skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

Samenvattingen van oude akten

Een regest is een samenvatting van een oude akte. Gewoonlijk wordt de handeling in een regest meer als rechtshandeling weergegeven. De eigennamen worden gewoonlijk gespeld zoals zij in de akte voorkomen.

Hier kun je zoeken door regesten van meestal de oudste en belangrijkste akten (oorkonden) uit de archieven van:

- Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk bij Heusden 1245-1631
- Klooster Het Hollandse Huis bij Geertruidenberg 1266-1593
- Klooster van de Kruisheren te St. Agatha 1315-1599
- Klooster van St. Agatha te Grave 1315-1887
- Klooster Mariëngraf te Grave 1360-1750
- Duitse Orde te Gemert 1191-1499
- Duitse Orde te Vught 1334-1564
- Commanderij Duitse Orde te Gemert 1249-1795
- Commanderij Duitse Orde te Vught 1300-1795
- Kapittel van Oirschot 1261-1498
- Kapittel van Heusden 1339-1604
- Groot Begijnhof te ’s-Hertogenbosch 1304-1496
- Jezuïtencollege te ’s-Hertogenbosch 1348-1629
- Illustre Lieve Vrouwe Broederschap te ’s-Hertogenbosch 1318-1993
- Dorpsbestuur Esch 1301-1810
- Heren van Oijen 1351-1784
- Familie van Lanschot 1294-1496

> Algemene hulp en zoektips

Tip: zoek ook in het Digitaal Oorkondenboek Noord-Brabant en de Digitale Charterbank Nederland.

beacon
43  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Inleiding
Regesten
Regest
924 1487 april 20.
Aernt van Wijck, abt van Bern, leenheer, en Hillen Hacken, man van leen van de abt, en meester Aernt Boekelar, man van leen van Hollant, oorkonden, dat - aangezien Ghijsbrecht van Hemert z.v.w. Dirck van Brakel destijds het erfrecht van zijn tiende in het Land van Huesden, die hij van de abt in leen ontvangen had, heeft overgedragen aan Jan z.v.w. Ghoessen Heym en aan zijn vrouw, zuster van Ghijsbrecht voornoemd, om deze erfelijk te bezitten na Ghijsbrechts dood, maar aangezien uit het huwelijk van Jan Heym en zijn nu overleden vrouw geen kinderen zijn voortgekomen - dat Jan Heym dit recht op het tiendleen op 3 april heeft overgegeven aan de abt voor de mannen van de leenhof van Berne, Claes van der Merwyn en Hillen Hacken, ten gunste van Gerit Backs en zijn vrouw, andere zuster van Ghijsbrecht, om door hen verworven te worden na Ghijsbrechts dood, na Gerits dood door Dirck, Gerits zoon en ev. na Dircks zoon door zijn broer, ook Ghijsbrecht geheten, tenzij Ghijsbrecht van Hemert alsnog trouwt en wettige kinderen krijgt, die dan de tiende zullen erven; met de bepaling, dat ingeval Ghijsbrecht van Hemert geen wettige kinderen krijgt, de tiendbezitter een jaar na diens dood 100 schild moet betalen aan Jenneke, zijn natuurlijke dochter.
NB:
a. Authentiek afschrift, op papier, van notaris Adrianus Crillaert (begin 16de eeuw). IV. A. 32. In dorso: Outheusden. Copye uutten leenbrieff (2x). Op hetzelfde stuk staat een kwitantie van 100 schild, betaald aan Jenneke door Dirck Gherit Backszn, van datum 9 dec.1501.
b. Getypte tekst in Map-Afschriften.
 
 
 
 
 
Inleiding
Regesten
Regest
632 1428 augustus 8.
Philips (van St. Pol), hertog van Brabant etc., oorkondt, dat voor hem en de mannen van zijn leenhof, nl. Emont van Emmichoven, meester van Chantraymme, Willem Rongman, heer te Bogaerden (te Dinther), Gheert van der Aa Gheertszn, Janne Carper, Henrico van Dordrecht en anderen, gekomen is vrouwe Johanne van der Leck, vrouwe van Hooghstraeten, dr.v.w. Henric van der Leck, heer van Heeswijk en Dinter, samen met haar voogd Jan Dicbier; dat hij haar het kasteel te Heeswijck en de heerlijkheid van beide dorpen in leen geeft en dat hij de bestuurders, onderdanen en ingezetenen van de dorpen gehoorzaamheid aan haar oplegt.
NB:
a. Eenv. afschrift op papier (1639) naar een authentiek afschrift van de Bossche notaris Laureyns van Kessel (kort voor 1639). V.D. Map "Tegen de heer van Heeswijk en Dinther", in lias, 1635 "Heeswijk en Dinther, proceduren" etc., 7de stuk van achter.
b. Afschrift in Kopieboek Hoevenaars, I, nr.406.
c. Afschrift in G. van den Elsen, ms. Heeswijk en Dinther (1881), blz.211.
d. Getypt afschrift in Map-Afschriften.
 
 
 
 
 
Inleiding
Regesten
Regest
484 1397 maart 20
Des dinxdaghes na Sinte-Gheerdendach.
Aernt Bor, richter en cijnsmeester van de heer van Apcoude en Duersteden, oorkondt op de leenhofdag te Amerongen, dat - voor hem en de cijnsgenoten Elyaes van Ameronghen en Johan die Wolf, knapen, - joffrouw Nelle, oudste dochter van Dirc van Broechusen, met haar voogd en man Steven van der Weyde aan de leenhof heeft opgedragen het goed te Walkennengghen met alle hoeken en kanten ("mit egghen ende mit endde"), gelegen in het kerspel van Doern in het gericht van Derthesen (Darthuizen onder Leersum), nader gesitueerd; waarna de richter met dit goed beleend heeft Dirc Wynant (iemand van Maarsbergen?).
NB:
a. Oorspr. III. E. 44. Met fragment van het zegel van de richter; met het zegel van de le cijnsman; dat van de 2e cijnsman is afgevallen. In dorso: Van Valckennenge mit sijns palinghe de date duysent driehondert ende soeven ende tnegentich. (Van de nota van 5 regels begint de le regel met:) Anno '97 die veneris post.. (de rest is niet ontcijferd).
b. Afschrift in Kopieboek Hoevenaars, I, nr.316.
Nota. Het is onzeker welke jaarstijl hier gebruikt is; we veronderstellen, dat het een winterstijl is, geen paasstijl.
 
 
 
 
 
Inleiding
Regesten
Regest
452 1390 oktober 20
Luik.
Johannes Oem (heer van Bokhoven) heeft het dorp Boeckhoven aan de Maas als leen verheven met huis, heerlijkheid, hoog en laag gerecht, tienden, afhankelijkheden en rechten, gelegen aan weerszijde van de Maas, de rivier incluis, zoals heer Arnoldus van Herlar, heer van Amerzoyen, ridder, zijn voorganger en hijzelf dit alles in leen heeft gehouden [hielden]; met opgave van 6 getuigen.
NB:
a. Afschrift van 1769 van een uittreksel door ondergriffier L.A. Lubens uit de Registers van het Leenhof van Luik. VII. A, dossier "Proces tussen abt en heer van Bok-hoven onder prelaat van Heck", nr.24-secundo.
b. Afschrift in Kopieboek Hoevenaars, I, nr.290.
[c. Gedrukte tekst: G. van der Velden. Het patronaatsrecht van Bokhoven, Bijlage VII.]
 
 
 
 
 
Inventaris
Regesten
Regest
1914 1557-06-02.
1557 juni 2 In onser stadt Utrecht
Philips II, koning van Castillië, beleent, tesamen met zijn raad-ordinaris en substituut stadhouder van zijn lenen in Land van Utrecht, Willem van Diemen, en met zijn leenmannen, op presentatie van Henrik van Bree, prior klooster Mariënkroon, na dood vorige leenhouder Steven Blankaart, Adriaan Mathijszn met 1/2 tiend in Babyloniënbroek, waarna deze hem eed, hulde en manschap brengt
Origineel (inventarisnr 169.T)
Met fragment-zegel leenhof in Utrecht
Gevidimeerd in Hollands Boek van Vidimus (inventarisnr 87) folio 109v
 
 
 
 
 
Inventaris
Regesten
Regest
1875 1536-10-11.
1536 oktober 11Gegeven in onser stat Utrecht
Karel V, Rooms keizer, beleent, na overlijden van Cornelis de Borchgreve, Steven Blankart, gemachtigde van Johan van Langel, prior Mariënkroon, met 1/2 tiende in Babyloniënbroek
Origineel (inventarisnr 169.S)
Met zegel leenhof van Utrecht
 
 
 
 
 
Inleiding
Regestenlijst van -meestal- papieren afschriften
Regest
56 8 augustus 1657.
Leenmannen van het Leenhof en de Tolkamer van Brabant doen uitspraak in het proces tussen de regenten van Helvoirt, Vlijmen, Onsenoort en Nieuwkuijk ter ene zijde en die van Drunen ter andere zijde, waarbij de eerste paal van de Helvoirtse gemeint gesteld wordt op de uiterste hoek van de oostzijde van de oude gecultiveerde en omgraven goederen van Giersbergen, strekkende van daar tot aan het uiterste van het land van Heusden en tot het dorp Vlijmen, zijnde de heuvel op de Meerdyck bij de Strepe, waar de Heusdense schouw ophoudt. De palen van Drunen worden gesteld op de Santbanck naast de gemeint van Helvoirt en strekken van daar tot aan Baardwijk.
 
 
 
 
 
Inleiding
Regestenlijst van -meestal- papieren afschriften
Regest
12 30 oktober 1560.
Het Leenhof van Brabant, gezien hebbende dat Mr. Henrick Bloeymans het meest geboden heeft, beleent hem met de hoge, middel en lage heerlijkheid van Helvoirt in het Kwartier van 's-Hertogenbosch, met de warande, vogelarij, visserij, keuren, breuken en alle criminele en civiele emenden, confiscaties van bastaardgoederen, gevonden goederen waarvan de eigenaar niet bekend is, de cijnsen, renten en andere heerlijke rechten, het aanstellen van schepenen en andere officianten en het spannen van de schepenbank, totdat inlossing zal plaatsvinden.
 
 
 
 
 
Inleiding
Regesten
Regest
917 1559-07-04.
1559 juli 4
Henrik van Steenhuis, ambtman in Grave van Land van Cuijk, stadhouder Cuijkse lenen, oorkondt ten overstaan van zijn leenmannen Willem van Wamel en Henrik Kreeft, schout, dat zijn gemachtigde Willem van Wamel, griffier leenhof van Cuijk, Otto van Doesburg, prior klooster van Sint Agatha, beleend heeft met:
goed Kerkhof in Oeffelt, na overlijden van prior Rolof van den Broek, waarbij Herman Kipholtz, rentmeester van Grave, tot voogd aangesteld wordt
Origineel (inventarisnr 925)
Met zegel oorkonder
 
 
 
 
 
Inleiding
Regesten
Regest
916 1559-07-04.
1559 juli 4
Henrik van Steenhuis, ambtman in Grave van Land van Cuijk en stadhouder Cuijkse lenen, oorkondt, ten overstaan van leenmannen Willem van Wamel en Herman Kiphout, dat zijn gemachtigde Willem van Wamel, griffier leenhof van Cuijk, Otto van Doesburg, prior klooster van Sint Agatha, met Henrik Kreeft, schout in Grave, als voogd, beleend heeft met:
tienden in de Hautert na overlijden van prior Rolof van den Broek
Origineel (inventarisnr 723)
Met zegel oorkonder