skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

7038 Gemeentebestuur Vierlingsbeek, (1819) 1851-1942

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
7038 Gemeentebestuur Vierlingsbeek, (1819) 1851-1942
Inleiding
Historisch overzicht
Overgang van dorp naar gemeente
In 1813 werd Vierlingsbeek een Nederlandse gemeente. De kernen Groeningen en Vortum bleven tot Vierlingsbeek behoren. Overloon werd bij Maashees en Holthees gevoegd tot de gemeente Maashees en Overloon.
Het wapen is een combinatie van de patroonheilige van de parochiekerk, de H. Laurentius (in blauw op een gouden veld), en het wapen van het land van Cuijk met de acht merletten. Dit wapen komt al voor op het oudst bewaarde schependomszegel van Vierlingsbeek uit 1392. Het gemeentewapen is verleend op 16 jul 1817.
Bevolking
"Harde" cijfers van de bevolkingsomvang hebben we vanaf 1813: in dat jaar waren er 1.012 inwoners. Halverwege de negentiende eeuw stonden er 216 huizen in Vierlingsbeek, waarin 260 gezinnen woonden. In minstens één op de vijf huizen woonden dus twee gezinnen. Bij elkaar waren dat 1.424 inwoners. Terwijl in de meeste dorpen de bevolking in de tweede helft van de negentiende eeuw groeide, nam die in Vierlingsbeek juist af: in 1900 waren er 1.364 inwoners. In het jaar voor de samenvoeging met Maashees en Overloon (1941) telde Vierlingsbeek 1.881 inwoners.
Gemeentehuizen
Door het verlies van gemeentelijke archivalia is in het gemeentearchief niet meer na te gaan wanneer het eerste raadhuis van Vierlingsbeek in gebruik is genomen. In de begroting 1854 worden kosten opgevoerd voor een nieuw gebouwde raadkamer. Bij de begroting 1857 wordt vermeld op de lijst van gemeentelijke eigendommen, een schoollokaal met raadhuis op perceel C 368. Een voorlopige gissing kan zijn dat het raadhuis met daaronder school dateert van 1852-1853.
Het raadhuis is grondig verbouwd in 1913. Het bevond zich op de bovenverdieping van de openbare lagere jongensschool op het Vrijthof. Op 28 nov 1914 vond de officiële opening met de eerste raadsvergadering plaats. In 1923 werd een nieuwe jongensschool tussen Vierlingsbeek en Groeningen aan de Grotestraat betrokken. Nog een korte tijd waren de meisjes daar nog waren gehuisvest, wegens verbouwing van hun meisjesschool. Daarna werden de schoollokalen onder het raadhuis omgebouwd tot verenigingslokaal, waar vergaderingen werden gehouden, films getoond en toneel opgevoerd, kortom een gemeenschapshuis min of meer.
Midden in de nacht van 20 op 21 mei 1928 begint plotseling de brandklok in Vierlingsbeek te luiden. Het raadhuis, nog geen veertien jaar oud, staat in lichterlaaie. Het halve dorp stroomt toe om te zien hoe het complete gebouw in vlammen opgaat. De waarschijnlijke oorzaak is een schoorsteenbrand. Persoonlijke ongelukken doen zich niet voor.
Het nieuwe raadhuis wordt op dezelfde plaats opgebouwd o.l.v. architect J. van Weegen en komt gereed in het volgende jaar. Op dinsdag 11 jun 1929 wordt het nieuwe raadhuis officieel geopend en met de nodige feestelijkheden in gebruik genomen.
Erfgoedstuk
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlage: burgemeesters

Kenmerken

Datering:
1851-1942
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2043 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.