skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Archieven

 2131 Clarissen Megen
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
2131 Clarissen Megen
Inleiding
Historisch overzicht
Op initiatief van pater J.J.E.M. (Hans) de Visser is in 2016 gestart met de digitalisering en ontsluiting van het archief van het voormalige clarissenklooster Sint-Elisabethsdal te Boxtel, dat zich thans in het clarissenklooster Sint-Josephsberg te Megen bevindt. Het Boxtelse klooster lag langs de Dommel in de directe omgeving van de Sint-Petruskerk, vermoedelijk ter hoogte van de huidige Clarissenstraat nrs. 9-31.
Het zusterklooster wordt op 20 december 1468 voor het eerst vermeld in een schepenoorkonde van Boxtel. *  Hierin doet Bartholomeus de Momboir afstand van zijn recht op het goed Cronenborch ‘tot behoeff den susteren van der dorder regulen sinte Franciscus ordine’. Op 14 oktober 1471 bepaalt de heer van Boxtel, Hendrik van Ranst, dat ‘in den huyse genoemt Cronenborch, dat wilen heer Jan van Cronenborch, minen auden oem saliger gedachten, in denselve dorpe van Boxtel getimmert heeft, nu voertaen sullen moegen zijn ende woennen ten euwigen dagen geestelicke meechden ende susteren van der dorden oerden des heilichs vaders ende confessoers Francisci.’ *  Vier jaar later hecht de bisschop van Luik zijn goedkeuring aan de kloosterstichting ‘in honorem Vallis sancte Elizabeth’. * 
Het tertiarissenklooster verkreeg in 1504 van paus Julius II toestemming om over te gaan naar de orde van Sint-Clara, maar de definitieve overgang liet nog tot 1513 op zich wachten door het verzet van enkele zusters. Een aantal jaren later, in 1540, werd het klooster door een brand geteisterd die ontstond tijdens de H. Bloedprocessie. De kerk van het klooster en alle huizen werden verwoest, enkel het washuis en een klein kippenhok bleven gespaard. *  In 1543 viel het klooster opnieuw ten prooi aan verwoesting door de inval van Maarten van Rossum. Zijn soldaten roofden er alles wat uit de brand gered was en eisten een brandschatting van de inwoners van Boxtel. De zusters van het clarissenklooster werden hiervan echter vrijgesteld.
Ca. 1580 vluchtten de clarissen vanuit Boxtel naar een woning aan de Papenhulst te ’s-Hertogenbosch, waar ze tot 12 juli 1611 verbleven. Daarna keerden ze terug naar Boxtel. De sluiting in 1648 van de meeste kloosters in de Meierij van ’s-Hertogenbosch ging aanvankelijk voorbij aan het klooster Sint-Elisabethsdal. Het kreeg toestemming van de Staten-Generaal om in Boxtel te blijven, op voorwaarde dat het klooster zou opgeheven worden na het overlijden van de laatste zuster. Het zou nog tot 1717 duren vooraleer het bevel kwam waardoor de zusters definitief uit hun klooster werden verdreven. Hun gebouwen werden ingenomen door inwoners van Boxtel en in 1728 openbaar verkocht door de rentmeester van de geestelijke goederen van het kwartier Oisterwijk en Kempenland. *  Na een kort intermezzo in het clarissenklooster te Hoogstraten vestigden de clarissen uit Boxtel zich in 1721 te Megen.
Het archief
De publicatie
Toelichting bij de regesten
Raadpleging van het archief
Inventaris
Kenmerken
Vindplaats origineel:
Clarissenklooster Megen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS