skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7068 Onze Lieve Vrouwe Broederschap Grave, 1371-1939

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Inleiding
7068 Onze Lieve Vrouwe Broederschap Grave, 1371-1939
Inleiding
Inleiding
Beknopte historie


Wie vandaag de dag door het stadje Grave slentert, zal zich nauwelijks kunnen voorstellen dat het eeuwenlang een stad van belang is geweest met veel bedrijvigheid. De huizen en straatnamen verraden nog immer een rijke en levendige historie en de straten stralen orde en rust uit. Van de stadspoorten resteert alleen nog de indrukwekkende Hampoort maar het oude marktplein met de daaraan gelegen kerk, de hoofdwacht en de stadspomp zijn nog prominent aanwezig.
Het dagelijks leven binnen een vestingstad speelde zich af binnen de vaste patronen. Het kerkelijk leven in en rond de Graafse kerken was een dergelijk leefpatroon. Een uiting binnen dat kerkelijk leven was de vorming van broederschappen. De eerste broederschappen zijn in de Middeleeuwen ontstaan in parochies, waarbij leken zich aaneensloten om een godvruchtig doel te dienen. Ze hadden een maatschappelijk aanzien, en vormden een sterke gemeenschap van leken.
Liefst zeventien altaren herbergt de St. Elisabethskerk in de zestiende eeuw onder haar bogen, bestemd als gilde-altaren voor ambachts- en schuttersgilden en kerkelijke broederschappen.

De Onze Lieve Vrouwen Broederschap verbonden aan het OLV altaar van de St. Elisabethkerk van Grave is een dergelijke middeleeuwse religieuze broederschap, die de nodige bezittingen en privileges verwierf.
Vele broederschappen kregen namelijk bezittingen en privileges in hun kerken.
Dat kon omdat de oprichting van een broederschap kerkelijk moest worden goedgekeurd. Hiertoe moest de plaatselijk bisschop de statuten keuren en de oprichting toestaan. De kerk heeft steeds een invloed gehouden op de broederschappen, gewoonlijk toegewijd aan een bepaalde heilige. Vroeger bestonden er bepaalde broederschappen voor mannen en vrouwen afzonderlijk. De medebroeders hielpen elkaar en verrichtten ook werken van naastenliefde. Ze waren verbonden met een vast altaar in de kerk en liepen mee in processies met het beeld van hun patroonheilige. Broederschappen beschikten ook over -soms uitvoerige- reglementen die de hiƫrarchie en de plechtige ceremoniƫn nauwkeurig vastleggen, zoals bij overlijdens van leden en bij de broederschapsfeesten en de uitdelingen aan de armen.
Van deze gebruiken en hun reglementering zijn bij onderhavig archief diverse voorbeelden aanwezig.
Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwijzing naar archiefstukken uit dit archief geschiedt door (volledig): Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 7068 Onze Lieve Vrouwen Broederschap Grave, inv.nr. ... (verkort): BHIC, 7068 OLV Broederschap Grave, inv.nr. ...
Regestenlijst

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch