skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7631 Gemeentebestuur Zeeland, 1929 - 1970

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
De gemeente Zeeland omvat naast de gelijknamige hoofdkern ook nog de buurtschappen Brand, Duifhuis, Graspeel, Hoefkens, Kreitsberg, Nabbegat, Oventje, Trent, Voederheil en Zevenhuis. Het grondgebied wordt omsloten door de territoria van de gemeente Schaijk in het noorden, Mill en St Hubert in het oosten en Uden in het zuiden en westen.
Indien men de naam Zeeland gaat verklaren (Sala-land, 'sala' of 'sele' = uithof) mogen we aannemen dat op de plaats van de huidige gemeente een hoeve heeft gestaan, die later is uitgegroeid tot een vroonhof, een centrum van een grondheerlijkheid. Kerk en kerkhof bevinden zich binnen dit vroonhof. In 1376 wordt "op die plaetse genaempt Zelant" een kapel gebouwd, ter ere van de Heilige Jacobus en Cornelius., welke in 1628 parochiële bevoegdheden kreeg.
Zeeland behoorde tot 1795 tot de heerlijkheid Land van Ravenstein. Het maakte deel uit van de rechtskring Uden en leverde schepenen aan deze bank. Dit z.g. Heikantsgericht besloeg globaal het territoir van de oude heerlijkheid Uden, bestaande uit de huidige gemeenten Uden, Zeeland en Boekel.
Gemeentewapen en -vlag
Bevolking
Wegen
Straatnaamgeving
Ontwikkeling
Infrastructuur
Ontginningen
Peelboerderijen
P.T.K. De Corridor
Industrialisatie
7631 Gemeentebestuur Zeeland, 1929 - 1970
Inleiding
Historisch overzicht
Industrialisatie
"Zeeland staat en valt voor een groot gedeelte met de industrialisatie van Uden. Zeeland meent meer rechten op plaatsing van hun overschot in de Udense industrie te hebben dan de ander omliggende plaatsen, omdat deze meer mogelijkheden voor afvoer naar Veghel, Oss, Helmond en Eindhoven bezitten." Tot deze conclusie komt burgemeester Verheijen in 1958.
In 1960 ontvangt de gemeente enkele verzoeken om in Zeeland een fabriek te mogen beginnen. In eerste instantie worden deze aangehouden, omdat men van mening is dat Uden, als kerngemeente een industriecentrum is en dat Zeeland wat dat betreft in de eerste plaats op Uden is aangewezen. De burgemeester gaat zelfs zo ver, dat hij in Uden gevestigde industrieën benadert om een nevenbedrijf in Zeeland te vestigen. Hij krijgt hierop geen positieve reacties. Toch willen burgemeester en wethouders industrie in Zeeland, zeker als het gaat om tewerkstelling van meisjes die moeten pendelen naar Nijmegen of Den Bosch. De mogelijkheid biedt zich aan in een confectieatelier dat de firma Thijssen in Zeeland wil vestigen in het uitbreidingsplan aan de Burgerveldstraat. De gemeente zal hiervoor een hypothecaire geldlening verstrekken met de bepaling dat de gemeente enige invloed heeft op de bouw. Gedeputeerde Staten verlenen echter geen goedkeuring aan zo'n besluit. De gemeente wil nu zelf een fabriekshal bouwen en deze in huurkoop geven aan genoemde firma. Ook nu onthouden GS hun goedkeuring aan dit besluit. Toch wordt er gebouwd, want op 27 februari 1961 krijgt Zeeland zijn eerste fabriekshal.
Kwestie Uden-Zeeland
Vliegbasis Volkel
Nutsvoorzieningen
Onderwijs
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1929-1970
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2039 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.