skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

1791 Dorpsbestuur Boxtel, 1554-1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
1791 Dorpsbestuur Boxtel, 1554-1810
Inleiding
Historisch overzicht
Het oud-gemeentelijk archief van Boxtel was een der eerste waaraan mijn voorganger mr. C.C.N. Krom in 1884 de hand sloeg toen hij door een besluit van de Staten van dit gewest in staat werd gesteld zijn goede zorgen ook aan het gemeentelijk archiefwezen in zijn provincie te wijden. Op de hem eigen krachtige en eenvoudige manier ordende hij hetgeen hem er nog van bewaard bleek, inventariseerde het kort en liet het zover nodig daarna stevig in pakken binden en geheel op duidelijke wijze nummeren.
Toen volgens mijn vroeger voorstel, op nadere aandrang, een som tot het drukken van die inventaris op de gemeentebegroting voor het lopende jaar was gebracht, had ik intussen op de zolder van ’t gemeentehuis een groot aantal bescheiden gevonden, die nog bij het oud-archief behoorden en in de inventaris moesten worden opgenomen. Bovendien behoorden er enige stukken bij teruggebracht te worden, die in 1812 met het oud-rechterlijk archief van Boxtel naar de griffie der rechtbank alhier waren overgebracht en nu in het onder mijn beheer staand rijksdepôt berustten. Wegens een en ander was een bijna gehele omnummering wenselijk te achten. Daar echter hiertegen bij sommige rubrieken de duidelijkheid, ja bijna onuitwisbaarheid der nummers, op de delen van het archief aangebracht, een groot bezwaar was, voegde ik daar liever de nog ontdekte en bijgevoegde stukken in de inventaris als bisnummers in, aangeduid met de letters a, b, c. enz.
Tegelijk heb ik in de inventaris al de delen der verschillende series gespecificeerd en deze bij de stukken vergeleken, waarbij verscheidene afwijkingen met de eerste beschrijving werden ontdekt en hersteld. Ook werd de omschrijving van vele stukken aanmerkelijk uit-gewerkt en ook verbeterd. Door een en ander kreeg de lijst een driedubbele omvang, maar zij bleef het werk van 1884 door het behoud der toen aangebrachte orde. Ware gehele omnummering der stukken niet zo bezwarend geweest, dan had hier en daar nog ver-schikking moeten plaatsvinden. Behalve onderdelen had deze de omschuiving van de rubrieken E en F 1 – 171, de verschuiving van H en K vóór G moeten omvatten, in overeenstemming met de orde, aangenomen bij de andere sinds 1884 door ons opgemaakte inventarissen van oude gemeente-archieven.

Nu dit niet goed kon geschieden, beschouwe men ook die afwijking in het licht dezer mededelingen.

De beschrijving der oude bescheiden van de burgerlijke stand dateert mede eerst van dit jaar.

’s-Hertogenbosch, october 1892
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1554-1810
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch