skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7309 Schepenbank Nistelrode, 1728-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
7309 Schepenbank Nistelrode, 1728-1810
Inleiding
Historisch overzicht
De schepenbank, die behalve met bestuurlijke en administratieve ook met rechterlijke taken is belast, omvat zeven personen, die vergaderen onder voorzitterschap van de officier (de kwartierschout van Maasland) of diens plaatsvervanger, de stadhouder. De schepenen komen voort uit de meest weigestelden van het dorp en dienen van onbesproken gedrag te zijn. In de periode 1648-1795 komt daar nog bij, dat zij de "gereformeerde religie" moeten belijden, maar meestal telt Nistelrode te weinig protestanten om aan die eis te kunnen voldoen.
Jaarlijks op. 1 oktober stelt de officier nieuwe schepenen aan, het ene jaar vier, het andere drie, met dien verstande "dat nyemand meer dan twee jaeren 't schepenampt aeneen sal mogen bedienen". *  De aanstelling geschiedt vanuit een voordracht door de zittende schepenen en de gezworenen. De gezworenen of "raetsmannen" zijn acht in getal en hebben meestal één of meer ambtstermijnen als schepen en/of kerk- of armmeester achter de rug. Zij worden gekozen door de diverse gehuchten en buurtschappen: twee uit" 't Laer aen de capel", twee uit Vorstenbosch en Loosbroek, één uit Donzel, één uit Kleinwijk, één uit Delst en Menzel en één uit Menzel en "Achtterstraet". De raadsmannen treden vooral op als adviseur van de schepenen en kunnen dus op de achtergrond veel invloed uitoefenen. *  Borge- of burgemeesters zijn er aan het eind van de 18e eeuw drie: twee voor Nistelrode en één voor Vorstenbosch. Zij beheren de dorpsfinanciën, innen de lands- en dorpsbelastingen en maken de jaarrekening van het dorp op, welke dan ook de borgemeesters-rekening wordt genoemd. In principe worden zij voor één jaar door de officier benoemd, welke termijn ingaat op. 1 oktober. * 

Uit: Inleiding van toegangsnummer 7306 Dorpsbestuur Nistelrode 1732-1810 door M.A. van Peer.
Brabants Historisch Informatie Centrum
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1728-1810
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch