skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

Archieven

 7602 Gemeentebestuur Dinther, 1924 - 1968
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
7602 Gemeentebestuur Dinther, 1924 - 1968
Inleiding
Historisch overzicht
Historie

Dinther wordt voor het eerst in schriftelijke documenten genoemd in 1139. Paus Innocentius II bekrachtigde toen alle schenkingen die ooit waren gedaan aan de Sint-Servaaskerk te Maastricht. Tot die schenkingen behoorde de kerk van Dinther. Dat is de reden waarom de rooms-katholieke parochie van Dinther aan Sint-Servatius is toegewijd.

Dinther is, evenals de buurdorpen Heeswijk en Veghel, ontstaan in de buurt van een doorwaadbare plaats in de rivier de Aa. Het middelpunt van Dinther vormde altijd het gebied rond de kerk. De verspreide bebouwing van het dorp strekte zich al in de achttiende eeuw ver uit. Later werd de agrarische ruimte tussen deze linten opgevuld met kleinschalige woonwijken. Uitbreiding van het woningenbestand vindt momenteel vooral plaats in de Heilaren ten noordoosten van het dorp. De overgang van de stedelijke bebouwing naar het buitengebied verloopt vrijwel overal zacht: de dorpsrand is kleinschalig en groen. Enige uitbreiding van industrie heeft plaats op het industrieterrein Retsel. In de jaren '30 werd de Aa gekanaliseerd. (Wikipedia)
Bevolkingsontwikkeling

Aan het begin van de negentiende eeuw telde Dinther ruim 1.100 inwoners. Vijftig jaar later was het inwonertal gegroeid naar 1.616, maar in de tweede helft van die eeuw kwam er bij geen Dinthenaar meer bij. In 1900 waren er 1.652 inwoners. Weer een halve eeuw later waren er ruim 1.000 inwoners bijgekomen: in 1950 waren dat er namelijk 2.676. Bij de opheffing van de gemeente in 1968 telde Dinther ruim 3.400 inwoners.
Gemeentewapen

Het gemeentewapen van Dinther is op 16 juli 1817 vastgesteld door de Hoge Raad van Adel. De omschrijving luidde als volgt: "van sabel beladen met een klimmende leeuw van zilver, hebbende op deszelfs lijf een schildje van lazuur, beladen met zes bezans van goud, staande 3, 2 en 1". Bezans zijn penningen.
De leeuw is afkomstig van het wapen van de familie Van der Leck, heren van Heeswijk en Dinther. Het bijschildje is het wapen van Bentheim, uitgevoerd in rijkskleuren. Het werd waarschijnlijk toegevoegd na het huwelijk van de heer van Heeswijk en Dinther, Van der Aa, met een nakomeling van Walraven van Bentheim.
Gemeentelijke herindelingen

Tot 1 januari 1969 was Dinther een zelfstandige gemeente in het noordoosten van Noord-Brabant, gelegen aan het riviertje de Aa en de Zuid-Willemsvaart, tussen Heeswijk, Schijndel en Veghel. Het gebied besloeg een oppervlakte van 1.862 ha en telde twee kerkdorpen: Dinther en Loosbroek.

Vanaf 1 januari 1969 gingen de gemeenten Dinther en Heeswijk samen verder als de nieuwe gemeente Heeswijk-Dinther, 3.407 ha groot.
Met ingang van 1 januari 1994 kwam er overigens alweer een einde aan die zelfstandigheid: het hele gebied ging deel uitmaken van de gemeente Bernheze.
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlage: burgemeesters
Kenmerken
Datering:
1924-1968
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2079 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS