skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

226 Toneelwerkgroep Proloog in Eindhoven, 1964 - 1984

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Website van Proloog:
Historisch overzicht
Verantwoording van de inventarisatie
226 Toneelwerkgroep Proloog in Eindhoven, 1964 - 1984
Inleiding
Verantwoording van de inventarisatie
Het archief van de Stichting Toneelwerkgroep Proloog is in drie delen naar het Rijksarchief in Noord-Brabant overgebracht. In onbewerkte vorm zag het er als volgt uit:
• Een gedeelte van ruim 19 strekkende meter, verpakt in 157 archiefdozen, werd op 22 februari 1984 overgedragen door Ir. K. 't Mannetje, zakelijk leider van Proloog en belast met de liquidatie van de stichting. In datzelfde jaar werd op dit deel een toegang in de vorm van een plaatsingslijst gemaakt. Hoofdbestanddelen waren vergaderstukken met bijlagen, correspondentie en de financiële stukken.
• Een gedeelte van bijna 10 strekkende meter, verpakt in 79 archiefdozen, werd in 1987 overgedragen. Ook bij dit gedeelte werd in het jaar van overdracht een plaatsingslijst gemaakt. Hoofdbestanddelen van dit deel waren personeelsgegevens, documentatiemateriaal en stukken betreffende de toneelproducties, zoals scripts, foto's, brochures en affiches. Een aanzienlijk deel (± 3 meter) bestond uit audiovisuele bestanden.
• Een gedeelte van naar schatting 6 strekkende meter, gedeeltelijk verpakt in archiefdozen (in totaal betrof het 5 verhuisdozen, 12 archiefdozen, 22 plastic archiefbakjes, 2 kaartenbakken en 2 ordners) werd door Proloog in eerste instantie overgedragen aan het Nederlands Theater Instituut (NTI) te Amsterdam, vermoedelijk in 1983. Het NTI heeft deze archivalia begin mei 1995 overgedragen aan het Rijksarchief in Noord-Brabant. Bij zes van de twaalf archiefdozen was een plaatsingslijst voorhanden. Het overige materiaal voldeed slechts aan de noemer "chaos". Bij overdracht had Proloog overigens al meegedeeld dat dit gedeelte "ongeordend" en "zonder systeem" was.
Omdat er slechts sporadisch sprake was van een ordening in het archief, is er bij de bewerking uitgegaan van een nieuw opgezette indeling in rubrieken.
In de eerste rubriek, de vergaderstukken en jaarverslagen, bevinden zich de stukken die niet naar een onderwerp in te delen zijn. Onder de vergaderstukken met bijlagen van de- plenaire vergadering, bevinden zich verslagen en voorstellen van allerlei kleine commissies die onder de plenaire vergadering ressorteerden. Omdat deze commissies zelf geen duidelijke administratie voerden, is er voor gekozen deze bescheiden bij de vergaderstukken van de plenaire vergadering te laten.
De correspondentie van de toneelwerkgroep is in twee aparte delen aangetroffen. Het eerste deel, de algemene correspondentie, is na het uitvoeren van een aantal steekproeven in zijn geheel ter vernietiging voorgedragen: het betrof hoofdzakelijk kennisgevingen. Het tweede gedeelte van de correspondentie bevond zich tussen de financiële stukken. Deze correspondentie, betreffende subsidiëring, is samengevoegd met de stukken van financiële aard: de derde rubriek.
De overige rubrieken zijn onderwerpmatig ingedeeld. Bij de rubrieken "toneelproducties en simulatiespelen" en "documentatie" dient het volgende opgemerkt te worden:
• De geluids- en beeldopnames die van een aantal toneelproducties vervaardigd werden, werden in een aparte serie aangetroffen. Deze archivalia zijn dan ook als aparte series beschreven in de inventaris en via verwijzingen extra aangegeven. Ditzelfde geldt voor de audiovisuele bestanden in de rubriek "documentatie";
• Als toegang op de serie "toneelproducties, geordend naar seizoen" is in een bijlage een overzicht gegeven van de toneelproducties die door Proloog per seizoen ontwikkeld en in dat seizoen voor het eerst opgevoerd zijn;
• In het archief bevond zich een uitgebreide serie krantenknipsels. Deze verzameling is met het oog op het gemak, die deze serie de onderzoeker kan bieden, in zijn geheel bewaard.
Als laatste zijn drie gedeponeerde archieven opgenomen. Het Kultureel Front en het Landelijk Komitee voor Politieke Vorming en Aktie (LKPVA) waren instanties, waar Proloog deel van uitmaakte of veelvuldig mee samenwerkte. De Auteursvereniging Proloog was een door Proloog in het leven geroepen vereniging ter behoud en bescherming van de auteursrechten op de door de Proloog-medewerkers vervaardigde toneelproducties. Omdat er geen aanwijzingen waren, dat er van het Kultureel Front en de LKPVA elders enig materiaal behouden is, is er voor gekozen deze - zeer incomplete - archieven in deze inventaris op te nemen.

Uiteindelijk is na inventarisatie van het archief ruim 25 meter archivalia vernietigd. Naast materiaal dat op termijn vernietigbaar was, betrof het hoofdzakelijk concepten, dubbelen en kopieën. Dat gedeelte van de boekhouding, waarvan de gegevens uiteindelijk gedetailleerd terecht kwamen in de jaarverslagen, exploitatie-overzichten, begrotingen en jaarrekeningen, is tevens ter vernietiging voorgedragen. Zoals hierboven al is aangegeven, is de serie algemene correspondentie eveneens vernietigbaar bevonden. Er is tijdens de inventarisatie naar gestreefd zoveel mogelijk die bescheiden, die informatie bevatten welke ook in de vorm van overzichten aanwezig was, uit het archief te verwijderen.

Gijs Boink, 1997
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1964-1984
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch