skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
1.268  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
1 Geerit Hurx inwoonder alhier, dewelke verklaerde volmagtig te maken Goort van Nunen wonende tot Nunen, om in sijne name voor de Edele Mogende Rade en Leenhove van Brabant in S' Hage te verheffen en tot sterfman te stellen sijne comparante zoone met name Antonij, zoodanige parceelen van landerijen als hier naer volgend, als namentlijk de helft in een sesde in de hoeve genaamt de Sloeve nu Cromstreepe. Item de helft in een heijveld, item een vierde in de Houtse Hage, Item in een sestiende in een hoijbeemd, item eem derde in een koeijweijde, den comparant aangekomen bij coop van juffrouw Maria van den Nieuwenhuijse c.s., volgens transport gepasseert ter secretarije van S' Bosch den agsten februarij 1700 agt en vijftig.
Persoon in schepenakte:
Goort van Nunen  
Maria van den Nieuwenhuijse  
Geerit Hurx  
Datering:
1762
Pagina:
1
Plaats:
Sint-Oedenrode
Toegangsnummer:
7636
Inventarisnummer:
188
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
100 Wij Willem Adams en Jan Janssen Spierincks, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen jonker Adolf van Honselaer en verkoopt aan Eijmbert Hendricx Rademaecker de helft van een stuk hooiland genoemd de Wielbeemd, de gehele Wielbeemd groot ca. anderhalve morgen gelegen te St. Michielsgestel in de herdgang van Theede, b.p. de heer van Deventer, de stroom ofwel het Essche water, Arien Spierincks en meer anderen. Het bezit was eerder leenroerig met andere bezit te Nieuw Herlaer aan het leenhof van Oud Herlaer, maar is daarvoor ontslagen en is thans allodiaal bezit. Hij heeft daarvoor octrooi verkregen van de Prinses zu Zolleren d.d. 20 december 1659 en verder is er een octrooi van de Raad van Brabant in Den Haag d.d. 8 november 1658, zoals ons schepenen voor beide octrooien is gebleken. De verkoper belooft de verkoop gestand te doen en alle lasten af te handelen, behalve hieruit jaarlijks aan de heer van Herlaer en Gestel drie stuivers en 3 oort als gewinschijns, oftewel de helft van anderhalf chijnshoen welke chijns daarmee wordt betaald (1 chijnshoen = 2 en een halve stuiver). Actum 20 oktober 1660.
Persoon in schepenakte:
Jan Janssen Spierincks  
Eijmbert Hendricx Rademaecker  
Adolf van Honselaer  
Willem Adams  
Arien Spierincks  
Den Haag  
Datering:
20-10-1660
Pagina:
58r
Soort akte:
Verkoop
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
50
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
82 Wij Jan Janssen Spierincks en Adriaen Jans Vercuijlen, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen Willem Adams presidentschepen en Anthoni van der Waerden kerkmeester van St. Michielsgestel en verklaren onder ede dat ze een bepaald uitreksel hebben gezien uit de leenrol van het leenhof van Geffen en Nouland, d.d. 4 februari 1660 inzake verschillende verzoeken met twee appointementen gevolgd, uitgesproken ten laste van Geraert Janssen van de Loo. Dat is woordelijk door mij als secretaris voorgelezen en de comparanten namens deze Geraert Janssen van de Loo hebben het volgende verklaard. Genoemde Willem Adams verklaart dat hij op 4 februari 1660 met deze Anthonis van der Waerden te Geffen is geweest om daar voor het *genecht* (rechtszitting in gebannen vierschaar) te verschijnen op het Leenhof daar dat gehouden zou worden vanwege Jan Gijsberts van der Asdonck om daar een leengoed te verheffen. Maar er waren daar toen maar twee leenmannen te weten Anthonij van der Waerden en N. van Overingh als commisssaris van het kleine zegel. Daar was ook verschenen Pieter Vos van Avesaet als stadhouder en nog A. F. van Montenaken als griffier. Omdat de stadhouder echter had verboden om een genecht te houden, zijn deze stadhouder en Montenaken daarover *krakelig* geworden (ruzie) en na wat ruzieachtige woorden zijn ze zonder *bankspannen* en zonder geding te hebben gehouden van elkaar zijn gelopen zonder dat er iets is geschreven, welke Montenaken en van Overighen direkt erna naar Den Bosch zijn vertrokken en zij attestanten weer terug naar Gestel. Hij verklaart verder wel zijn authorisatie te hebben getoond en tekende bezwaar aan tegen het niet verheffen maar omdat er geen genecht werd gehouden en de stadhoder en griffier ruzie maakten is daarvan niets terecht gekomen.
Vervolg:
Wat betreft het verdere verzoek en presentatie en het afgaan of *desadvoie* van de procedures in Den Haag en in Den Bosch, zoals vermeld in het extract en het appointement, verklaart de attestant daarvan geen kennis te hebben omdat hij daarover nooit is verzocht of gedaagd geweest en was daarvoor in de procuratie ook niet gemachtigd en is daarom met Anthonis van der Waerden overrichterzake naar Gestel teruggekeerd. Genoemde Anthoni van der Waerden verklaart dat hij door A.F. van Montenaken als griffier van het leenhof van Geffen was verzocht om op 4 februari 1660 op het genecht te verschijnen en daar met Willem Adams samen te komen maar op die datum waren er maar twee leenmannen, te weten hijzelf en N. van Overinghe als commisssaris van het kleinzegel. Verder waren verschenen de stadhouder en Montenaken als griffier, maar de stadhouder wilde niet toestaan dat er een geding zou worden gehouden en daarover hebben de stadhouder en Montenaken woorden gekregen en na wat ruzieachtige woorden zijn ze van elkaar weggelopen en zijn Montenaken en van Overingh direkt naar Den Bosch teruggekeerd. Verder verklaart van der Waerden wel gehoord en gezien te hebben dat Willem Adams zijn procuratie toonde en aanbood onder protest te verheffen, maar weet ook dat Willem Adams inzake de andere verzoeken, presentaties en afgaan of het desadvoijeren van de procedures zowel in Den Haag als in Den Bosch nooit was aangemaand en omdat er niets werd neergeschreven verklaart hij van de extracten en de twee appointementen daarvan geen kennis te hebben. Actum 1 april 1660.
Persoon in schepenakte:
Geraert Janssen van de Loo  
Jan Gijsberts van der Asdonck  
Pieter Vos van Avesaet  
Jan Janssen Spierincks  
Adriaen Jans Vercuijlen  
Anthoni van der Waerden  
Anthonis van der Waerden  
Anthonij van der Waerden  
Willem Adams  
Den Haag  
N. van Overingh  
A. van Montenaken  
A.F. van Montenaken  
N. van Overinghe  
Datering:
01-04-1660
Pagina:
47r
Soort akte:
Verklaring
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
50
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
67 Wij Willem Adams en Aert Jacobs van Groenendael, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen jonker Adolf van Honselaer, vanwege een openbare brief van octrooi van de Raad van Brabant in den Haag d.d. 8 november 1658 ons schepenen gebleken, verkoopt aan Isaack Elsevier onze secretaris, een stuk hooiland groot ca. 3 morgens, gelegen te St. Michielsgestel ter plaatse genoemd in de Waerden, te Nieuw Herlaer, jaarlijks te wisellen met de drie andere waarden eigendom vam jonker Pibes d' Adema en de erfgenamen van jonker Wernaert van Honselaer, b.p. de genoemde waarden van de Hoijbrugge, de Dommel daar, de Vuchterse akkers, het water daar genoemd het Heijmsmeer, zoals hij dat bezit na de dood van zijn ouders had geerfd en hem in de deling was toebedeeld. Die hooiwaard was eerder leenbezit en leenroerig aan het huis van Oudherlaer en nu door een octrooi van Vrouwe Elisabeth prinses zu Zolleren als vrijvrouwe van het leenhof van Oud Herlaer, vrij en allodiaal verklaard volgens het octrooi van 29 december 1659 en zoals ons is gebleken, met de verplichting hieruit voortaan een chijns te betalen. De verkoper belooft de verkoop gestand te doen en alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve jaarlijks aan de heer van Herlaer en Gestel 3 gewinchijnshoenderen. Actum 9 februari 1660.
Persoon in schepenakte:
Aert Jacobs van Groenendael  
Adolf van Honselaer  
Wernaert van Honselaer  
Willem Adams  
Isaack Elsevier  
Vrouwe Elisabeth  
Datering:
09-02-1660
Pagina:
39r
Soort akte:
Verkoop
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
50
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: