skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Archieven

204 Algemene Reclasseringsvereniging en voorgangers, 1823 - 1986

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Algemene inleiding
Het Nederlandsch genootschap tot reclassering 1823-1975
Vereniging van reclasseringsinstellingen VVRI 1913-1988
Katholieke reclasseringsvereniging KRV 1916-1975
Dr F.S. meijers-vereniging 1924-1975
Stichting tot het verlenen van steun aan het werk van de dr. F.S. Meijers- vereniging
Protestants christelijke reclasseringsvereniging PCRV 1928-1975
De stichting tot steun aan het protestants reclasseringswerk
Stichting samenwerkende reclasseringsinstellingen SRI 1973-1975
Algemene reclasseringsvereniging 1975-1986
Verzameling cliëntendossiers en rapporten, 20e eeuw
204 Algemene Reclasseringsvereniging en voorgangers, 1823 - 1986
Inleiding
Historisch overzicht
Verzameling cliëntendossiers en rapporten, 20e eeuw
Toen in 1915 de voorwaardelijke veroordeling tot de wettelijke sanctiemogelijkheden ging behoren, groeide -aanvankelijk traag- de behoefte aan informatieverstrekking door de reclassering. Pas nadat in 1922 de Politierechtspraak haar intrede deed, nam de voorlichting aan de rechter een hogere vlucht.
De informatieverstrekking / voorlichting aan de rechterlijke autoriteiten is in de loop der jaren een steeds be- langrijker en omvattender taak voor de reclassering geworden. Niet altijd een onbetwiste taak, want met name na de Tweede Wereldoorlog, toen de opkomende professionalisering mede aanleiding gaf tot het voeren van doelstellingendiscussies, kwam regelmatig de vraag aan de orde, of de voorlichtingstaak wel verenigbaar was met de eigelijke taak van de reclassering: de hulpverlening aan degenen die met justitie in aanraking kwamen. In het bijzonder werd dan gedoeld op de dienstverlening aan justitie bij het verstrekken van informatie over persoon en situatie van de verdachte vóór de behandeling van de strafzaak.
Bij de totstandkoming van de Reclasseringsregeling 1986 zijn over dit onderwerp uitvoerige discussies gevoerd tussen het Ministerie van Justitie en de particuliere reclasseringsverenigingen. Ten slotte heeft men overeenstemming bereikt over de volgende formulering in de toelichting op artikel 1 van de Regeling: 'De voorlichting van de bevoegde autoriteiten enerzijds en de verlening van hulp en steun anderzijds zijn in het reclasseringswerk nevengeschikte taken'.
Tot de jaren vijftig was het niet ongebruikelijk dat de voorlichtingsrapportage ook werd verzorgd door bestuursleden van de verschillende reclasseringsafdelingen. Daarna werden echter speciaal opgeleide voorlichtingsambtenaren aangesteld. In de loop van de daarop volgende jaren is het onderscheid tussen voorlichtings- en nazorgambtenaren steeds verder afgenomen en werd de voorlichting tenslotte een normaal onderdeel van het werk van elke reclasseringsambtenaar, later: reclasserings-maatschappelijk werker.
De informatieverstrekking kan betrekking hebben op:
- voorlichting vóór de behandeling van een strafzaak, op verzoek van de rechterlijke autoriteit, van de verdachte zelf of van diens advocaat;
- advisering over de mogelijkheden van een voorwaardelijke invrijheidstelling (V.I.-rapport);
- opstelling van een reclasserings- of behandelingsplan, bij voorwaardelijke invrijheidstelling, respectievelijk bij proefverlof of voorwaardelijk ontslag uit de maatregel van ter beschikking stelling van de Regering;
- begeleiding gedurende de toezicht- respectievelijk nazorgperiode (verslagjes opgesteld door de toezichthouder-vrijwilliger);
- rapportage in verband met recidive of overtreding van bijzondere voorwaarden (overtredings- of incidentele rapporten);
- rapportage in verband met een gratieverzoek;
- rapportage in verband met emigratieplannen;
- rapportage in verband met inverzekeringstelling (vroeghulprapporten).
Hierbij wordt opgemerkt, dat de TBR-wetgeving recent sterk gewijzigd is, evenals de regeling van de voorwaardelijke invrijheidstelling (V.I.), terwijl de nazorgrapportage al vele jaren vervallen is. Daarvoor in de plaats kwam een intern registratiesysteem voor de verslaglegging van het hulpverleningsproces. Zie voor schriftelijke rapportage ook de lijst van begrippen en afkortingen elders in deze bundel (pagina 262-264).
Behalve de in voorgaande inventarissen beschreven archieven, is bij het door het Rijksarchief in Noord-Brabant in de jaren tachtig verworven zogenaamde 'historisch archief van de NFR' ook een verzameling clintendossiers en rapporten aangetroffen, aangelegd door reclasseringsmedewerkers. Deze stukken zijn afkomstig uit de archieven van verschillende reclasseringsinstellingen, maar uit welke precies is niet voor alle stukken altijd duidelijk. Om deze reden en omdat de verzameling bestaat uit enkele series gelijksoortige dossiers en rapporten, is zij intact gelaten en als aparte eenheid beschreven.
De stukken kunnen inzicht verschaffen in de wijze waarop de reclassering door de jaren heen het verschijnsel crimineel gedrag heeft beoordeeld en hoe zij in de hulpverlening de cliënt is tegemoetgetreden.
Stichting maatschappelijke begeleiding militairen (MBM) 1955-1982
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlage
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1823-1986
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2064 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.