van levensmiddelen, huishoudelijke artikelen en brandstoffen. Hierdoor nemen de administratieve werkzaamheden belangrijk toe. Vooral ook omdat men reeds in oktober 1914 overgaat tot het landelijk invorderen van de roggeoogst.
Met betrekking tot de varkensvleesvoorziening heeft het levensmiddelenbedrijf een centrale taak te vervullen als centrale afleveringsplaats van varkens voor de gemeenten Veghel, Uden, Schijndel, St.-Oedenrode, Nistelrode, Heeswijk, Dinther en Erp. * 
Gemeente-secretaris Van Lith neemt deze extra-werkzaamheden op zich. Door het tot stand komen van de "Distributiewet 1916" *  en in aansluiting hierop een circulaire van Gedeputeerde Staten dd. 11 oktober 1916, gaat per 1 november 1916 het Levensmiddelenbedrijf officieel van start met als taak de verstrekking van levensmiddelen aan de inwoners van Veghel. Bij raadsbesluit van 16 december 1916 wordt een "Verordening op het beheer van het Levensmiddelenbedrijf in de gemeente Veghel" vastgesteld. De dagelijkse leiding van dit bedrijf wordt opgedragen aan een directeur, welke onder toezicht staat van burgemeester en wethouders. *  Als directeur wordt gemeente-secretaris Van Lith benoemd. Ter assistentie wordt het noodzakelijke hulppersoneel aangesteld. De aanstelling van de directeur en het hulppersoneel is van tijdelijke aard en ten hoogste voor de duur van het bedrijf.
De bezoldiging wordt betaald uit de kas van het Levensmiddelenbedrijf en door de raad geregeld.
De financiƫle bedrijfsvoering berust bij de directeur; hij moet zekerheid stellen ten behoeve van de gemeente tot een bedrag van f 500,-. Mij is verantwoording schuldig aan burgemeester en wethouders. Een batig saldo wordt gestort in de gemeentekas en een nadelig saldo uit de gemeentekas terugbetaald aan het bedrijf.
Door het levensmiddelenbedrijf wordt de eerste jaren een eenvoudige boekhouding gevoerd, bestaande uit een dagboek voor ontvangsten en een dagboek voor de uitgaven. Op advies van de accountant, belast met de kasopneming, worden deze dagboeken met ingang van 1 januari 1919 vervangen door een zeer gedetailleerd tabellarisch kasboek met daarnaast een journaal en een grootboek. *  Zodoende kan vanaf 1 januari 1919 een commercieel overzicht van het levensmiddelenbedrijf worden samengesteld. Bij raadsbesluit dd. 30 december 1921 wordt de directeur ontheven van zijn taak, nadat in deze vergadering een slot-accountantsrapport was aangeboden (nadelig saldo f 43.679,02 1/2). *  Door de raad wordt op 30 oktober 1923 de "Verordening op het beheer van het Levensmiddelenbedrijf in de gemeente Veghel" ingetrokken.
6) zie bijl. 4 en 5
1.3. Verantwoording van de ordening en de inventarisatie

Kenmerken

Datering:
1914 - 1921
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch