skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7393 Collectie Ravenstein met Herpen, Demen en Langel, Dieden, Huisseling en Neerloon, 1625-2004

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Herensociëteit Oranje te Ravenstein, 1871-1889
7393 Collectie Ravenstein met Herpen, Demen en Langel, Dieden, Huisseling en Neerloon, 1625-2004
Inventaris
Herensociëteit Oranje te Ravenstein, 1871-1889
Datering:
1871-1889
Sociëteit Oranje te Ravenstein

Aan het begin van de negentiende eeuw leefden de c. 900 inwoners van Ravenstein van kleinschalige huisnijverheid en de handel met het omliggende platteland.
Het is een arm stadje, ontdaan van zijn vroegere functies en glorie na de opheffing van het Land van Ravenstein waarvan het de hoofdstad is geweest.
Maar in de loop van de negentiende eeuw komen nieuwe mogelijkheden. Door de industriële revolutie komt er nieuwe bedrijvigheid (b.v. de schoenfabriek van Suermondt 1852, de meel- en graanhandel van Meulemans vanaf 1886) in het stadje met de nodige werkgelegenheid. Stoomkracht doet zijn intrede. Een spoorwegnet wordt aangelegd. In 1881 (4 jun) wordt Ravenstein voor de buitenwereld ontsloten door de opening van de nieuwe lijn Tilburg-Den Bosch-Nijmegen.
Men gaat landelijk o.m. in sociëteiten netwerken om voordeliger zaken te bespreken.
Waarschijnlijk houden de notabelen en heren van sociëteit Oranje hun bijeenkomsten in hotel "Keurvorst van de Paltz" te Ravenstein. Men spreekt er over cultuur, politiek en zaken onder het genot van een goede sigaar en men organiseert er lezingen enz. om het peil van de leden en hun introducés op hoger niveau te brengen.

Een dergelijke sociëteit was geen unicum. Ook in andere plaatsen zijn ze in de loop van de 19de eeuw ontstaan als culturele ontspanningsverenigingen vaak door en voor licht elitaire groeperingen in de samenleving. Men sprak in plaats van een sociëteit ook wel van een koffiehuis.
Zo bestonden in Veghel (Concordia 1840), Sint-Oedenrode sociëteit De Unie (1876) en in Uden de sociëteit Nimrod (1881). In Den Bosch waren zeker 5 sociëteiten bekend o.m. de Harmonie (1763), Amicitia (1783), de Zwarte Arend (1809) en de Unie (1827) en Casino (1828).
In Den Haag ontstond De Witte (1802), in Utrecht De Vereeniging (1869), enz.enz.
Jammer genoeg is slechts dit ene archiefstuk bewaard gebleven van de herensociëteit Oranje. Als we de lijst van introducés doorbladeren zien we: aannemers, ambachtslieden, ambtenaren, artiesten, advocaten, artsen, brouwers, burgemeesters, fabrikanten, ingenieurs, kooplieden, landbouwers, landmeters, molenaars, notarissen, officieren (waaronder een generaal) , renteniers, rechters, (handels)reizigers, secretarissen, studenten, wijnhandelaren.
Niet al deze mensen wonen in Ravenstein. Men komt niet alleen van de omliggende dorpen en steden, maar ook van Amsterdam, Brussel, Den Haag, Eindhoven, Emmerich, Hannover, Kleef, Leiden, Maastricht, Mechelen, Middelburg, Parijs, Rotterdam, Utrecht.
Een aantal heren uit Ravenstein e.o. vindt men terug in de archiefstukken van Liedertafel en Zangvereniging Ravo's Lust.

Zo was Auguste Wils enkele keren introducé. Deze roemruchte familie stamt uit Ravenstein.
Auguste Wils werd geboren te Ravenstein op 30 april 1847. Hij werd op 14 oktober 1865 pauselijk zouaaf en werd per 20 augustus 1870 bevorderd tot luitenant. Hij streed in de slag van Mentana in 1867 en sloot zich na de capitulatie van Rome in 1870 met zijn jongere broer lgnace Wils aan bij de Franse oud-zouaven, die in de pas uitgebroken oorlog (1870-1871) hun vaderland tegen Duitsland te hulp snelden. Toen lgnace in 1873 sneuvelde bij het beleg van Igualada, volgde Auguste Wils zijn broer op als commandant van de Carlistische zouaven in Spanje. in 1974 keerde hij naar Nederland terug, vestigde zich te 's-Gravenhage en daarna te Dordrecht In 1894 wist hij de verschillende locale bonden te verenigen tot de Algemene Nederlandse Zouavenbond, waarvan hij jarenlang voorzitter was. Hij was Ridder van St. Gregorius de Grote, ontving het Mentanakruis, de gouden medaille Bene Merenti en de medaille der Franse veldslagen met de ster van verdiensten. Wils overleed te Dordrecht op 10 februari 1919

Kenmerken

Datering:
1625-2004
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2022 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie: