skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

1848 Pronkkamer Uden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Hedendaagse kunst

Tot omstreeks 1977 was er geen expositieruimte in Uden voor het houden van tentoonstellingen. Dankzij de bouw van een nieuwe bibliotheek werd de 'Pronkkamer' ondergebracht in dit gebouw. De doelstelling van deze Pronkkamer was om een openbare ruimte te creëren met aandacht voor sociaal maatschappelijke thema’s en hedendaagse kunst. Een hiervoor opgerichte commissie had de leiding.
Hoewel het beleid van deze commissie in de eerste 10 jaar goede resultaten boekte, 150 tentoonstellingen met ruim 115.000 bezoekers, was men toch niet tevreden over de uitvoering hiervan. De commissie werd in 1987 gesplitst in een commissie van kunst tentoonstellingen en een commissie van sociaal culturele tentoonstellingen.
Beide commissies kampten in het begin met problemen met name op het gebied van het beschikbare budget. Daarnaast wilden kunstenaars of instellingen vrijwel niet exposeren, omdat de ruimte niet geschikt was. Er was geen geld om materiaal aan te schaffen en om de ruimte aan te kleden met tekstpanelen en verlichting.
Eind 1988 besloot de gemeente Uden het CKVU (Centrum voor Kunstzinnige Vorming Uden) bij de bibliotheek en de Pronkkamer onder te brengen. De verbouwingen die daarop volgden, betekende voor de Pronkkamer dat deze geschikt werd voor exposities.
Het bezoekadres was aan het Mondriaanplein 16.
Hoewel het voortbestaan van de Pronkkamer meerdere malen ter discussie stond, werd met behulp van sponsoren en subsidies vele tentoonstellingen georganiseerd.
In 2004 werd door de gemeente toch besloten om de Pronkkamer geen financiële steun meer te geven. Per 1 januari 2005 sloot de Pronkkamer de deuren.
Het archief

De archiefstukken werden in 2005 aangeboden aan de gemeente Uden. In 2010 is een definitieve start gemaakt met het opschonen en inventariseren van dit archief.
In totaal werden 61 archiefdozen, 32 ordners, 10 videobanden, 11 CD-rom’s met foto’s en film en 1 pakket met foto’s verwerkt.
De videobanden en dia’s zijn overgezet naar DVD.

Kenmerken

Datering:
1977-2005
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch