skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

585 Dienst der Domeinen, inspectie 's-Hertogenbosch en opvolgers, (1863) 1942 - 1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Algemeen
Organisatie
Taakuitvoering
585 Dienst der Domeinen, inspectie 's-Hertogenbosch en opvolgers, (1863) 1942 - 1994
Inleiding
Historisch overzicht
Taakuitvoering
De Inspecties der Domeinen voerden in beginsel het financieel beheer over die goederen binnen hun gebied, die in materieel beheer waren bij de verschillende ministeries. Die bestemming ging vooral een rol spelen als de eigendommen van de Staat tijdelijk aan derden in gebruik werden gegeven. Het aan derden in gebruik geven van onroerende goederen kon op verschillende manieren worden geregeld, namelijk door verpachting, door verhuur en door het uitgeven van vergunningen. Zo werden agrarische gronden verpacht, woningen en bedrijfsruimten verhuurd alsook gronden, wateren en veren. Vergunningen zijn wat moeilijker onder één noemer te brengen. Veel voorkomende vergunningen betroffen onder andere ligplaatsen voor woonschepen; exploitatie van benzinestations langs rijkswegen; plaatsen van lichtreclames en reclameborden langs openbare wegen; strandexploitatie; aanbrengen van kabels, draden en buizen in de bodem; aanleggen van los- en laadplaatsen; het onttrekken van bodemmaterialen (bijvoorbeeld zandzuigen).
Daarnaast hielden de inspecties zich bezig met de aan- en verkoop van goederen. Bij aankoop van onroerende goederen was de taak van de inspectie in hoofdzaak beperkt tot het geven van juridische adviezen en het maken van een concept-koopakte. Het departement dat een bepaald onroerend goed niet meer nodig had, droeg dat aan de Dienst der Domeinen over. Voordat tot verkoop werd overgegaan, informeerde de inspecteur of een andere Rijksdienst het stuk grond, gebouw of water kon gebruiken. Een volgende stap was het te koop aanbieden aan een lager overheidslichaam. Lukte dit niet dan werd het onroerend goed openbaar verkocht. Evenals dat met onroerende goederen gebeurde, werden alle roerende goederen die elders bij de Rijksoverheid niet meer nodig waren overgedragen aan de Dienst der Domeinen. Deze fungeerde als een centrale verkoop instantie voor zowel overtollig materiaal als ook voor in beslag genomen goederen.
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1863-1994
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: