skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Archieven

1862 Procureur-generaal te ’s-Hertogenbosch betreffende toezicht en controle op de NSB en andere rechtsextremistische bewegingen en/of personen in Noord-Brabant en Limburg, 1933 – 1940

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
GESCHIEDENIS VAN DE ARCHIEFVORMER
GESCHIEDENIS VAN HET ARCHIEFBEHEER
INHOUD EN STRUCTUUR VAN HET ARCHIEF
1862 Procureur-generaal te ’s-Hertogenbosch betreffende toezicht en controle op de NSB en andere rechtsextremistische bewegingen en/of personen in Noord-Brabant en Limburg, 1933 – 1940
Inleiding
INHOUD EN STRUCTUUR VAN HET ARCHIEF
INHOUD EN STRUCTUUR VAN HET ARCHIEF

INHOUD

Alle aangetroffen archiefstukken hebben betrekking op handelingen en geschriften inzake het toezicht en controle op de NSB en andere rechts-extremistische bewegingen en/of personen in Noord-Brabant en Limburg gedurende de vooroorlogse jaren (1933-1940).

SELECTIE EN VERNIETIGING


Bij aanvang had het archief een omvang van 1.75 meter. Gezien de historisch-wetenschappelijke waarde van een groot deel van het archief zouden bij selectie slechts enkele archiefbescheiden voor vernietiging in aanmerking komen. Daarom zijn alle archiefbescheiden bewaard gebleven.
VERANTWOORDING VAN DE BEWERKING

Het Ministerie van Justitie heeft Doc-Direkt opdracht gegeven de archiefbescheiden van de procureur-generaal te ’s-Hertogenbosch in goede geordende en toegankelijke staat te brengen opdat het archief kan worden overgebracht naar het Brabants Historisch Informatie Centrum.
Voor de bewerking van het archief werd een archiefbewerkingsplan samengesteld, dat de basis vormde voor de bewerking. In het plan, dat werd goedgekeurd door het Ministerie van Justitie en het Nationaal Archief, zijn de afspraken met betrekking tot de selectie, ontsluiting, materiële verzorging en overbrenging vastgelegd.

De begincesuur van het archief werd bepaald door het oudste aangetroffen stuk. De eindcesuur werd bepaald op het laatst gedateerde stuk van 1940.
Het archief heeft grote historisch-maatschappelijke relevantie, met name voor onderzoek naar de ontwikkeling van rechts extremistische bewegingen en de daarbinnen actieve personen in Limburg en Noord-Brabant in de jaren ’30.

Ten behoeve van de overbrenging naar het Brabants Historisch Informatie centrum dient het archief te voldoen aan de in de Regeling duurzaamheid archiefbescheiden (2001) gestelde eisen. Concreet betekent dit dat de volgende werkzaamheden zijn uitgevoerd:
- Alle ijzerwerk (paperclips, nietjes, hechtmechanieken e.d.) is verwijderd;
- Foto's, lichtdrukken en andere materialen die aan sterkere chemische reacties dan goed
papier onderhevig zijn, zijn voorzien van afzonderlijke fourflaps;
- Het archief is verpakt in omslagen, archiefdozen en etiketten die voldoen aan de ICN-kwaliteitseis.

ORDENING VAN HET ARCHIEF

Het eindresultaat van de bewerking is een inventaris op de archiefbescheiden van de procureur-generaal te ’s-Hertogenbosch. Volgens afspraak zijn de archiefbescheiden in deze inventaris in enge zin op serieniveau toegankelijk gemaakt, op basis van de in het archiefbewerkingsplan genoemde indeling.

Onder de inventarisnummers is een nadere omschrijving van de stukken gemaakt.

AANWIJZINGEN VOOR DE GEBRUIKER

Kenmerken

Datering:
1933-1940
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch