skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

204 Algemene Reclasseringsvereniging en voorgangers, 1823 - 1986

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Verwijzing naar archiefstukken uit dit archief geschiedt door
(volledig): Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 204 Algemene Reclasseringsvereniging en voorgangers, 1823 - 1986, inv.nr. ...
(verkort): BHIC, 204 Reclasseringsvereniging, inv.nr. ...
Openbaarheidsbeperkingen
204 Algemene Reclasseringsvereniging en voorgangers, 1823 - 1986
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Ten aanzien van de openbaarheid van de archieven jonger dan 100 jaar komen partijen het volgende overeen:
De archiefbescheiden welke persoonlijke gegevens bevatten zijn, anders dan voor wetenschappelijk onderzoek, niet toegankelijk;
Inzage kan uitsluitend geschieden met uitdrukkelijke schriftelijk gegeven toestemming van de directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum, de bewaargevers gehoord;
Gegevens geput uit deze bescheiden mogen slechts geanonymiseerd worden gehanteerd;
Publicaties dienen vóór uitgave ter inzage te worden gegeven aan de directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum en de bewaargevers'.
Archieven van overige reclasseringsinstellingen en elders berustende archiefdelen
In 1987 zijn twee grote reclasseringsinstellingen buiten de fusie gebleven te weten de afdeling reclassering van het Leger des Heils en de Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs. De laatste werken samen in de Nederlandse Vereniging van Consultatiebureaus (NVC), voorheen de Federatie voor Zorg voor Alcoholisme en Drugs (FZA). Zij beheren hun archieven zelf.
Hoewel de rijksreclassering in 1987 wel bij de fusie betrokken was, zijn, omdat het overheidsarchieven betreft, de archieven van de Reclasseringsraden gedeeltelijk overgebracht naar de depots van het Ministerie van Justitie. Een ander deel berust nog bij de 19 stichtingen, waarvan er in 1987 in ieder arrondissement één is opgericht. Te zijner tijd zullen de archieven van de raden conform de archiefwet overgedragen worden aan de rijksarchiefdienst.
In het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit van Amsterdam bevinden zich in het archief van prof. mr. H. Dooyeweerd onder meer stukken betreffende zijn lidmaatschap van de (hoofd)besturen van de Protestants Christelijke Reclasseringsvereniging en de Vereniging van Reclasseringsinstellingen. * 
In het gemeentearchief van Delft en de rijksarchieven in Friesland en Utrecht bevinden zich bescheiden uit de archieven van respectievelijk de afdelingen Delft (1841-1908, omvang 0,1 m'), Friesland (1824-1973, omvang 0,65 m') en Utrecht (1849-1885, omvang 0,1 m') van het Nederlands Genootschap tot Reclassering. Op het gemeentearchief van Vlaardingen berusten archiefbescheiden van de Vlaardingse correspondent van voornoemd Genootschap (1823-1834, omvang 0,05 m'). Het archief van W.H. Suringar, een der oprichters van het Genootschap, bevindt zich op de Handschriftenkamer van de Universiteit van Amsterdam.
Behalve de documentatie die bij de diverse archieven is aangetroffen, zijn ook, zoals al gezegd, ongeveer 400 boeken, artikelen, scripties en tijdschriften in bewaring gegeven. Eerstgenoemde documentatie is beschreven bij de betreffende archieven. De tweede groep is toegankelijk gemaakt met behulp van de alfabetische catalogus op naam van de auteur, de onderwerps- en de trefwoordencatalogus van de bibliotheek van het rijksarchief.
Bijlage
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1823-1986
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2064 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.