skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Archieven

2131 Clarissen Megen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
2131 Clarissen Megen
Inleiding
Historisch overzicht
Op initiatief van pater J.J.E.M. (Hans) de Visser is in 2016 gestart met de digitalisering en ontsluiting van het archief van het voormalige clarissenklooster Sint-Elisabethsdal te Boxtel, dat zich thans in het clarissenklooster Sint-Josephsberg te Megen bevindt. Het Boxtelse klooster lag langs de Dommel in de directe omgeving van de Sint-Petruskerk, vermoedelijk ter hoogte van de huidige Clarissenstraat nrs. 9-31.
Het zusterklooster wordt op 20 december 1468 voor het eerst vermeld in een schepenoorkonde van Boxtel. *  Hierin doet Bartholomeus de Momboir afstand van zijn recht op het goed Cronenborch ‘tot behoeff den susteren van der dorder regulen sinte Franciscus ordine’. Op 14 oktober 1471 bepaalt de heer van Boxtel, Hendrik van Ranst, dat ‘in den huyse genoemt Cronenborch, dat wilen heer Jan van Cronenborch, minen auden oem saliger gedachten, in denselve dorpe van Boxtel getimmert heeft, nu voertaen sullen moegen zijn ende woennen ten euwigen dagen geestelicke meechden ende susteren van der dorden oerden des heilichs vaders ende confessoers Francisci.’ *  Vier jaar later hecht de bisschop van Luik zijn goedkeuring aan de kloosterstichting ‘in honorem Vallis sancte Elizabeth’. * 
Het tertiarissenklooster verkreeg in 1504 van paus Julius II toestemming om over te gaan naar de orde van Sint-Clara, maar de definitieve overgang liet nog tot 1513 op zich wachten door het verzet van enkele zusters. Een aantal jaren later, in 1540, werd het klooster door een brand geteisterd die ontstond tijdens de H. Bloedprocessie. De kerk van het klooster en alle huizen werden verwoest, enkel het washuis en een klein kippenhok bleven gespaard. *  In 1543 viel het klooster opnieuw ten prooi aan verwoesting door de inval van Maarten van Rossum. Zijn soldaten roofden er alles wat uit de brand gered was en eisten een brandschatting van de inwoners van Boxtel. De zusters van het clarissenklooster werden hiervan echter vrijgesteld.
Ca. 1580 vluchtten de clarissen vanuit Boxtel naar een woning aan de Papenhulst te ’s-Hertogenbosch, waar ze tot 12 juli 1611 verbleven. Daarna keerden ze terug naar Boxtel. De sluiting in 1648 van de meeste kloosters in de Meierij van ’s-Hertogenbosch ging aanvankelijk voorbij aan het klooster Sint-Elisabethsdal. Het kreeg toestemming van de Staten-Generaal om in Boxtel te blijven, op voorwaarde dat het klooster zou opgeheven worden na het overlijden van de laatste zuster. Het zou nog tot 1717 duren vooraleer het bevel kwam waardoor de zusters definitief uit hun klooster werden verdreven. Hun gebouwen werden ingenomen door inwoners van Boxtel en in 1728 openbaar verkocht door de rentmeester van de geestelijke goederen van het kwartier Oisterwijk en Kempenland. *  Na een kort intermezzo in het clarissenklooster te Hoogstraten vestigden de clarissen uit Boxtel zich in 1721 te Megen.
Het archief
De publicatie
Toelichting bij de regesten
Raadpleging van het archief
Inventaris

Kenmerken

Vindplaats origineel:
Clarissenklooster Megen