skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

7039 Gemeentebestuur Wanroij, 1814 - 1937

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
Burgemeesters, secretarissen
Het archief
7039 Gemeentebestuur Wanroij, 1814 - 1937
Inleiding
Het archief
Van de ordening van het archief valt weinig te vertellen, daar zich geen problemen voordeden. Van 1916 tot de invoering van het registratuurstelsel in 1936 volgde de secretaris Cornelissen een eigen rubriekensysteem, bestaande uit een bewerking van het systeem Gouverneur. Gedurende twee decennia heeft dit Wanroijse stelsel voortreffelijk gefunctioneerd. Bij de beschrijving zijn dan ook de grondlijnen gehandhaafd, alleen zijn de rubrieken sustematisch ingevoegd in het geheel van de orde van het nieuwsarchief. Tevens zijn enkele omvangrijke rubrieken gesplitst, zoals algemeen, onderwijs en gemeentewerken. De aanduiding S.C. duidt op de nummering van het oude rubriekenstelsel (S.C.-Stelsel Cornelissen). Zie voor een overzicht van het alfabetische rubriekenstelsel van secretaris Cornelissen bijgevoegde lijst.
Tot slot een medeling over de materiele toestand van het archief. Deze is vrij goed te noemen. De huidige bewaarplaats is bepaald niet vochtvrij. Zo nu en dan dringt er een vogeltje binnen, dat nestpogingen onderneemt. De bescheiden staan echter brandvrij en de bouw van het nieuwe gemeentehuis is al vrij ver gevorderd. Vandaar, dat de toekomst er rooskleurig uitziet.
Nog een woord van dank aan burgemeester en wethouders, die deze uitgave hebben mogelijk gemaakt. Tevens geldt dit voor het gehele secretariepersoneel. Goede koffie en een gemeenschappelijke wandeling of autotochtje naar het recreatiecentrum De Wanroijse Bergen tijdens de middagpauze hebben ten zeerste bijgedragen tot een prettige werksfeer en de tot standkoming van deze uitgave.
Door het uitgeven van een inventaris van het Wanroijse gemeentearchief deed zich de mogelijkheid voor tevens andere inventarissen van archieven van Wanroij en Rijkevoort het licht te doen zien. Hoewel de bescheiden van de familie Hendriks niet omvangrijk zijn, vormen ze een welkome aanvulling voor de Wanroijse dorpshistorie gedurende de Franse Tijd en kort daarna.
Kerkelijke archieven zijn voor een nadere kennismaking met het dorpsverleden immer een zeer voorname bron. Vooral voor Wanroij is het verblijdend, dat de stichtingsbrief van de parochie van het jaar 1551 bewaard is gebleven. Voor Rijkevoort is het archief sinds de stichting der parochie in 1722 voortkomend uit die van Beugen vrij compleet. Zowel te Wanroij als te Rijkevoort is de bewaring der kerkelijke bescheiden goed te noemen. Voor het doen inventariseren en publiceren der stukken wordt aan Heren pastoors en de heer P. Hendriks hartelijk dank gebracht.

Brabants Historisch Informatie Centrum
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1814-1937
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch