skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

 7564 Stichting Service-Flat in het Maasland te Oss, 1975-1991
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
beacon
 
 
Inleiding
Beknopte historie
7564 Stichting Service-Flat in het Maasland te Oss, 1975-1991
Inleiding
Beknopte historie
Algemeen

Serviceflats zijn in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw ontstaan als alternatief voor het verzorgingshuis. Als burgerinitiatief avant la lettre wilden de bewoners wonen en zorg zelf organiseren, in een beschutte omgeving en van alle gemakken voorzien.

Dat staat te lezen op de website van kennisinstituut Platform 31 over de problemen rond serviceflats waarvan er in Nederland nog zo’n 360 zouden staan. Het zijn gebouwen met zelfstandige appartementen en gemeenschappelijke voorzieningen, zoals recreatieruimtes, een restaurant, een supermarkt en een kapper. Daarbij hoort ook personeel. Serviceflats hebben vaak tientallen mensen in dienst, zoals koks, klusjesmannen, receptionisten en huismeesters.

Senioren die een appartement kochten, moesten zich inkopen bij de vereniging van eigenaren en werden zo mede-eigenaar van het complex. Ze betaalden verplicht een maandelijkse bijdrage voor de servicekosten.
Serviceflats waren populair onder vitale senioren met hogere inkomens, maar geleidelijk bladderde hun imago af. De belangstelling voor serviceflats nam af. Ouderen huurden of kochten liever een appartement in een nieuw seniorencomplex waar geen hoge servicekosten hoeven te worden betaald. Anderen kozen voor een modern woonzorgcentrum. Steeds meer ouderen wilden zo lang mogelijk volledig zelfstandig blijven wonen.

Oss

Door de behoefte aan aangepaste voorzieningen met zorg op maat voor ouderen nam een drietal bestuurders van de Stichting Zorg voor Bejaarden te Oss het initiatief voor dergelijke voorzieningen los van genoemde stichting, kortom een particuliere onderneming. Zij traden in overleg met het Akzo-pensioenfonds, een bouwvergunning werd verleend 9 juni 1975 en zodoende werd de Sibeliusflat te Oss gerealiseerd die op 1 juli 1977 in bedrijf werd gesteld. De totale stichtingskosten inclusief de grond bedroeg om en nabij de 14 miljoen gulden. Deze serviceflat inclusief maaltijdenservice mocht niet het karakter van een bejaardentehuis krijgen was de voorwaarde waarbij Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant de garantie van de gemeente Oss voor een periode van 15 jaar goedkeurde. De Stichting service-flat in het Maasland (opgericht 29 apr 1975) huurde de Sibeliusflat van het Akzo-pensioenfonds te Arnhem.
De Sibeliusflat, ook bekend als Parkflat en Résidence Sibelius is in 2011 overgenomen door European Care Residences (ECR).
European Care Residences (ECR) zijn woonzorgvoorzieningen. Iedereen kan in een ECR terecht, ongeacht leeftijd of zorgvraag.
Begini 2016 werd een open dag gehouden na een verbouwing die het complex omvormde tot een woonzorgvoorziening waar ouderen, ook zij met een lichamelijke of geestelijke beperking, kunnen blijven wonen.

Het appartementencomplex, met woonzorgfunctie, heeft nu in totaal 8 zogeheten zorghotelstudio’s’ op de hogere verdiepingen. Deze tweekamerappartementen zijn enerzijds bedoeld voor ouderen die willen revalideren na een operatie of na ziekte; anderzijds bieden de 8 studio’s de mogelijkheid om alvast te komen proefwonen of om gewoonweg vakantie te vieren.
Archief
Aanwijzingen
Kenmerken
Datering:
1975-1991
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS