skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Archieven

245 Klooster Sophiae Domus in Vught, (1303) 1465-1641 (1653)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Regesten
Records 1 t/m 100
Records 101 t/m 200
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
511 1491-07-13.
Notaris Johannes Amelrici de Buscodicis oorkondt dat heer Tymannus Croeck, prior, en broeder Cyriacus de Alcmaria, procurator van het kartuizerklooster bij Constantinopel in Vught Sint-Lambertus, enerzijds en meester Ghiselbertus Bye, deken van de Sint-Jan in Den Bosch, en de executeurs-testamentair van Ghiselbertus Haeck, raadsheer in Den Bosch, anderzijds overeengekomen zijn de testamentaire schenking van Ghiselbertus van het derde deel in 20 mud graan erfpacht, deels rogge, deels gerst, uit onderpanden in Son, het derde deel in 5 mud rogge erfpacht uit goederen in Rosmalen en het derde deel in twee derde delen van 3 kampen van 8 morgen land in Hijnen in Rosmalen, onder voorwaarde van 2 wekelijkse missen om te zetten omdat dat statutair voor de kartuizers verboden is, zoals al eerder gebeurd is bij de schenking van Hermannus Coenen aan de kartuizers, die omgezet is in een participatio. In plaats daarvan zal jaarlijks een jaargetijde gehouden worden voor Ghiselbertus, zijn zoon Arnoldus, zijn broer meester Arnoldus, schrijver van apostolische brieven en kanunnik van de Sint-Jan, en hun ouders en weldoeners rond de geboorte van Sint-Jan de Doper, en een jaargetijde voor zijn vrouw jonkvrouwe Johanna de Derenther, haar broer Willelmus en hun ouders en weldoeners in de buurt van 22 november, en worden ze deelgenoot aan alle goede werken van de kartuizers in Vught. Gedaan in de gastenkamer tegenover de kloosterkerk van de kartuizers langs het water, met als getuigen Hermannus Pieck en Theodericus Spisse, beneficiaten van de Sint-Jan.
541 1504-07-05.
Broeder Hubertus de Loen, prior van de kartuizers in Vught, en Alardus Balyart, deken van Boxtel, Gerardus de Eyck en meester Petrus de Busco, kanunniken van de Sint-Jan in 's-Hertogenbosch, zijn een ruil aangegaan voor schepenen van 's-Hertogenbosch. De kartuizers hebben overgedragen aan het kapittel 20 schelling erfcijns uit een goed in 's-Hertogenbosch in Zijle, 10 pond erfcijns uit een goed in 's-Hertogenbosch bij de Korenbrug, 11 pond erfcijns uit een goed in 's-Hertogenbosch in Dat Ridderstraetken en uit een hoeve in Tilburg in Westilborch, 5 pond erfcijns uit een goed in de Ridderstraat in 's-Hertogenbosch en uit een huis in Tilburg. Het kapittel heeft overgedragen aan de kartuizers een erfcijns van 6 pond uit een huis in Den Dungen aan Den Yevelairschen Dijck, 6 pond erfcijns uit een huis van wijlen Wellinus Roever in Den Dungen op die Poeldonck, 4 pond erfcijns uit een huis in Den Dungen, 2 pond erfcijns uit 4 lopenzaad land in Boxtel in Liempde in Kasteren in 't Broeck, 2 pond erfcijns uit het derde deel van 9 pond erfcijns uit goederen aan het Ortheneind in 's-Hertogenbosch voorbij de Vismarkt tegenover de Mandenmakers, 39 schelling erfcijns uit Everaest Hoeve in Vught, 44 schelling erfcijns van 5 pond erfcijns uit 5 bunder land in Boxtel in Liempde in De Weehage(?) en uit een wei in Lennisheuvel, 4 oude penningen erfcijns, die het kapittel moest betalen uit een wei van de kartuizers in Vught naast het klooster, 33 cijnshoenderen erfcijns uit diverse goederen. Alle onderpanden waarop deze cijnzen rusten zijn eigendom van de kartuizers. Met nog 3 cijnshoenderen erfcijns die het kapittel moest betalen uit een huis in Vught naast het kartuizerklooster.
599 1550-09-17.
Schepenen van Boxtel oorkonden dat Dirck Bartholomeus Zuetrinxzoen verkocht heeft aan broeder Dirck van Meuwen, prior van de kartuizers in Vught, een stuk land in Boxtel in Cleynder Lyemd.
245 Klooster Sophiae Domus in Vught, (1303) 1465-1641 (1653)
Inventaris
Regesten
599
1550-09-17.
Schepenen van Boxtel oorkonden dat Dirck Bartholomeus Zuetrinxzoen verkocht heeft aan broeder Dirck van Meuwen, prior van de kartuizers in Vught, een stuk land in Boxtel in Cleynder Lyemd.
Ontwikkelingsstadium:
oorspronkelijk inv.nr. 94
Records 601 t/m 629

Kenmerken

Datering:
(1303) 1465-1641 (1653)
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch