skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

5055 Bouw- en woningtoezicht kring Berlicum, 1951-1989

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
5055 Bouw- en woningtoezicht kring Berlicum, 1951-1989
Inleiding
Historisch overzicht
Technische Dienst BWT kring Berlicum

De voormalige Technische Dienst Bouw- en Woningtoezicht Kring Berlicum heeft bestaan van 1952 tot 1988. De dossiers hebben als classificatienummer -2.07.55BWT. Als trefwoord is vermeld Bouw- en Woningtoezicht Kring Berlicum.
de Technische Dienst voor Bouw- en Woningtoezicht Kring Berlicum (v./h. Kring Rosmalen) 1-7-1952 tot 1-7-1989 voor de gemeenten Berlicum, Den Dungen, Heeswijk-Dinther en Nuland.
Beknopte historie periode 1952-1957

De gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Berlicum, Den Dungen, Dinther, Empel, Heeswijk, Nuland en Rosmalen ging onder de naam "Bouw- en Woningtoezicht, Kring Rosmalen" van start op 1 jul 1952. De dienst beschikte toen over een personeelsbestand van vier personen met Hoofd van dienst A.A.B. Dorenbosch, uit Den Bosch, twee technische ambtenaren en een typiste. Als huisvesting diende de hulpsecretarie van de gemeente Rosmalen, gevestigd aan de Dorpsstraat.
Behalve personeel vormde de Ledenraad, die bestond uit de burgemeesters van de aangesloten gemeenten, het bestuur.
Taken van de Dienst waren: in de deelnemende gemeenten toezicht houden op naleving van wettelijke bepalingen aangaande de volkshuisvesting, advies over bouwvergunningen, toezicht op uitvoering bouwplannen, alsmede uitvoeren van eventuele openbare werken.
Het takenpakket van de dienst wordt steeds meer uitgebreid met weg- en waterbouwkundige taken.
De regeling bleef intact tot 1 apr 1957 toen Rosmalen besloot een eigen dienst in te stellen omdat het de handen vol had aan de groeiende eigen gemeente.
Berlicum nam de plaats van Rosmalen in als centrumgemeente van de dienst en het gezelschap werd uitgebreid met gemeente Engelen m.i.v. 1958.
Beknopte historie periode 1957-1989

Gedurende de volgende perioden trad Berlicum op als centrumgemeente; de huisvesting was in het gemeentehuis Nuland, Dorpsstraat 7 (1957-1967);
Het personeel werd uitgebreid en er waren nu twee afdelingen: Weg- en Waterbouw (inclusief rioleringen) en Bouw- en Woningtoezicht.

De verhuizing naar een houten noodgebouw in Berlicum aan Apollostraat 15 betekende meer werkruimte. Medio jaren zeventig legt men de organisatie onder de loep en een commissie doet aanbevelingen. Een nieuwe afdeling ontstaat, de afdeling Administratie en ook een subafdeling, Hinderwet en Milieuzaken. Men krijgt weer personeelsuitbreiding en was daar gevestigd van 1967-1980. Toch wordt deze locatie ook weer te klein. Men moet er een keet gaan bijplaatsen.

De volgende verhuizing is naar de voormalige Landbouwschool aan de Hoogstraat 94 te Berlicum, waar men zit tot aan de opheffing van de dienst (1980-1989). Het verbouwingsplan van de school wordt in eigen beheer uitgevoerd. Een nieuwe subafdeling heet Onderhoud Woningen en gebouwen/eigendommen en bouwkunde.
De drie hoofdafdelingen en twee subafdelingen staan onder leiding van de directeur, die aan het dagelijks bestuur verantwoording aflegt. Het algemeen bestuur wordt zoals gezegd gevormd door de burgemeesters van de aangesloten gemeenten.
Besluit

De nieuwe wet Gemeenschappelijke regelingen van 1985 heeft grote gevolgen voor vele organisaties in den lande. Voor de kring Berlicum betekent het dat Heeswijk-Dinther en Nuland buiten de regio Den Bosch vallen. De hele zaak wordt opnieuw bekeken, er wordt gepraat met de TD kring Haaren en Stadsgewest Den Bosch, ook de toekomst van de Dienst komt aan bod. In dec 1987 neemt de gemeente Heeswijk-Dinther het besluit per medio 1989 de taken van de TD in het eigen gemeentelijk apparaat te integreren en per 1990 het verband op te zeggen. In 1988 laat de Dienst daarop het Verificatiebureau een liquidatieplan opstellen waarna in de Ledenraadsvergadering van 24 okt 1988 wordt besloten de aanbevelingen te volgen en de T.D. op te heffen.
In juni 1989 vindt het afscheid plaats van Ledenraad en medewerkers in de vorm van een uitstapje met diner en enkele weken later een personeelsfeest.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1951-1989
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2067 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.