skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

213 Noordbrabantse Maatschappij van Landbouw, 1853 - 1999

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
213 Noordbrabantse Maatschappij van Landbouw, 1853 - 1999
Inleiding
Historisch overzicht
De 'Vereniging NoordBrabantse Maatschappij van Landbouw' (NBML) werd op 10 augustus 1881 te Tilburg opgericht. Als voorloper van de NBML kan beschouwd worden de in 1851 te Breda opgerichte 'Maatschappij van Landbouw, Veeteelt en Tuinbouw', gericht op het arrondissement Breda. In 1883 was elke gemeente in de provincie Noord-Brabant onder een afdeling van de Maatschappij ingedeeld. Zij was aanvankelijk gevestigd in 's-Hertogenbosch, later in Zevenbergen.
Op de hoofdbestuursvergadering van 30 december 1941 werd met algemene stemmen besloten over te gaan tot liquidatie van de NBML. Reden: het bestuur wenste niet dat de NBML lid zou worden van de Landstand. Na de Tweede Wereldoorlog werd de NBML heropgericht.
Op 1 januari 1969 fuseerde de NBLM met de Zeeuwse Landbouw Maatschappij ZLM. Nieuwe naam: 'Maatschappij tot bevordering van landbouw, tuinbouw en veeteelt in Zeeland en Noord-Brabant', bij verkorting ZLM.
Op 1 januari 1994 ging de ZLM tesamen met twee andere landbouworganisaties op in de 'Landbouwmaatschappij ZMO'. Op 1 juli 1996 ging ZMO een federatie aan met LTO MidOost, die per 1 januari 1998 resulteerde in een fusie. De nieuwe vereniging kreeg de naam 'Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie (GLTO) Zuid Midden Oost' en werd werkzaam in de provincies Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. In januari 1999 kwam weer een fusie tot stand van de GLTO Zuid Midden Oost met de NCB. De naam van deze organisatie werd 'Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie' ZLTO).
De NBML en haar opvolgers waren verdeeld in afdelingen. Een aantal afdelingen vormden een kring, vanaf 1994 regio. Deze afdelingen konden zowel plaatselijk als per bedrijfstak georganiseerd zijn. Zo bestond bijvoorbeeld de kring/regio 'de Langstraat' uit de afdelingen Sprang-Capelle, 's Grevelduin-Capelle, Raamsdonk en Langstraat-Oost. Ook functioneerde er een afdeling landbouw en een afdeling tuinbouw. De afdelingen Hilvarenbeek e.o., De Kempen, Valkenswaard e.o., Someren-Asten, Deurne-Helenaveen, de Peel, Nuenen e.o. en Sint-Michielsgestel vormden de kring c.q. regio Oost- en Midden-Brabant.
Volgens artikel 2 van de statuten (1964) had de vereniging als doel 'de behartiging van de belangen van de landbouw in de ruimste zin en des zelfs beoefenaren benevens de bevordering van het culturele en geestelijke leven van de boeren- en tuindersstand in het bijzonder in haar werkgebied'. De vereniging behartigde de belangen van aangesloten agrariërs op het gebied van landbouwonderwijs en -voorlichting, coöperaties en rundvee-, paarden- en varkensfokkerijen.
Literatuur:
A. Korteweg, Kroniek van de Noord-Brabantse Maatschappij van Landbouw 1944-1968 (1982);
P.J. van Loon, Honderd jaren Maatschappij van Landbouw in Noord-Brabant 1851-1951 (Amsterdam 1951).

Rijksarchief in Noord-Brabant, 2000
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1853-1999
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch