skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

1412 Gemeentebestuur Oeffelt, 1937-1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht van de gemeente Oeffelt
Geschiedenis van het archief
1412 Gemeentebestuur Oeffelt, 1937-1993
Inleiding
Geschiedenis van het archief
Het oude gemeentehuis is gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. Het lag in de nabijheid van de kerk en het adres was Kerkhoek 160. Tijdens de oorlog (eind 1944) is de Oeffeltse bevolking, met uitzondering van een kleine groep mensen, geëvacueerd. In die tijd werd het archief ondergebracht bij de heer M. van Elst, wonende aan de Heide (later Hapseweg genoemd). De heer Van Elst was één van de weinigen, die in Oeffelt achterbleven. Behalve het archief had hij ook het vee van de Oeffeltse bevolking onder zijn hoede genomen.
Na de evacuatie constateerde men dat er niet veel over was van het gemeentehuis. Vanaf medio februari 1945 tot en met 30 juni 1947 is het gemeentehuis ondergebracht in een gedeelte van de boerderij van de heer G. J. J. Remmen, gelegen aan het Dorp 120. Tijdens de periode van 1948 tot de opening van het nieuwe raadhuis fungeerde een burgerwoning aan de Kerkhoek (thans Lietingsestraat) als zodanig. Gedurende de periode 1945-1954 bevond het archief zich in deze noodvoorzieningen.
Op 17 juli 1954 is het nieuwe raadhuis in gebruik genomen. Het semi-statische archief kreeg een plaatsje op zolder. Hoewel dat na alle omzwervingen van het archief een aanzienlijke verbetering betekende, was de situatie nog verre van optimaal.
In 1956 is de gemeente Oeffelt toegetreden tot de gemeenschappelijke regeling Streekarchivariaat Land van Cuijk. De heer drs. H. B. M. Essink heeft in zijn funktie van streekarchivaris in 1963 een inventaris vervaardigd van de archiefbescheiden uit de periode 1728-1936. Ingevolge de gemeenschappelijke regeling zijn deze stukken in 1978 overgebracht naar de streekarchiefbewaarplaats in Grave.
De archiefstukken die op zolder lagen, waren gerangschikt op classificatienummer en zaaksgewijs geordend. Hierbij werd geen onderscheid gemaakt in te bewaren en op termijn te vernietigen stukken. In het begin van de tachtiger jaren heeft de heer P. Schoonhoven, de streekregistrator van het Land van Cuijk, deze splitsing aangebracht. Hierna zijn regelmatig de voor vernietiging in aanmerking komende archiefbescheiden vernietigd op basis van de voorschriften. Ook zijn er toen pas aparte series gevormd voor bouw- en hinderwetvergunningen alsmede voor de financiële stukken.
De verbouwing van het gemeentehuis in 1976 behelsde onder andere de inrichting van een deugdelijke archiefbewaarplaats. Sedertdien zijn de opslagcondities van het archief van de gemeente Oeffelt aanzienlijk verbeterd.
Verantwoording van de inventarisatie
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1937-1993
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2069 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.