skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Archieven

2131 Clarissen Megen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
2131 Clarissen Megen
Inleiding
Het archief
In 1927 veronderstelde Juten nog dat het archief van het klooster Sint-Elisabethsdal te Boxtel verloren was gegaan. Niettemin geeft hij op basis van een handschrift in het voormalige Rijksarchief van Noord-Brabant te ’s-Hertogenbosch een enkele oorkonde uit die uitgevaardigd is door het klooster. Dit stuk uit 17 april 1537 is niet teruggevonden in het huidige archief. * 
Blijkens de inventaris die De Kok opmaakte van het archief van de clarissen te Megen, lag het overgrote deel van de oorkonden van Sint-Elisabethsdal in 1921 nog in het minderbroedersklooster te Weert. *  In 1934 baseerde hij zijn editie van dertien oorkonden op de stukken die in Megen aanwezig waren. *  Pas dertig jaar later stuitte de archivaris van de minderbroeders in Weert op een lade met oorkonden van de clarissen uit Boxtel en zorgde voor de overbrenging van dit fonds naar het klooster in Megen. * 
In het archief van het klooster Sint-Josephsberg te Megen berusten thans 195 documenten van het Boxtelse clarissenklooster uit de periode 1390 tot 1719, waaronder 191 oorkonden en brieven. De overige vier stukken zijn een visitatieverslag d.d. 6 juni 1632, twee inventarissen uit 1674 en 1716, en een verklaring over doosjes met brieven. *  De oorkonden hebben zwaar te lijden gehad van de kloosterbrand in 1540 en de diverse oorlogshandelingen, maar ook onder de pogingen van David De Kok in de twintigste eeuw om de beschadigde oorkonden weer leesbaar te maken. Naar eigen zeggen riep hij daarvoor de hulp in van een scheikundige, waardoor hij het schrift kon ophalen. *  De scheikundige stof waarmee hij de oorkonden te lijf ging, is kalium hexacyanoferraat (geel bloedloogzout), dat de kleur van Pruisisch blauw teweeg bracht op het perkament door de reactie met de ijzerionen in de middeleeuwse inkt.
De publicatie
Toelichting bij de regesten
Raadpleging van het archief
Inventaris

Kenmerken

Vindplaats origineel:
Clarissenklooster Megen