skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Archieven

7093 Collectie Hengst, 1499-1905

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
De collectie Hengst is in 2001 geschonken door het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN ) aan het Streekarchief Brabant Noordoost (BNO). Na fusie in 2005 is BNO verder gegaan als Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

De dozen zaten vol geladen met stukken; los en al dan niet gebundeld en in enveloppen met een korte beschrijving, welke soms zijn gebruikt voor de beschrijving van de stukken. Deze enveloppen en wikkels stammen soms uit vroeger eeuwen. Dit kon natuurlijk niet worden gehandhaafd en is dan ook losgelaten. Na beschrijving zijn de stukken geordend per familie met aanverwante families.

Voor wat betreft de charters is de oude ordening, gebaseerd op de bundeling in enveloppen, wel gehandhaafd. Deze zijn in het kader van de bewerking van dit archief gevlakt en geconserveerd. De zegels zijn schoongemaakt en het geheel is gescand beschikbaar en te zien onder de beschrijving van de inventarisnummers via de website.

Andere familienamen waarvan stukken aanwezig zijn bij deze collectie zijn: Barbou, Havre en Kesschietre (door verwantschap geworden tot Kesschietre van Havre), Tielens, Jacobs, Verheijen en andere.
Er bevinden zich eveneens stukken bij het BHIC betreffende de families Barbou en De Kesschietre in archiefblok 333 Jan de Quay (inventarisnummers 3190-3225).

In Nederlands Patriciaat 1989 blz 91-106 is een stamreeks van de familie Hengst gepubliceerd.
Op Internet zijn genealogieën Hengst en Tielens aangetroffen.
Inventaris
B. Inventaris van andere stukken
Families Kesschietre van Havre
7093 Collectie Hengst, 1499-1905
Inventaris
B. Inventaris van andere stukken
Families Kesschietre van Havre
NB:
De familie de Kesschietre van Havre is ontstaan uit de verbinding der Antwerpse familie van Havre en der Brugger familie de Kesschietre.
De naam de Kesschietre werd ook de Caersgieter, de Kaesgieter geschreven.
Zoowel de van Havre's als de de Kesschietre's behoorden tot de grote koopmansstand, die toen vooral handel dreef op Spanje en de Spaanse bezittingen, bijzonder met Cadix en Puerto St. Maria In Cadix woonden verschillende Hollandse koopmansfamiliën , die daar getrouwd waren met dochters van Spaanse families.
bron: De Nederlandse Leeuw 1896, artikel Familien de Kesschietre van Havre en Barbou.
Rond 1670 was Frans van Havre de jonge te Antwerpen compagnon en zwager van Pieter de Kesschietre te Brugge. De familienaam De Kesschietre van Havre is ontstaan doordat Pieter de Kesschietre de jonge, ookwel Pedro Francisco genoemd, huwde in 1704 te Amsterdam met Maria Catharina Jacobs, wier moeder Anna Clara van Havre was, zuster van Frans van Havre de oude, en deze naam ging voeren. Hij was koopman en bankier te Amsterdam.
De familienaam De Kesschietre van Havre is gedurende de 19e eeuw uitgestorven.
Nog in 1836 en 1840 huwden dochters van het echtpaar Kesschietre van Havre - Portmans met families De Quaij en Van Lanschot.

De relatie van de familie De Kesschietre van Havre met de koopmansfamilie Barbou ontstond door het huwelijk van Theresia Maria de Kesschietre van Havre op 2 feb 1728 te Amsterdam met Jean Baptist Barbou.

Kenmerken

Datering:
1499 - 1905
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: