De vredegerechten zijn de voorlopers van de huidige kantongerechten, de laagste rechtbanken dus. Ze zijn afkomstig uit het Franse rechtsstelsel en zijn in Nederland ingevoerd tijdens de inlijving bij Frankrijk. Voor het grootste deel van Brabant vond dat in 1811 plaats. De vrederechter is als instelling in 1838 opgeheven.
De vrederechter was bevoegd voor lichte vergrijpen en eenvoudige administratieve handelingen. Zo behandelde hij dorpsruzies, openbare verkopingen, aanstellingen van voogden, beëdigingen voor de successie-aangiften, ver- en ontzegelingen van gebouwen enz. De vrederechter was ook bevoegd voor een aantal plaatsen rondom de vestigingsplaats.
Hier zoek je in de samenvattingen van vonnissen en uitspraken van zes van de 24 vredegerechten die er in Noord-Brabant geweest zijn:
Van sommige akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >
Frederik Willem van Cooth, schout van Ravenstein, klager, Jan Keizers, en Willem van Boekelt, gedaagden, beiden boerenknecht, wonende bij Jan van den Berg, bouwman, Huisseling, en Hendrik zoon van Jan van de Berg. Johannes Baptist Miller, commies der eerste classis der directe belastingen en Gerret Molenaar, commies der vierde classis der directe belastingen, kwamen op 10.02.1824 langs het huis van Jan van den Berg. Van achter deschuurdeuren hoorden zij roepen "Hij, hij, schaarsliep, voort hond sarsies". Het blijkt dat Willem van Boeketg escholden heeft. Hij wilde zijn naam niet zeggen en lachte de commiezen uit. Hij wordt veroordeeld tot een boete van f 1,41 alsmede de kosten.