skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

88 Controleur directe belastingen en kadaster, 1820 - 1961

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Doel en achtergrond van de grondregistratie sinds 1810
88 Controleur directe belastingen en kadaster, 1820 - 1961
Inleiding
Historisch overzicht
Doel en achtergrond van de grondregistratie sinds 1810
Spoedig na de inlijving van het koninkrijk holland bij het franse keizerrijk in 1810, werd bij keizerlijk decreet besloten tot de invoering van een perceelsgewijs opgemaakt kadaster in de hollandse departementen van het rijk. *  De franse overheid in de persoon van keizer napoleon was van mening, dat de grondslag voor de heffing van de grondbelasting voortaan door de staat moest worden bepaald. Tevoren hadden de eigenaren zelf de aangiften verzorgt. Door middel van een registratie van de perceelsgrootte en taxatie van de zuivere opbrengst van elk perceel zou de staat een veel betrouwbaarder grondslag kunnen vaststellen voor de heffing van de grondbelasting. De invoering van een perceelsgewijs opgemaakt kadaster stelde de overheid bovendien in staat om een meer evenredige omslag en verdeling van de grondbelasting over de belastinggebieden en belastingplichtigen tot stand te brengen, en aldus aan vele klachten op dit gebied een einde te maken.
In frankrijk zelf had men al enige jaren ervaring op het gebied van perceelsgewijze grondregistratie. Nadat de nationale vergadering al in 1791 zijn voorkeur had uitgesproken voor de invoering van een perceelsgewijs opgemaakt kadaster, werd het besluit hiertoe pas genomen in 1807 door keizer napoleon.
Na diens goedkeuring van het door een commissie ingediende ontwerp van voorschriften voor de meting en vervaardiging van kaarten, werd in 1808 begonnen met de werkzaamheden in frankrijk. Tussen 1808 en 1814 werd van de in totaal 39000 gemeenten er 9000 gekadastreerd volgens deze voorschriften. Alle sinds 1791 uitgevaardigde wetten, reglementen, instructies en besluiten die betrekking hadden op het kadaster zijn in 1811 verzameld en vervolgens in boekvorm uitgegeven met als titel: receuil methodique. * 
Na de inlijving van het nederlandse grondgebied en de invoering van de franse wetgeving op de grondbelasting in de 7 hollandse departementen, verscheen een frans-nederlandse uitgave van de receuil methodique. * 
Deze uniforme richtlijnen voor de kadastrering bleven ook na de val van napoleon in het nieuw gevormde koninkrijk der nederlanden gelden, en werden bij besluit van de soevereine vorst bekrachtigd in de grondwet. * 
Na het vertrek van de fransen, het herstel van de onafhankelijkheid en de vereniging met belgië in het koninkrijk der nederlanden vanaf 1815, werden de opmetingen ten behoeve van de invoering van het kadaster voortgezet. De franse richtlijnen voor de kadastrering bleven evenwel gehandhaafd tot 1825.
Organisatie en wetgeving vanaf 1815
Invoering van het kadaster
Bewaring en bijhouding
Herziening van de grondbelastingwetgeving
Meting en kaartvervaardiging
Schattting belastbare opbrengst
Taak controleur directe belastingen en kadaster
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1820-1961
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: