skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Archieven

 7566 Collectie Jos Bijnen architect, 1911 - 1993
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
J.W.C.J. Bijnen, roepnaam Jos, is op 29 september 1916 in Eindhoven geboren als zoon van Antonius H. Bijnen en Anna Maria van Hooff. Tijdens de studie aan de MTS in 's-Hertogenbosch, ontdekte hij het vak bouwtechniek en had interesse in kunst en kunstgeschiedenis. Hierna werd de architectenstudie verder voltooid in Tilburg op de VBO en HBO en in 's-Hertogenbosch de Cursus Kerkelijke Architectuur (CKA). Hij voerde van 1950 tot 1981 als zelfstandig architect een eigen architectenbureau in Oss. Behalve als architect manifesteerde hij zich ook als schilder en beeldhouwer. In de collectie zijn daarvan voorbeelden te vinden. Hij trouwde op 18 oktober 1945 te Uden met Martha (later Marthe of Max genaamd) van Sleeuwen. (Zij werd geboren op 29 juli1912 te Uden als dochter van Henricus Johannes van Sleeuwen en Maria Ardina van der Putten). Samen kregen zij 5 zonen te weten: Anthonij, Hijn, Sander, Joep en Geurt. Jos Bijnen overleed in Oss op 2 september 1993.
Het werk van Jos Bijnen is veelomvattend en kent een ruime geografische spreiding, ruwweg gezegd Noordoost Brabant en het aangrenzende Noord Limburg. Zijn standplaats was vanaf 1950 Oss, waar hij in 1955 een door hemzelf ontworpen kantoor met woonhuis betrok. Werk van hem is te vinden in Malden, maar ook in Tilburg, Geldrop, Nistelrode en Venray.
Hij volgde van 1945 tot 1949 de opleiding Bouwkunde van de Katholieke Leergangen in Tilburg. Later zou deze opleiding worden verzelfstandigd en herdoopt in Academie van Bouwkunst. Tijdens zijn beginnende werkzaamheid als architect volgde hij de postacademische opleiding Cursus Kerkelijke Architectuur (CKA) in Den Bosch. Deze cursus was op instigatie van de Rooms Katholieke kerk opgezet met het oog op de vorming van voldoende bekwame architecten. Tijdens de oorlog waren namelijk nogal wat kerken verwoest of beschadigd, die na de oorlog hersteld of herbouwd moesten worden. En daar kwam in de jaren vijftig nog een groot aantal nieuw te bouwen kerken in de uitbreidingswijken van grote en middelgrote steden bij. Jos Bijnen behaalde in 1955 het diploma van de cursus.

De gebouwen die onder invloed van de aldaar gedoceerde architectuur, werden ontworpen, werden wel voorzien van het etiket `Bossche School’(zie ¿ Bossche School). Het is eerder een aanduiding dan een begrip dat iets verklaart.


Jos Bijnen voerde van 1950 tot 1981 als zelfstandig architect een eigen bureau in Oss. Het werk dat hij in deze jaren ontwierp, is gevarieerd en omvat vele gebouwsoorten. Hij ontwierp gewijde gebouwen zoals kerken, kapellen en kloosters, maar ook woningcomplexen in de volkshuisvesting en afzonderlijke woningen voor private personen. Daarnaast maakte hij ontwerpen voor scholen, zowel voor het basis- als vervolgonderwijs, en trad hij op als ontwerper van winkels en bedrijfsruimten.

Zonder vooruit te willen lopen op latere studies en analyses en zonder in detail te treden, kunnen we in het algemeen als kenmerken van zijn werk een hoge mate van ambachtelijkheid vaststellen, een rijke detaillering en een lichte, speelse ornamentiek. In zijn religieuze architectuur is een ontwikkeling waar te nemen van een herkenbare interpretatie van wat de cursus hem leerde tot een lossere, eigenzinnige omgang met de inhoud ervan. Zijn kerken evolueren, gelijk opgaand met de ontwikkeling van de Rooms- Katholieke liturgie, van een gebedshuis meer in de richting van een gemeenschapshuis.
Deze gegevens zijn ontleend van de website http://josbijnen.nl/)
Aanvankelijk woonde het gezin Bijnen in de Anjelierstraat 6 te Oss. Vanaf 1955 bouwde Jos Bijnen zijn eigen woonhuis op de hoek van de Nieuwe Hescheweg en de Beatrixlaan te weten Nieuwe Hescheweg 19. (NB: "Op de begane grond van het markante hoekpand vestigde hij zijn architectenbureau, terwijl de tweede verdiepingen daarboven een woonbestemming kregen. Het woonhuis is bereikbaar via een hoge bordestrap. Kenmerkend voor Bijnen zijn de fantasievolle ornamentering en de in samenhang met het huis ontworpen garage en pergola. In het nu witgeschilderde fries met ritmering van diepliggende vensters is de invloed van de Bossche School merkbaar.” (uit: Bossche school in Oss). In de jaren 80 verhuisde de familie Bijnen nog eenmaal naar de Staringstraat 1 te Oss. Tijdens en na zijn werkzaam leven als architect is Jos Bijnen ondermeer betrokken geweest bij het amateurtoneelgezelschap van de Hoessenbosch, een natuurtheater in Berghem. Daarnaast had hij veel tekentalent hetgeen uiteindelijk resulteerde in dat hij op latere leeftijd zelfs ging exposeren (zie inv.nr. 106). In deze collectie zijn een aantal schetstekeningen, al dan niet ingekleurd, aanwezig. Voorbeeld: Inv.nrs. 113-114 geven een indruk van zijn tekentalent. Ook heeft Jos Bijnen dit talent soms gebruikt om bepaalde projecten te verfraaien.
De naam van de collectie is mogelijk misleidend. Het is niet het archief dat hij als architect vormde, maar met name een collectie foto's, zowel van bouwprojecten als privé foto's. Het archief van de architect Jos Bijnen, te weten de bouwtekeningen- en schetsen, bestekken en financiële administratie van de architect Jos Bijnen is ondergebracht bij architectenburo oTTo van dijk te Horssen. De auteursrechterlijke belangen van het werk van Jos Bijnen worden tevens bewaakt door architekt Otto van Dijk te Horssen. Het volledige adres: architektenburo oTTo van dijk , Bredestraat 12 , 6631 BC Horssen, T: 0487-542144 , E: architektenburo@ottovandijk.nl.
Het fotoarchief
In deze collectie is het fotoarchief van Jos Bijnen beschreven. Het bestaat voor het ene gedeelte uit privé foto's -dan wel negatieven- over het gezinsleven en kinderen, vakanties, gebeurtenissen, plaatsen en landen die zijn bezocht etc. Het andere gedeelte bestaat uit foto's en/of negatieven of anderszins van projecten -al dan niet uitgevoerd- die hij als architect onder handen had. In veel gevallen maakte hij ook foto's van de situatie vóór de bouw of verbouwing. In een aantal gevallen is de scheidslijn tussen project of privé niet zo duidelijk. Veel foto's werden opgeplakt en het is daarom niet uit te sluiten dat er privé foto's tussen de projecten als architect terecht zijn gekomen en vice versa. De collectie Jos Bijnen bestaat uit ca. 3 m' archiefdozen. Er is niet vernietigd uit het archief. De openbaarheid is voor enkele inv.nrs. wel beperkt i.v.m. de privacy. Het materiaal is zuurvrij omgepakt en de foto's en/of negatieven zullen -voor zover van belang en het auteursrecht het toelaat- in de beeldbank van het BHIC worden ontsloten.
Kenmerken
Vindplaats origineel:
Locatie Den Bosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2068 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS