skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Archieven

7702 Levensmiddelenbedrijf Veghel, 1914 - 1921

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Historisch overzicht periode
7702 Levensmiddelenbedrijf Veghel, 1914 - 1921
Inleiding
1.1.
Historisch overzicht periode
Datering:
1914-1920
De eerste wereldoorlog stelt de staat en in het bijzonder de regering voor geheel nieuwe opgaven. *  Als in 1914 het gewapend conflict uitbreekt tussen Oostenrijk en ServiĆ« raakt de bevolking op vele plaatsen in het land in paniek. Men begint op grote schaal te hamsteren uit vrees voor schaarste van levensmiddelen en huishoudelijke artikelen.
Treub, de minister van landbouw, nijverheid en handel voert onmiddelijk een aantal maatregelen door om verdere ontreddering te voorkomen. *  De voorziening in de meest noodzakelijke levensbehoeften wordt ter hand genomen. De "Onteigeningswet 1914" komt tot stand waarin de mogelijkheid is geschapen dat de burgemeesters ingrijpen in gevallen ter voorkoming van vasthouden en prijsopdrijving van waren. *  Voor de beheersing van de grondstoffenpositie op industrieel- en handelsgebied stelt men de rijksbureau's in. Met machtiging van de minister wordt het mogelijk dat door of vanwege de burgemeester levensmiddelen, grondstoffen van levensmiddelen, huishoudelijke artikelen en brandstoffen in de gemeente aanwezig onmiddelijk in bezit genomen worden en beschikbaar komen ten behoeve van de bevolking of van in de gemeente bestaande bedrijven.
Er wordt een Centraal Administratie Kantoor voor Distributie van Levensmiddelen in het leven geroepen, waaraan verzoeken kunnen worden gericht voor het beschikbaar stellen van levensmiddelen.
Met betrekking tot de broodvoorziening bleken verscheidene maatregelen noodzakelijk. Reeds in oktober 1914 gaat men over tot het landelijk invorderen van de roggeoogst. De burgemeesters worden aangespoord tot samenwerking om in belang van de bevolking tot een oplossing voor het roggeprobleem te komen door gelijkluidende voorschriften te maken inzake samenstelling brood en distributie van rogge. Invoering van een broodkaartensysteem ter verkrijging van brood blijkt weldra noodzakelijk.
De uitvoer van suiker, aardappelen en kaas wordt aan beperkingen onderhevig en de prijsregeling van steeds meer produkten wordt nodig geacht.
Door de verliezen van handelsschepen, de toenemende rantsoenering en de duurte van alle overzeese produkten, naast de permanente mobilisatie en de vele vooral Belgische vluchtelingen komt tenslotte op 19 augustus 1916 de "Distributiewet 1916" tot stand. *  Hierin worden bepalingen gegeven in het belang van de volksvoeding en van een doelmatige distributie van goederen. Door het ministerie van landbouw, nijverheid en handel worden de prijzen vastgesteld van de aangewezen distributieprodukten.
Aan de ingezetenen worden tegen minimum prijzen verschillende levensmiddelen en huishoudelijke artikelen beschikbaar gesteld. Het verschil tussen in- en verkoopprijs wordt voor 9/10 door het rijk gedragen, terwijl 1/10 ten laste van de gemeente komt. De burgemeester is verplicht zijn medewerking te verlenen en de door het gemeentebestuur getroffen maatregelen ter zake van de volksvoeding en de voorziening met brandstoffen en huishoudelijke artikelen kenbaar te maken aan het ministerie. Verder is het zijn plicht periodiek opgave te doen van de in de gemeente aanwezige voorraden levensmiddelen, grondstoffen van levensmiddelen, brandstoffen en huishoudelijke artikelen, alsmede van de hoeveelheden die alsnog noodzakelijk zijn. Door tussenkomst van het Centraal Administratie Kantoor worden de noodzakelijke goederen ter beschikking gesteld van het gemeentebestuur.
Vooral in de jaren 1917 en 1918 zijn de tekorten van levensmiddelen zodanig dat men op ruime schaal tot distributie overgaat. Met het beƫindigen van de wereldoorlog wordt langzamerhand de toestand van groot- en kleinhandel verbeterd.
In 1920 zijn de artikelen welke voorheen gedistribueerd waren wederom grotendeels in de vrije handel teruggekeerd.
1.2. Organisatie van het Levensmiddelenbedrijf
1.3. Verantwoording van de ordening en de inventarisatie

Kenmerken

Datering:
1914 - 1921
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch